Κόσμος

Ιράν: Γυναίκα καταδικάστηκε σε 74 μαστιγώματα επειδή δε φορούσε μαντίλα

Μια γυναίκα στο Ιράν καταδικάστηκε σε 74 μαστιγώματα και πρόστιμο για προσβολή της ισλαμικής ηθικής επειδή δεν φορούσε την ισλαμική μαντίλα.

Από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, η χρήση του χιτζάμπ (μαντίλα) είναι υποχρεωτική στο Ιράν για όλες τις γυναίκες, ακόμη και τις αλλοδαπές, που πρέπει να κρύβουν τα μαλλιά τους σε δημόσιους χώρους.

«Η καταδικασθείσα Ρόγια Χεσάμτι ενθάρρυνε την ανεκτικότητα(βγαίνοντας έξω με ποταπό τρόπο σε πολυσύχναστα μέρη στην Τεχεράνη», ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο των δικαστικών αρχών Mizan Online χθες το βράδυ.

“Η ποινή των 74 μαστιγώσεων εκτελέστηκε σύμφωνα με το νόμο και με τη σαρία” και “για παραβίαση των χρηστών ηθών”, πρόσθεσε το Mizan Online.

Ο δικηγόρος της καταδικασμένης γυναίκας, Μαζιάρ Τατάτι, δήλωσε στην εφημερίδα Shargh, το κορυφαίο μεταρρυθμιστικό έντυπο του Ιράν, ότι η πελάτισσά του συνελήφθη τον Απρίλιο «γιατί δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία της χωρίς να φοράει μαντίλα».

Τους τελευταίους μήνες, όλο και περισσότερες γυναίκες εμφανίζονται χωρίς μαντίλα σε δημόσιους χώρους, ιδιαίτερα μετά το κίνημα διαμαρτυρίας που προκλήθηκε από το θάνατο κατά την κράτησή της τον Σεπτέμβριο του 2022 της Μαχσά Αμινί, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα.

Αντιμέτωπες με πράξεις ανυπακοής εκ μέρους των γυναικών σχετικά με τη χρήση του χιτζάμπ, οι αρχές προσπάθησαν να αυστηροποιήσουν τα μέτρα, ανακοινώνοντας περισσότερους ελέγχους, κυρίως χρησιμοποιώντας κάμερες, και συλλαμβάνοντας ηθοποιούς που ποζάρουν χωρίς χιτζάμπ στα κοινωνικά δίκτυα.

Τον Σεπτέμβριο, το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ ενός νομοσχεδίου που θα αυστηροποιήσει τις κυρώσεις για άτομα που παραβιάζουν τον κώδικα ενδυμασίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έκτακτη σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών με τον Ντόναλντ Τραμπ πριν από τη συνάντηση στην Αλάσκα
Ο γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς συγκαλεί την Τετάρτη τους Ευρωπαίους ηγέτες, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ντόναλντ Τραμπ για συντονισμό πριν τις συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το Politico
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
ΗΠΑ: Έκτακτα μέτρα στην Ουάσινγκτον με εντολή Τραμπ – Αναπτύσσει 800 στρατιώτες της Εθνοφρουράς
Ο Τραμπ ανακοινώσε έκτακτα μέτρα στην πρωτεύουσα, για να αποκαταστήσει «τον νόμο και την ασφάλεια», παρά τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν σημαντική μείωση της εγκληματικότητας
Στρατιώτες της αμερικανικής Εθνοφρουράς