Κόσμος

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση σε βρετανικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση εναντίον βρετανικού πετρελαιοφόρου στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Το πολεμικό ναυτικό των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης διεξήγαγε επιχείρηση με στόχο το βρετανικό πετρελαιοφόρο Pollux στην Ερυθρά Θάλασσα, με μεγάλο αριθμό πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Χούθι για στρατιωτικές υποθέσεις, ο Γιαχία Σάρι.

Η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας UKMTO και η εξειδικευμένη σε ζητήματα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας εταιρεία Ambrey έκαναν λόγο για έκρηξη που σημειώθηκε την Πέμπτη κοντά σε πλοίο που βρισκόταν ανοικτά από την πόλη Μόχα.

«Το πλοίο και το πλήρωμά του είναι ασφαλή», τόνισε η UKMTO, ενώ η Ambrey έκανε λόγο για ελαφριές ζημιές.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε κατόπιν ότι πύραυλος που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη έπληξε «πλοίο υπό παναμαϊκή σημαία που εκτελούσε δρομολόγιο προς την Ινδία μεταφέροντας αργό πετρέλαιο».

Από τον Νοέμβριο, οι Χούθι, κίνημα υποστηριζόμενο από το Ιράν, βάζουν στο στόχαστρο πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν που κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Οι επιθέσεις τους ανάγκασαν πολλές μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν τη διέλευση των πλοίων τους από την περιοχή αυτή στρατηγικής σημασίας, από την οποία περνάει περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Από τον Ιανουάριο, επιτίθενται επίσης εναντίον βρετανικών και αμερικανικών πλοίων, σε αντίποινα για τους επανειλημμένους Αμερικανοβρετανικούς βομβαρδισμούς εναντίον θέσεών τους. ΗΠΑ και Βρετανία λένε πως τα πλήγματα είναι «αμυντικά» και ότι σκοπό έχουν να «προστατεύσουν» την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Οι Χούθι, τους οποίους η Ουάσιγκτον ενέταξε πρόσφατα και πάλι σε μαύρη λίστα «τρομοκρατικών» οργανώσεων, ανέλαβαν προχθές Πέμπτη την ευθύνη για άλλη επίθεση εναντίον «βρετανικού πλοίου» στον Κόλπο του Άντεν.

Χθες διεμήνυσαν πως «δεν θα διστάσουν να διεξαγάγουν και να επεκτείνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους για να υπερασπίσουν την Υεμένη και να εκφράσουν (την) αλληλεγγύη (τους) προς τον παλαιστινιακό λαό».

Οι αντάρτες ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, χώρας όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος από το 2014.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αποκαλύψεις στη δίκη του βαρυποινίτη, της 37χρονης Νάταλι και του «εισπράκτορα» στην Κύπρο - Τα τηλεφωνήματα από το κελί, οι θυρίδες και ο πίνακας μεγάλης αξίας
Ο βαρυποινίτης Γιώργος Ζαβράντωνας και η 37χρονη Νάταλι Τζιαπούρα κατάφεραν να κερδίσουν πάνω από 1.000.000 ευρώ, μέσα σε μόλις 6 μήνες
Νάταλι Τζιαπούρα
Σε ελληνόκτητο πλοίο η επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα ανοιχτά της Υεμένης – Δέχτηκε ρουκέτες και αναχαίτισε drones
Το ελληνόκτητο πλοίο υπέστη σημαντικές ζημιές και το πλήρωμα - ανάμεσα στο οποίο δεν υπάρχουν Έλληνες, δέχθηκε εντολή να το εγκαταλείψει για λόγους ασφαλείας
Φωτογραφία αρχείου
Συγκλονίζει 27χρονος που πνίγηκε προσπαθώντας να σώσει την οικογένειά του στο Τέξας - «Συγγνώμη, δε θα τα καταφέρω, σας αγαπώ»
Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να σώσει την οικογένειά του, έσπασε με γροθιά ένα παράθυρο, κόβοντας μία αρτηρία, με συνέπεια να πεθάνει από αιμορραγία
Τέξας
1
Σοκάρει Έλληνας του Τέξας για τις φονικές πλημμύρες: «Μία συμμαθήτρια των παιδιών μου βρέθηκε πνιγμένη και μία άλλη αγνοείται» - Ξεπερνούν τους 68 οι νεκροί
Πάνω από 68 νεκροί, εκ των οποίων 21 παιδιά, ο νεότερος τραγικός απολογισμός από τις βιβλικές καταστροφές στο Τέξας - 24 παιδιά μεταξύ των αγνοουμένων
Τέξας
11