Μακρο-οικονομία

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Παρά την δυσμενή διεθνή συγκυρία, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Ελλάδα θα αναπτύσσεται με υψηλότερους ρυθμούς από την ευρωζώνη

Παρά την δυσμενή διεθνή συγκυρία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι τα επόμενα δύο χρόνια η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλότερους ρυθμούς από την Ευρωζώνη, η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται ενώ ο πληθωρισμός σταδιακά επανέρχεται στον στόχο του 2%, σημειώνουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.

Πιο συγκεκριμένα, και σε σχέση με τις προβλέψεις Οκτωβρίου 2023, αμετάβλητη παραμένει η πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη 2% το 2024 στην Ελλάδα (έκτη υψηλότερη στην Ευρωζώνη), παρά την σημαντική προς τα κάτω αναθεώρηση για το σύνολο της ευρωζώνης (0,8%, έναντι 1,2% που προβλεπόταν τον Οκτώβριο).

Παράλληλα, και το 2025 η Ελλάδα προβλέπεται να καταγράψει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (1,9% έναντι 1,5%). Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρωζώνη προβλέπεται μείωση πληθωρισμού για το 2024 και το 2025, χρονιά κατά την οποία ο πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει πολύ κοντά στον στόχο του 2%.

Τέλος, στην Ελλάδα αναμένεται συνέχεια στην πτώση της ανεργίας φέτος και του χρόνου (9,4% και 8,7%) αντίστοιχα, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (6,6% και 6,4% τα επόμενα δύο χρόνια).

Επιπλέον, προβλέπεται περαιτέρω βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας τα επόμενα δύο χρόνια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Πιερρακάκης: Στα 600 εκατ. ευρώ ο δημοσιονομικός χώρος από τη ρήτρα διαφυγής - Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ δεν είναι στις προτεραιότητες μας
Το έτος σύγκρισης για τη ρήτρα διαφυγής για την Ελλάδα θα είναι το 2024 και όχι το 2021, μετά από διαπραγμάτευση που έκανε ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης 4