Κόσμος

Αφγανιστάν: Έφτασαν τους έξι οι νεκροί από την επίθεση σε τουρίστες

Αυξήθηκε ο απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης στην Μπαμιγιάν, τουριστική πόλη στο κεντρικό Αφγανιστάν σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. 

Οι νεκροί από την επίθεση στο Αφγανιστάν έφτασαν τους έξι με τα θύματα να είναι τρεις Ισπανοί τουρίστες και τρεις Αφγανοί.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, «τρεις αφγανοί πολίτες σκοτώθηκαν στην επίθεση», πιο συγκεκριμένα μέλος των Ταλιμπάν και δυο πολίτες, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, ο Άμπντουλ Ματίν Κανί.

Το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών στη Μαδρίτη ανέφερε το βράδυ προχθές Παρασκευή ότι «τρεις Ισπανοί έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον ένας τραυματίστηκε» στην επίθεση στο Αφγανιστάν.

Από τους «οκτώ τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αλλοδαπών, μόνο μια ηλικιωμένη αλλοδαπή δεν βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση», σημείωσε ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών, τονίζοντας πως πλέον οι τραυματίες έχουν διακομιστεί και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Καμπούλ.

Ο Άμπντουλ Ματίν Κανί σημείωσε επίσης πως «όλα τα πτώματα μεταφέρθηκαν στην Καμπούλ και βρίσκονται στην ιατροδικαστική υπηρεσία», αποκαλύπτοντας πως ανάμεσα στους νεκρούς και τους τραυματίες υπάρχουν «γυναίκες», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Πρόκειται, με βάση όσα είναι γνωστά, για την πρώτη επίθεση εναντίον ξένων τουριστών στο Αφγανιστάν αφότου επέστρεψαν οι Ταλιμπάν στην εξουσία, τη 15η Αυγούστου 2021.

Η Μπαμιγιάν, όπου βρίσκονται οι γιγαντιαίοι βούδες που είχαν δυναμιτίσει οι Ταλιμπάν το 2001, αποτελεί τον κυριότερο τουριστικό προορισμό του Αφγανιστάν.

Κατά τις πρώτες πληροφορίες που έδωσε πηγή σε αφγανικό νοσοκομείο, οι τραυματίες είναι υπήκοοι Νορβηγίας, Αυστραλίας, Λιθουανίας και Ισπανίας. «Έκαναν περίπατο σε αγορά όταν υπέστησαν την επίθεση», είπε ο κ. Κανί.

«Έχουν συλληφθεί επτά ύποπτοι, ο ένας από τους οποίους έχει τραυματιστεί», ενημέρωσε. «Η έρευνα συνεχίζεται το Ισλαμικό Εμιράτο (σ.σ. έτσι αποκαλούν οι Ταλιμπάν το Αφγανιστάν) μελετά σοβαρά την υπόθεση αυτή», διαβεβαίωσε.

Δεν ξεκαθάρισε αν θεωρείται πως άνοιξαν πυρ ένας ή περισσότεροι.

Στην επαρχία Μπαμιγιάν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ανήκει στη μειονότητα των Χαζάρων, κυρίως σιιτική.

Οι σιίτες συγκαταλέγονται στους στόχους αιματηρών επιθέσεων της σουνιτικής τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), με πιο συχνή μέθοδο την τοποθέτηση βομβών σε οχήματα.

Πέρα από τις επιθέσεις του τοπικού βραχίονα του ΙΚ, η ασφάλεια παραμένει γενικότερα πρόβλημα στο Αφγανιστάν αφότου ανέκτησαν την εξουσία οι Ταλιμπάν το 2021, έπειτα από 40 χρόνια πολέμων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρόμος σε ιαπωνικό Boeing: Έπεσε 25.000 πόδια σε 10 λεπτά – Λιποθύμησαν επιβάτες και αποχαιρετούσαν τους δικούς τους με μηνύματα
Σε βίντεο που έχει έρθει στο φως από τη στιγμή της απώλειας ύψους έχουν κατέβει οι μάσκες, ενώ οι αεροσυνοδοί κλαίνε δίνοντας οδηγίες για τη χρήση τους
Σκηνές πανικού σε αεροπλάνο της Spring Airlines Japan
«Πύρινη κόλαση» σε αποθήκη πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια, επτά αγνοούμενοι - Η στιγμή των εκρήξεων
Συγγενείς αγνοουμένων δεν έκρυψαν την οργή τους, κατηγορούν τους πυροσβέστες πως δεν «επικεντρώνονται στους ανθρώπους που παγιδεύτηκαν μέσα στην αποθήκη και πιθανόν σκοτώθηκαν»
Εκρήξεις σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια
«Χαστούκι» σε Τραμπ από δικαστή: Μετανάστες που έχουν μπει παράνομα στις ΗΠΑ μπορούν να ζητήσουν άσυλο
«Τίποτα στον νόμο για τη μετανάστευση και την υπηκοότητα, ή στο Σύνταγμα, δεν δίνει στον πρόεδρο ή αντιπροσώπους του τις υπερβολικές εξουσίες που επικαλείται στη διακήρυξη και στις οδηγίες για την εφαρμογή της», αναφέρει ο δικαστής
Μετανάστες
Τραμπ εκτός ελέγχου: Οι σκοταδιστικές απειλές εκτέλεσης μεταναστών στο «Alligator Alcatraz» και ο Λευκός Οίκος ως τσιφλίκι
Από το βίντεο AI με το όραμά του για το «Αλκατράζ με αλιγάτορες: Για να κάνουμε την Αμερική ασφαλή ξανά», που ανέβηκε στον επίσημο λογαριασμό του Λευκού Οίκου στο Twitter
Ντόναλντ Τραμπ
5