Κόσμος

Ακραία ζέστη στο Μεξικό: «Έρχονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ»

Ξηρασία, ακραία ζέστη και ένας επικείμενος καύσωνας πιο ισχυρός από ποτέ απειλούν το Μεξικό, κάνοντας την κατάσταση αφόρητη για τους κατοίκους αλλά και για τα ζώα της χώρας.

Η ακραία ζέστη στο Μεξικό έχει ξεπεράσει όλα τα ρεκόρ και έχει προκαλέσει τον θάνατο ανθρώπων και ζώων. Ήδη το 70% του Μεξικού είναι αντιμέτωπο με ξηρασία και το ένα τρίτο της χώρας με ακραία ξηρασία, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής επιτροπής υδάτων.

«Τις επόμενες 10 με 15 ημέρες η χώρα θα ζήσει τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ερευνητές του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού (UNAM).

Η θερμοκρασία στην πρωτεύουσα ενδέχεται να φτάσει το ρεκόρ των 35 βαθμών Κελσίου τις επόμενες δύο εβδομάδες, δήλωσε ο Χόρχε Σαβάλα διευθυντής του ινστιτούτου Ατμοσφαιρικών Επιστημών και Κλιματικής Αλλαγή του UNAM.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της μητροπολιτικής περιοχής του Μεξικού, 21 εκατομμύρια άνθρωποι, συνηθισμένοι σε πιο ήπιες καιρικές συνθήκες, δεν διαθέτουν κλιματισμό. Νωρίτερα τον Μάιο η θερμοκρασία σε δέκα πόλεις του Μεξικού, ανάμεσά τους και η πρωτεύουσα, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό της από τότε που διατηρούνται αρχεία.

A boy dives into the sea on a hot spring day amid a nationwide drought and heat waves that have sent temperatures soaring across much of the country, in Veracruz, Mexico, May 21, 2024. REUTERS

Σύμφωνα με τα στοιχεία του μεξικανικού υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν πεθάνει από αιτίες που συνδέονται με τη ζέστη από την έναρξη της θερμής περιόδου, στις 17 Μαρτίου, ως τις 11 Μαΐου.

Η υπερβολική ζέστη έχει πλήξει και απειλούμενα με εξαφάνιση είδη, όπως οι μαϊμούδες του γένους Alouatta (howler monkeys), οι οποίες πεθαίνουν στον νότιο Μεξικό, πιθανόν από αφυδάτωση.

A woman cools herself with a fan at her home on a hot spring day amid a nationwide drought and heatwaves that have sent temperatures soaring across much of the country, in Veracruz, Mexico, May 21, 2024. REUTERS

Στην πόλη Λεόν, στην κεντρική πολιτεία Γουαναχουάτο, ένα φράγμα στέρεψε από νερό. Κάτω από μια τέντα ο τοπικός καθολικός αρχιεπίσκοπος Αλφόνσο Κορτές προσευχήθηκε μαζί με κατοίκους της περιοχής για βροχή.

«Θα προσευχηθούμε ώστε ο Θεός να στείλει στην πολιτεία μας και σε όλους τους ανθρώπους το δώρο του νερού», εξήγησε ο Κόρτες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο «καρατόμησε» τον επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών μετά από έκθεση που αντέκρουε τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τζέφρι Κρους, διευθυντής της Defense Intelligence Agency (DIA), απομακρύνθηκε από τη θέση του – Η απόφαση ελήφθη μετά από εσωτερική έκθεση για το Ιράν, που θεωρήθηκε ενοχλητική για τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τους New York Times
Ο Αντιπτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και Διευθυντής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών (DIA) Τζέφρι Κρουζ
Το Ισραήλ καταγγέλλει «ξεδιάντροπο ψέμα» για την κήρυξη λιμού στη Γάζα από τον ΟΗΕ – Αμφισβητούν την έκθεση οι ΗΠΑ
Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η Γάζα πλήττεται από λιμό – Tο Ισραήλ απορρίπτει τα συμπεράσματα αυτά ως «ξεδιάντροπο ψέμα» και κατηγορεί τη Χαμάς, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε
Παιδιά στη Γάζα κρατώντας κατσαρόλες 10
Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο καταγγέλλει «εγκληματικό και παράνομο» σχέδιο των ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση ανάπτυξης στρατευμάτων
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι προετοιμάζει επίθεση κατά της χώρας του, μετά την ανακοίνωση της μαζικής ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων στην Καραϊβική
Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο 2