Κόσμος

Σαουδική Αραβία: 19 νεκροί στο προσκύνημα στη Μέκκα – Επικρατεί αφόρητη ζέστη με 46 βαθμούς

Τουλάχιστον 14 ιορδανοί και πέντε ιρανοί προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους στη Σαουδική Αραβία στη διάρκεια του μεγάλου ετήσιου προσκυνήματος στη Μέκκα, του χατζ, που πραγματοποιείται μέσα σε αφόρητη ζέστη, ανακοίνωσαν σήμερα (16.06.2024) οι αρχές των χωρών.

Το ετήσιο προσκύνημα του χατζ, ένας από τους πέντε στύλους του ισλάμ, άρχισε την Παρασκευή στη Μέκκα, στη δυτική Σαουδική Αραβία, με τη συμμετοχή άνω του 1,8 εκατομμυρίου πιστών, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν έρθει από το εξωτερικό.

Φέτος εξελίσσεται μέσα στο καλοκαίρι, σε μια από τις πιο ζεστές περιφέρειες του κόσμου όπου το θερμόμετρο έφθασε χθες, Σάββατο, τους 46 βαθμούς Κελσίου.

Οι σαουδαραβικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει τον αριθμό των κρουσμάτων υπερθερμίας μεταξύ των προσκυνητών, όμως πέρυσι είχαν καταγραφεί περισσότερες από 10.000 περιπτώσεις, σύμφωνα με τις ίδιες, το 10% των οποίων ήταν κρούσματα θερμοπληξίας, που είναι και τα σοβαρότερα.

Αγνοούνται 17 προσκυνητές 

«Δεκατέσσερις ιορδανοί προσκυνητές πέθαναν και αγνοείται η τύχη 17 άλλων στη διάρκεια των τελετουργιών του χατζ», ανακοίνωσε σήμερα το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Petra.

«Το υπουργείο παρακολουθεί μαζί με τις αρμόδιες σαουδαραβικές αρχές τις διαδικασίες ταφής των προσκυνητών και της μεταφοράς των σορών αυτών των οποίων οι οικογένειες επιθυμούν τη μεταφορά τους στο βασίλειο», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται για να βρεθούν οι 17 αγνοούμενοι προσκυνητές.

Ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου Πιρχοσεΐν Κοολιβάντ δήλωσε από την πλευρά του ότι «πέντε ιρανοί προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους (…) στη Μέκκα και τη Μεδίνα στη διάρκεια του φετινού χατζ».

Οι λεπτομέρειες για τις συνθήκες των θανάτων αυτών των προσκυνητών δεν έγιναν αμέσως γνωστές.

Όλοι οι μουσουλμάνοι οφείλουν να κάνουν το προσκύνημα στη Μέκκα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, εφόσον έχουν τα μέσα γι’ αυτό. Το χατζ αποτελείται από μια σειρά τελετουργιών που ολοκληρώνονται σε διάστημα τεσσάρων ημερών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Νικολά Σαρκοζί στη φυλακή La Sante για τουλάχιστον 3 εβδομάδες έως 1 μήνα – «Καλώς ήρθες» του φώναζαν οι συγκρατούμενοι
«Μία ζοφερή μέρα για τη Γαλλία» λέει ο δικηγόρος του - Το μήνυμα του Νικολά Σαρκοζί πριν μπει στη φυλακή - Καρέ καρέ η αναχώρηση από το σπίτι του χέρι χέρι με την Κάρλα Μπρούνι
Νικολά Σαρκοζί και Κάρλα Μπρούνι
Ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία: «Οι μάχες πρέπει να σταματήσουν, ο Πούτιν επιλέγει την καταστροφή»
«Πρέπει να εντείνουμε την πίεση στην οικονομία της Ρωσίας και στην αμυντική της βιομηχανία, μέχρι ο Πούτιν να είναι έτοιμος να κάνει ειρήνη», ανέφεραν σε κοινή της δήλωση
Ευρωπαίοι ηγέτες με τον Ντόναλντ Τραμπ
CNN: Στον «πάγο» η συνάντηση Τραμπ με Πούτιν στη Βουδαπέστη – Αναβλήθηκε το ραντεβού Ρούμπιο και Λαβρόφ
Ρούμπιο και Λαβρόφ έχουν διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο που θα τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία - Η συνάντησή τους θεωρείται βασικό κομμάτι της προετοιμασίας για τη δεύτερη συνάντηση κορυφής Τραμπ και Πούτιν
Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν