Κόσμος

Ερντογάν: «Απαράδεκτη» η συνεργασία συμμάχων με το Ισραήλ

Νέα επίθεση κατά του Ισραήλ και του Μπένιαμιν Νετανιάχου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι «λαμβάνει χώρα μεγάλη σφαγή στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου» και υποστήριξε ότι το Ισραήλ επιμένει να μην εφαρμόζει όσα απαιτεί το διεθνές δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο κατηγορείται για γενοκτονία. Επιβεβαίωσε εξάλλου ότι η Τουρκία ζητά την ένταξή της ως πλήρες μέλος στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης.

«Με τις επεκτατικές και απερίσκεπτες πολιτικές της, η κυβέρνηση Νετανιάχου θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια όχι μόνο των πολιτών της, αλλά και ολόκληρης της περιοχής. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια δομή που δεν αναγνωρίζει κανέναν νόμο», συνέχισε και χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ από σύμμαχες χώρες. «Είναι απαράδεκτο η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία καταπατά τις θεμελιώδεις αξίες της συμμαχίας μας, να διατηρεί τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ. Οι πρωτοβουλίες σε αυτόν τον τομέα δεν θα εγκριθούν από την Τουρκία», ανέφερε.

Επανέλαβε επίσης την πρότασή του για λύση δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967, εκφράζοντας την ικανοποίηση του που ο αριθμός των χωρών που αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος έχει αυξηθεί παρά τις πιέσεις. Όπως είπε, η Τουρκία δεν θα διστάσει να αναλάβει κάθε πρωτοβουλία, αν χρειαστεί να γίνει εγγυήτρια χώρα.

«Στόχος μας είναι να γίνουμε μόνιμο μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης»

‘Οταν ρωτήθηκε για τη συμμετοχή του στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και αν η παρουσία του εκεί είναι ασύμβατη με την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος Ερντογάν επιβεβαίωσε την επιθυμία της χώρας του να γίνει πλήρες μέλος του Οργανισμού.

«Στόχος μας είναι να γίνουμε μόνιμο μέλος εκεί (σ.σ. του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης), όχι μέλος παρατηρητής. Η Τουρκία θα πρέπει τώρα να ενταχθεί στους “Πέντε της Σαγκάης” ως μόνιμο μέλος» δήλωσε και πρόσθεσε ότι συζήτησε το θέμα αυτό με τα μόνιμα μέλη του Οργανισμού και ζήτησε την υποστήριξή τους.

Για την προμήθεια μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι συναντήθηκε και έθεσε το θέμα στον Αμερικανό πρόεδρο δυο φορές. «Είπε ότι θα λύσει εντός τριών τεσσάρων εβδομάδων το πρόβλημα» με τους χρόνους παράδοσης των μαχητικών. «Κάναμε χιούμορ μεταξύ μας. Το θέμα των ανταλλακτικών είναι κάτι που συζητάμε πάντα» διευκρίνισε ο πρόεδρος Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος ρωτήθηκε και για τις αντιρρήσεις της Γερμανίας στην πώληση στην Τουρκία μαχητικών Eurofighter. Απάντησε ότι ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δεν είχε αρνητική στάση κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον. «Οι υπουργοί Άμυνας συναντήθηκαν επίσης σε θετική κατεύθυνση. Υπάρχουν επίσης θετικές εξελίξεις από τη γερμανική και τη βρετανική πλευρά», είπε.

Επανέλαβε ότι είναι ασυμβίβαστη με τις αρχές του ΝΑΤΟ η υποστήριξη προς τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν τη χώρα του, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς τη συνεργασία στη βόρεια Συρία αμερικανικών δυνάμεων με κουρδικές πολιτοφυλακές, τις οποίες η Άγκυρα ταυτίζει με την οργάνωση ΡΚΚ, η οποία πολεμά κατά της Τουρκίας από το 1984. Ανέφερε ότι τα βήματα από κοινού στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας είναι σημαντικά και υπενθύμισε ότι η αντιτρομοκρατική πολιτική του ΝΑΤΟ επικαιροποιήθηκε πέρυσι.

«Είμαστε η χώρα που πολέμησε το Ισλαμικό Κράτος»

«Η Τουρκία είναι χώρα που γνωρίζει καλά το βάναυσο και αιματηρό πρόσωπο της τρομοκρατίας. Είμαστε η χώρα που πολέμησε το Ισλαμικό Κράτος σώμα με σώμα», υποστήριξε.

«Αναμένουμε υποστήριξη από τους συμμάχους μας σε αυτόν τον τομέα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τη στρεβλή σχέση που έχουν δημιουργήσει ορισμένοι από τους συμμάχους μας με τη συριακή προέκταση της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK. Ζητώ την εγκατάλειψη αυτών των λανθασμένων πολιτικών» δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Ειδικά για την προσπάθεια του να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Άγκυρας με το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως απηύθυνε πρόσκληση στον Σύρο ηγέτη πριν από δύο εβδομάδες για συνάντηση είτε στην Τουρκία, είτε σε τρίτη χώρα. Το θέμα παρακολουθεί ο υπουργός Εξωτερικών και «θέλουμε να τερματίσουμε αυτή τη δυσαρέσκεια και να ξεκινήσουμε νέα διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, επέμεινε ωστόσο ότι «το ΝΑΤΟ δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί να γίνει μέρος του πολέμου στην Ουκρανία. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την ισορροπημένη, ψυχρή και δίκαιη στάση μας στο μέλλον».

Είπε επίσης ότι είναι ειλικρινής επιθυμία του η επανάληψη των επαφών που κατέληξαν προ ετών στην πρωτοβουλία για τις εξαγωγές σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας, διευκρινίζοντας ότι συζήτησε το θέμα αυτό με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πολωνία: Ο Τουσκ καλεί την Ευρώπη να πείσει τον Τραμπ ότι «κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη Ρωσία»
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας προειδοποιεί για την πρόθεση της Μόσχας να μειώσει την στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και ζητά μια ενωμένη συμμαχία απέναντι στο Κρεμλίνο
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ
Ανάλυση Politico: Οι Ευρωπαίοι αισιόδοξοι αλλά επιφυλακτικοί μετά την ανταλλαγή απόψεων με τον Τραμπ για κατάπαυση του πυρός
Το Βερολίνο και το Παρίσι ελπίζουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο παραμένει αβεβαιότητα για τις πραγματικές του προθέσεις
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς
Συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στην Αλάσκα: Στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον θα βρεθούν οι δύο ηγέτες
Στην αεροπορική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον κοντά στο Άνκορατζ θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ
CBS: Αναφορές για αναζήτηση τοποθεσίας για τριμερή σύνοδο Τραμπ – Πούτιν – Ζελένσκι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει ήδη πιθανούς χώρους για μια συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Βρετανία: Ο υπουργός Εξωτερικών κινδυνεύει με πρόστιμο επειδή ψάρεψε χωρίς άδεια μαζί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Ο Ντέιβιντ Λάμι παραδέχθηκε «διοικητική παράλειψη» μετά από ψάρεμα με τον Τζέι Ντι Βανς – ενδέχεται να του επιβληθεί πρόστιμο 2.500 λιρών
Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς ψαρεύει με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμ
Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη Τραμπ με τους Ευρωπαίους ηγέτες – Μακρόν, Μερτς και Ζελένσκι θέτουν τους όρους τους πριν από τη σύνοδο στην Αλάσκα
Μετά την τηλεδιάσκεψη με τον Ντόναλντ Τραμπ και τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Φρίντριχ Μερτς επανέλαβαν ότι μόνο οι ουκρανικές αρχές θα αποφασίσουν για τα εδαφικά ζητήματα
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών Υποθέσεων Ζαν-Νοέλ Μπαρό και ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκόρνου συμμετέχουν σε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την επικείμενη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν για την Ουκρανία 5