Κόσμος

ΟΗΕ: 9 στους 10 Ουκρανούς αιχμαλώτους στη Ρωσία έχουν υποστεί βασανιστήρια

«Επί 20 χρόνια επισκέπτομαι φυλακισμένους για λογαριασμό του ΟΗΕ. Τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου στη Ρωσία, είναι τα χειρότερα που έχω δει στην καριέρα μου», δήλωσε η επικεφαλής της Αποστολής του ΟΗΕ για την Παρακολούθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Κίεβο, Ντανιέλ Μπελ.

Η κυρία Μπελ, σε συνέντευξή της στο ολλανδικό τηλεοπτικό κανάλι NOS, ανέφερε χαρακτηριστικά πως ένα ποσοστό γύρω στο 95% των Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου στη Ρωσία υποβάλλονται σε βασανιστήρια.

«Τους χτυπούν με μεταλλικά ραβδιά και γκλομπ, τους βασανίζουν με ηλεκτροσόκ… Τα βασανιστήρια είναι ευρέως διαδεδομένα και συστημικά», ανέφερε η Μπελ, διευκρινίζοντας ότι τα βασανιστήρια ξεκινούν από την πρώτη κιόλας ανάκριση.

Η επικεφαλής της Αποστολής του ΟΗΕ δήλωσε ότι βασίστηκε σε αναφορές Ουκρανών αιχμαλώτων με τους οποίους μπόρεσε να μιλήσει.

Από τις αρχές Ιουνίου, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι υπήρχαν σχεδόν 6.500 χιλιάδες Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου στη Ρωσία και περίπου 1.400 Ρώσοι σε αιχμαλωσία στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν δεν κατονόμασε την πηγή των πληροφοριών. Είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές η αξιοπιστία των στοιχείων υπό συνθήκες πολέμου.

Η ουκρανική πλευρά ισχυρίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου υπήρχαν δύο χιλιάδες Ρώσοι σε ουκρανική αιχμαλωσία.

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ακόμη και για εκτέλεση Ουκρανών στρατιωτών. Σύμφωνα με τη Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας, περισσότεροι από 110 Ουκρανοί έχουν εκτελεστεί από την αρχή του πολέμου – ήδη μετά την παράδοσή τους.

Η Ρωσία αρνείται όλες τις κατηγορίες για σκληρότητα απέναντι στους αιχμαλώτους πολέμου.

Οι Συμβάσεις της Γενεύης υποχρεώνουν τις εμπόλεμες πλευρές να εξασφαλίζουν την κανονική κράτηση των κρατουμένων, απαγορεύουν την κακομεταχείριση και υποχρεώνουν τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να παρέχουν επαφή με τους συγγενείς και τη δυνατότητα να απευθύνονται στις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ισραήλ αναχαίτισε το τελευταίο πλοίο του Global Sumud Flotilla που πήγαινε στη Γάζα - Βίντεο με το ρεσάλτο στο «Marinette»
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ είχε προειδοποιήσει προηγουμένως το Marinette ότι «η προσπάθειά του να εισέλθει σε ενεργή ζώνη μάχης και να παραβιάσει τον αποκλεισμό θα αποτραπεί»
Global Sumud Flotilla
4
Η Χαμάς χρειάζεται «ακόμα λίγο χρόνο» για να εξετάσει το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα - Πλησιάζει τον θύλακα το τελευταίο πλοίο του Global Sumud Flotilla
«Η Χαμάς συνεχίζει τις διαβουλεύσεις της που αφορούν το σχέδιο του Τραμπ και έχει ενημερώσει τους μεσολαβητές ότι οι διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη και απαιτούν λίγο ακόμα χρόνο», δήλωσε αξιωματούχος
Ένοπλοι της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας 1
Politico: Το «drone wall» της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν τρίζει πριν καν στηθεί – Γιατί διχάζει τους Ευρωπαίους
Το φιλόδοξο τείχος της Κομισιόν εμφανίζει ρωγμές, προσκρούοντας στην πραγματικότητα της ΕΕ την ώρα που τα περιστατικά με τα drones πληθαίνουν και τείνουν να γίνουν καθημερινότητα
Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν
Ξέσπασε ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας κατά των ακτιβιστών του Global Sumud Flotilla - «Είναι τρομοκράτες, δείτε τους»
«Αυτοί είναι οι τρομοκράτες, υποστηρικτές των δολοφόνων, ήρθαν για τη Γάζα, για τους τρομοκράτες» ακούγεται να λέει σε βίντεο ο Ιτάμαρ Μπεν Γκβιρ
Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ
5
Ελεύθεροι οι Ιταλοί βουλευτές που συμμετείχαν στην αποστολή του Global Sumud Flotilla - Θα αναχωρήσουν από το Ισραήλ εντός της μέρας
Μέλη των ιταλικών συνδικάτων απεργούν για όλο το 24ωρο σε ένδειξη συμπαράστασης προς τα μέλη του Global Sumud Flottilla που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζας και για να εκφράσουν την καταδίκη τους για την αναχαίτισή του
Άνθρωποι κρατούν παλαιστινιακές σημαίες κατά τη διάρκεια διαδήλωσης έξω από το Κολοσσαίο