Μακρο-οικονομία

Ηλεκτρικό ρεύμα: Χαμηλότερη η τιμή χονδρικής τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο – Τι σημαίνει για τα τιμολόγια

Σε επίπεδα χαμηλότερα του Ιουλίου βρίσκεται η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά το πρώτο μισό του Αυγούστου, γεγονός που γεννά ελπίδες για χαμηλότερα τιμολόγια.

Συγκεκριμένα, η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος είναι πλέον στα 121 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τα 135 ευρώ του περασμένου μήνα και απομένει να φανεί τι θα συμβεί στο υπόλοιπο του Αυγούστου. Το γεγονός αυτό προς το παρόν συνηγορεί υπέρ μιας μείωσης των κυμαινόμενων τιμολογίων λιανικής τον επόμενο μήνα, αν και όχι σε μεγάλο βαθμό.

Θυμίζουμε ότι το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο για τον Αύγουστο βρίσκεται στα 15,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα δίχως την επιδότηση των 1,6 λεπτών που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου, ερώτημα αποτελεί αφενός το ποια επιδότηση θα δοθεί για το Σεπτέμβριο και αφετέρου τι εκπτώσεις θα προσφέρουν οι προμηθευτές, εφόσον κυμαίνονται μήνα με το μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανό ένα σενάριο στο οποίο το Σεπτέμβριο θα δούμε αντίστοιχες ή ελαφρώς μειωμένες τιμές λιανικής. Η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου μπορεί να έχει ανέβει τον τελευταίο καιρό, αλλά η μετακύλισή της στην εγχώρια αγορά γίνεται με καθυστέρηση ενός μήνα, άρα θα συμπέσει με τη φθινοπωρινή περίοδο και την πτώση της ζήτησης που συνήθως επιφέρει.

Πρόκειται, δηλαδή, για αντίρροπες δυνάμεις που θα δούμε στην αγορά ηλεκτρισμού, καθώς η μειωμένη ζήτηση θα επιτρέψει στις ΑΠΕ να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος των αναγκών και θα περιορίσει την λειτουργία των ακριβών συμβατικών μονάδων.

Το ερώτημα είναι αν οι τιμές θα επιστρέψουν τελικά στα χαμηλά επίπεδα της άνοιξης ή αν θα έχουμε μια πιο μόνιμη ανατίμηση ενόψει του χειμώνα.

Όλα αυτά ενώ η γεωπολιτική αβεβαιότητα είναι σαφώς αυξημένη σε σχέση με προηγούμενους μήνες και αποτελεί τον βασικό παράγοντα που έχει στείλει ψηλά τις τιμές του αερίου, από τις οποίες εξαρτώνται και οι αντίστοιχες του ρεύματος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Σε τριπλή ζώνη θυέλλης η ελληνική οικονομία: Πώς επηρεάζεται από δασμούς, πόλεμο, έλλειψη εργατικού δυναμικού
Η Ελλάδα, παρά τις σημαντικές οικονομικές επιδόσεις της, ανήκει στις πιο πληττόμμενες από τους δασμούς Τραμπ, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη ροή μετανάστευσης
Rising stack of coins with Greek flag in the background. Economy, finance, interest rates concept.
Γέφυρα στο Ταμείο Ανάκαμψης μετά το 2026 με μεταφορά πόρων του στo Eυρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας και αδιάθετα ΕΣΠΑ
Ορισμένες δαπάνες που χρηματοδοτούνται από το Σχέδιο Ανάκαμψης ενδέχεται να πραγματοποιηθούν μετά το 2026, ιδίως στην περίπτωση χρηματοοικονομικών μέσων που παρέχουν χρηματοδότηση για επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα
Ένα γαλλικό άρμα μάχης Leclerc
Κομισιόν: Φρένο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης – Καμπανάκι για ΟΠΕΚΕΠΕ και τουρισμό
Η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να μετριαστεί στο 1,7% το 2027, καθώς το RRF (Ταμείο Ανάκαμψης) πλησιάζει στο τέλος του, σημειώνει η φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν
Falling stock exchange statistics with red arrow on screen. Trade and finance depression concept. 3D Rendering 5
Εκτέλεση κρατικού προϋπολογισμού: Πρωτογενές πλεόνασμα 10,3 δισ. στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου
Το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 10,298 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 7,192 δισ. ευρώ
iStock