Κόσμος

Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην ανατολική Τουρκία – Βίντεο από τη στιγμή που χτυπά ο Εγκέλαδος

Ένας δυνατός σεισμός αναστάτωσε το πρωί της Τετάρτης (16.10.2024) την ανατολική Τουρκία και συγκεκριμένα την περιοχή Καλέ της επαρχίας Μαλάτια.

Ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έπληξε την ανατολική Τουρκία στις 10:46 το πρωί της Τετάρτης. 

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην περιοχή Καλέ της Μαλάτιας και το εστιακό βάθος 10,07χλμ. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό κέντρο ο σεισμός ήταν 6,3 Ρίχτερ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί τρεις καταρρεύσεις κτηρίων στις επαρχίες Έλαζιγ, Μαλάτια και Σανλίουρφα.

Ωστόσο, γρήγορα έγινε αναθεώρηση προς τα κάτω, με το Σεισμολογικό Κέντρο της Τουρκίας να καταλήγει πως ο σεισμός ήταν 5,9 Ρίχτερ. 

Η δόνηση έγινε αισθητή στους και στους γειτονικούς νομούς και κυρίως στο Έλαζιγ και το Ντιγιαρμπακίρ.

 

Σε ανακοίνωση της AFAD σημειώνεται ότι έχουν γίνει 374 κλήσεις, οι 12 από τις οποίες για βοήθεια, στον τηλεφωνικό αριθμό εκτάκτων καταστάσεων 112. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων τα κτήρια που κατέρρευσαν είναι τέσσερα. Δεν αναφέρεται απώλεια ζωής.

 

Πρώτες εκτιμήσεις Τούρκων σεισμολόγων κάνουν λόγο για νέο ανεξάρτητο σεισμό και όχι μετασεισμό της δόνησης της 6ης Φεβρουαρίου. 

Λόγω του χαμηλού εστιακού βάθους ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές με τους κατοίκους να βγαίνουν στους δρόμους έντρομοι.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στις επαρχίες του Χαλεπίου, της Χάσακα και του Ντέιρ αλ Ζορ στην Συρία, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία συχνά πλήττεται από ισχυρούς σεισμός. Στις 6 Φεβρουαρίου του 2023 δύο ισχυροί σεισμοί με 9 ώρες διαφορά 7,8 Ρίχτερ και 7,5 Ρίχτερ αντίστοιχα, ισοπέδωσαν ολόκληρες πόλεις στη νότια Τουρκία και στη Συρία και άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 53.000 νεκρούς και πάνω από 5.500 νεκρούς στη Συρία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Η Ρωσία χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα στην Ουκρανία», λένε οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ολλανδίας και της Γερμανίας
Στοιχεία για ευρεία χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία φαίνεται ότι έχουν συγκεντρώσει οι υπηρεσίες πληροφοριών...
Ουκρανοί πολίτες βρίσκουν καταφύγιο στο μετρό του Κιέβο κατά τη διάρκεια ρωσικής επίθεσης με drones
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ρώμη από τις εκρήξεις σε βενζινάδικο: 21 τραυματίες, ανάμεσά τους πυροσβέστες και αστυνομικοί – Δείτε βίντεο
Οι περισσότεροι από τους τραυματίες φέρουν σοβαρά εγκαύματα - Η έκρηξη φαίνεται πως προκλήθηκε όταν φορτηγό προσέκρουσε σε αγωγό ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ανεφοδιασμός με υγραέριο
Ισχυρή έκρηξη στη Ρώμη
11
Απογοητευμένος ο Τραμπ με τον Πούτιν μετά την επικοινωνία τους: «Δεν σκέφτεται να σταματήσει και είναι πολύ κακό»
Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να συνομιλήσει και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι - Τι ανέφερε ο Αμερικανός για το «πάγωμα» στις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία
Ντόναλντ Τραμπ
Σε αργία 139 εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ: Κατηγορούνται πως επέκριναν τις πολιτικές Τραμπ
«Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος έχει πολιτική μηδενικής ανοχής για γραφειοκράτες καριέρας που παρανόμως υπονομεύουν και σαμποτάρουν την ατζέντα της κυβέρνησης»
Ντόναλντ Τραμπ