Ελλάδα

Ισπανία – Ευθύμιος Λέκκας: «Ακραία φαινόμενα, ακραίες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης» λέει για τη φονική θεομηνία

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα με τις εντονότατες βροχοπτώσεις σε μία επιμήκη ζώνη στη Βαλένθια της νοτιοανατολικής Ισπανίας είναι συνδυασμός μίας σειράς παραγόντων που αποτελούν αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, επισημαίνει ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Η ψυχρή λίμνη που αναπτύχθηκε σε συνδυασμό με την παρουσία θερμών υδροφόρων αέριων μαζών, οφειλόμενες στις υψηλές θερμοκρασίες της Μεσογείου, έδρασαν καταλυτικά στην επιφάνεια της περιοχής, σημειώνει ο Ευθύμιος Λέκκας για το καιρικό φαινόμενο που προκάλεσε δεκάδες θανάτους και τεράστιες καταστροφές στη Βαλένθια της Ισπανίας.

«Το υδρογραφικό δίκτυο δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις μεγάλες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις, προκαλώντας εκτεταμένες ξαφνικές πλημμύρες σε οικιστικά συγκροτήματα, τα οποία καταλήφθηκαν από όγκους νερού και φερτών υλικών. Τα υφιστάμενα ρεύματα σε συνδυασμό με τους τεράστιους μεταφερόμενους όγκους και τα αντικείμενα – κυρίως αυτοκίνητα δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να ανταποκριθούν επαρκώς.

«Δυστυχώς είμαστε μάρτυρες τραγικών στιγμιότυπων της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης», τόνισε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε όλες τις παραμέτρους που συνέβαλαν στην καταστροφή, για την οποία δυστυχώς δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα τις πολύπλοκες επιπτώσεις, καταλήγει στη δήλωσή του ο Ευθύμιος Λέκκας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Δεν έχει ταυτοποιηθεί ο νεκρός άνδρας στο Μετς, μυστήριο με τις πινακίδες του καμένου αυτοκινήτου - Τα 3 ενδεχόμενα που ερευνούν οι Αρχές
Η έκθεση του ιατροδικαστή αναμένεται να ρίξει φως στα αίτια θανάτου του άνδρα, ενώ στο μικροσκόπιο θα μπει το κινητό του θύματος που βρέθηκε έξω από το αυτοκίνητο
Το καμένο αυτοκίνητο με τον νεκρό άνδρα στην περιοχή του Μετς 15
Ο τρόπος δράσης της ακροδεξιάς οργάνωσης της Θεσσαλονίκης, η στρατολόγηση ανηλίκων μέσα από σχολεία και οι «αριστεροί στόχοι» τους
Στον εισαγγελέα σήμερα οι συλληφθέντες - Τα μέλη της «Defend Salonica», φέρεται πως επικοινωνούσαν με μέλη της Χρυσής Αυγής - Το κάλεσμα μέσω social media για οργανωμένες επιθέσεις σε μετανάστες
Μέλη της Εθνικιστικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης ποζάρουν στον φωτογραφικό φακό 20