Κόσμος

Oι αδερφοί Μενέντεζ, καταδικασμένοι για τη δολοφονία των γονιών τους, ζήτησαν χάρη από τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια

Οι αδέλφοι Μενέντεζ που έχουν καταδικαστεί για την άγρια δολοφονία των γονιών τους το 1989, λίγες εβδομάδες μετά την κυκλοφορία της ομώνυμης σειράς του Netflix, ζητούν τώρα από τον κυβερνήτης της Καλιφόρνια, χάρη ώστε να καταφέρουν να βγουν από την φυλακή.

«Στηρίζω σθεναρά το αίτημα για χάρη στον Ερικ και τον Λάιλ Μενέντεζ, που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης χωρίς δυνατότητα υπό όρους αποφυλάκισης», εξηγεί ο εισαγγελέας του Λος Άντζελες, Τζορτζ Γκάσκον σε ανακοίνωσή του για τα αδέρφια Μενέντεζ για τη δολοφονία των γονιών τους. Το γραφείο του έστειλε επιστολές προς την κατεύθυνση αυτή προς τον κυβερνήτη.

Ήδη την περασμένη Πέμπτη, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει από δικαστή την επανεξέταση της καταδικαστικής απόφασης, γεγονός που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την υπό όρους αποφυλάκισή τους. Η ακροαματική διαδικασία για την εξέταση της πρότασης αυτής έχει ορισθεί για τις 11 Δεκεμβρίου.

Η δολοφονία το 1989 του Χοσέ και της Μέρι Λουίζ Μενέντεζ στην κατοικία τους στο Μπέβερλι Χιλς προκάλεσε φρενίτιδα στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Τα δύο τους παιδιά, ο Λάιλ και ο Ερικ, ομολόγησαν ότι τους σκότωσαν δηλώνοντας ότι είχαν υπάρξει επί σειρά ετών θύματα βιασμού από τον πατέρα τους.

Η δίκη τους μεταδιδόταν καθημερινά από την τηλεόραση μέχρι να εκτοπιστεί από την δίκη του Ο.Τζ. Σίμσον που επιβλήθηκε ως «δίκη του αιώνα».

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τους δύο αδελφούς ότι δολοφόνησαν τους γονείς τους για να κληρονομήσουν την περιουσία τους που ανερχόταν σε 14 εκατομμύρια δολάρια.

Η δύο αδελφοί, ηλικίας 18 και 21 ετών κατά την πράξη τους, δεν καταδικάσθηκαν πρωτοδίκως, αφού οι ένορκοι δεν μπόρεσαν να εκδώσουν ομόφωνη απόφαση.

Το 1996, καταδικάσθηκαν με την ολοκλήρωση της δεύτερης δίκης τους σε ισόβια κάθειρξη για φόνο εκ προμελέτης. Ο δικαστής αρνήθηκε να εξετάσει τα σχετικά με την σεξουαλική κακοποίησή τους από τον πατέρα τους στοιχεία.

«Όχημα» η σειρά του Netflix

Η σειρά «Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story» του Netflix αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για την υπόθεση, ενώ η δημοφιλής πλατφόρμα του streaming της αφιερώνει και μία νέα ταινία ντοκιμαντέρ.

Αυτό προκάλεσε κινητοποίηση στα κοινωνικά μέσα υπέρ της αποφυλάκισής τους, σε έναν κόσμο όπου το κίνημα #MeToo έχει αλλάξει πλέον τον τρόπο αντιμετώπισης των σεξουαλικών επιθέσεων.

Ο εισαγγελέας Τζορτζ Γκάσκον παραδέχθηκε ότι το γραφείο του έχει δεχθεί πληθώρα αιτημάτων που ώθησαν το επιτελείο του να επανεξετάσει την υπόθεση των δύο αδελφών.

«Πιστεύω ότι συχνά, για πολιτισμικούς λόγους, δεν πιστεύουμε τα θύματα των σεξουαλικών επιθέσεων, είτε πρόκειται για άνδρες είτε για γυναίκες», δήλωσε ο εισαγγελέας του Λος Αντζελες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Παρέμεινε εγκλωβισμένος πίσω από καταρράκτη της Καλιφόρνια για 2 ημέρες: Δείτε βίντεο από τη δραματική διάσωσή του
Το ερμητικό νερό έσπασε το σχοινί του 46χρονου με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί σε σπηλιά πίσω από τον καταρράκτη - «Πρόκειται για εκπληκτική ιστορία επιβίωσης»
Καταρράκτης
Στις 20:00 η συνάντηση Τραμπ με Ζελένσκι - Το πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων στον Λευκό Οίκο
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντήσει κατ' ιδίαν τον Ζελένσκι και στη συνέχεια θα συνομιλήσει με τους Ευρωπαίους ηγέτες που συνόδευσαν τον Ουκρανό πρόεδρο στην Ουάσινγκτον
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Γιατί ο Πούτιν έχει «εμμονή» με το Ντονμπάς: Ο ρόλος της περιοχής στον τερματισμό του πολέμου και το όραμα του Ρώσου
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να ελέγξει το Ντονμπάς από το 2014 - Η περιοχή υπήρξε το πεδίο των πιο αιματηρών μαχών του πολέμου και αποτελεί το κύριο επίκεντρο της επίθεσης της Ρωσίας
Βλάντιμιρ Πούτιν 2
Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ στο πλευρό του Ζελένσκι: Οι ελπίδες, οι πιέσεις και τα διαπραγματευτικά «όπλα» στη συνάντηση με τον Τραμπ
Ο Ζελένσκι αναμένεται να δεχτεί πιέσεις από τον Τραμπ να αποδεχτεί τη συμφωνία που πρότεινε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή κατά τη συνάντησή τους στην Αλάσκα
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι 12