Κόσμος

Νότια Κορέα: Συνελήφθη ο έκπτωτος πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ – Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας

Πάνω από 3.000 αστυνομικοί και ερευνητές συγκεντρώθηκαν στο σπίτι του

Τη σύλληψη του παυθέντα προέδρου της Νότια Κορέας, Γιουν Σουκ Γέολ ανακοίνωσαν σήμερα, Τετάρτη (15.01.25) οι Αρχές, περίπου ενάμισι μήνα αφού βύθισε τη χώρα σε πολιτικό χάος κηρύσσοντας εφήμερο στρατιωτικό νόμο την 3η Δεκεμβρίου, έπειτα από έφοδο στην κατοικία του.

Η ομάδα που διενεργεί την έρευνα σε βάρος του «εκτέλεσε ένταλμα σύλληψης του προέδρου Γιουν Σουκ Γέολ σήμερα στις 10:33» (σ.σ. τοπική ώρα· 03:33 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσαν οι αρχές της Νότιας Κορέας.

Ο Γιουν Σουκ Γέολ, που αντιμετωπίζει δίωξη για «ανταρσία» εξαιτίας της κήρυξης στρατιωτικού νόμου – η κατηγορία επισύρει ως ακόμη και την ποινή του θανάτου – είναι ο πρώτος αρχηγός του νοτιοκορεατικού κράτους που συλλαμβάνεται στην ιστορία της χώρας.

Αστυνομικοί, εισαγγελείς και άλλα στελέχη της υπηρεσίας ερευνών για διαφθορά υψηλών προσώπων μετήγαγαν τον παυθέντα αρχηγό του κράτους στα γραφεία της εισαγγελίας για να ανακριθεί, σύμφωνα με το επίσημο νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Πάνω από 3.000 αστυνομικοί και ερευνητές συγκεντρώθηκαν στην κατοικία του παυθέντα προέδρου πριν από τα ξημερώματα, διαπερνώντας συγκεντρωμένους υποστηρικτές του και βουλευτές της παράταξής του, του Κόμματος της Εξουσίας στον Λαό, που είχαν συγκεντρωθεί εκεί για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τη σύλληψή του. Ξέσπασαν μικροεπεισόδια.

Yonhap via REUTERS
Yonhap via REUTERS

Ο ίδιος ο κ. Γιουν ανέφερε πως αποφάσισε να παραδοθεί παρότι θεωρεί παράνομη τη διαδικασία για να αποφευχθεί «αιματοχυσία».

Η υπεράσπισή του ερίζει εξαρχής πως η σύλληψη του κ. Γιουν είναι παράνομη, ενέργεια με μοναδικό σκοπό τη δημόσια ταπείνωσή του.

Η απόφαση του να κηρύξει στρατιωτικό νόμο άφησε άναυδη τη χώρα της Ασίας και τη βύθισε σε πολιτική κρίση άνευ προηγουμένου. Οδήγησε στην παύση του από το κοινοβούλιο τη 14η Δεκεμβρίου.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει αρχίσει να εξετάζει αν πράγματι θα απομακρυνθεί από την εξουσία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εισιτήριο 2 ευρώ θα πρέπει να πληρώνουν οι τουρίστες στη Ρώμη για να θαυμάσουν το «Φοντάνα Ντι Τρέβι» από τον Ιανουάριο
Βέβαια «δεν έχουν ακόμη ληφθεί οριστικές αποφάσεις» και «πρόκειται για ένα ενδεχόμενο το οποίο, ως γνωστόν, η δημοτική αρχή εξετάζει εδώ και καιρό»
Φοντάνα Ντι Τρεβι
Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε 16χρονο Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη - «Ήταν σε επιχείρηση διάλυσης συγκέντρωσης» λένε οι IDF
«Μετά την κηδεία του 16χρονου Αμάρ Σαμπάχ, ομάδα νεαρών είχε συγκεντρωθεί σε κεντρικό δρόμο όταν Ισραηλινός στρατιώτης πυροβόλησε τον 16χρονο Μουχίμπ Τζιμπρίλ στο κεφάλι», δήλωσε ο δήμαρχος της Τουκούα
Ένας Παλαιστίνιος διαπληκτίζεται με Ισραηλινούς στρατιώτες, στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη
Συγκλονίζει η οικογένεια του ήρωα της επίθεσης στο Σίδνεϊ: «Η Συρία είναι περήφανη γι’ αυτόν – Από μικρός ήταν γενναίος»
«Ενήργησε ενστικτωδώς, χωρίς να σκεφτεί ποιοι ήταν οι άνθρωποι που σκοτώνονταν - χωρίς να γνωρίζει τη θρησκεία τους» είπε με περηφάνεια ο θείος του
Ο θείος του ήρωα του Σίδνεϊ μπροστά από το πατρικό του σπίτι στην Ιντλίμπ της Συρίας
Μόσχα: Μυστηριώδης θάνατος αντιπροσώπου σερβικής κρατικής εταιρείας που πούλαγε όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία
Οι σερβικές αρχές έκαναν έρευνες στα γραφεία και διαπίστωσαν ότι έλλειπαν πολλοί φάκελοι και ότι είχαν αφαιρεθεί οι σκληροί δίσκοι των υπολογιστών
Αυτόματα τυφέκια σε έκθεση όπλων και πυρομαχικών