Ελλάδα

Νέο κρούσμα μεταπνευμονοϊού στο Νοσοκομείο «Αττικόν» – Γιατί φέτος «σαρώνει» η γρίπη

Πρόκειται για έναν 64χρονο άνδρα, ο οποίος νόσησε από γρίπη, ενώ πάσχει και από υποκείμενο νόσημα

Σε έξαρση βρίσκεται η εποχική γρίπη στη χώρα μας, ενώ στο νοσοκομείο Αττικόν νοσηλεύεται ένας ασθενής με μεταπνευμονοϊό.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), παρατηρείται αύξηση στη θετικότητα της γρίπης στην κοινότητα, ενώ την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 17 νέα σοβαρά κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ και τρεις θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι ασθενείς στα νοσοκομεία ήταν 11 άνδρες και 6 γυναίκες, ηλικίας από 54 έως 90 ετών.

Πληροφορίες του iatropedia.gr στο Νοσοκομείο «Αττικόν» αναφέρουν πως τις τελευταίες ημέρες νοσηλεύεται κι ένας ακόμη ασθενής με μεταπνευμονοϊό, ο οποίος είναι σε καλή κλινική κατάσταση. Πρόκειται για έναν 64χρονο άνδρα, ο οποίος νόσησε από γρίπη, ενώ πάσχει και από υποκείμενο νόσημα, για το οποίο λαμβάνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε κοινό θάλαμο, χωρίς να εμπνέει ανησυχία η κατάστασή του.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, επιβεβαίωσε την είδηση στο iatropedia.gr, προσθέτοντας πώς ο ασθενής δεν χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ.

«Τον ελέγχουμε, δεν έχει κάτι σοβαρό. Νοσηλεύεται στην κλινική μας από την Τρίτη 21.01.2025 σε απλό θάλαμο», σημειώνει ο καθηγητής.

Γρίπη: Γιατί κυριαρχεί φέτος

Ο φετινός «ιικός χάρτης» χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία της γρίπης, καθώς όπως εξηγεί ο κ. Λουκίδης, τα σοβαρά περιστατικά που φτάνουν στην Πνευμονολογική Κλινική είναι σχεδόν αποκλειστικά λόγω της γρίπης.

«Φέτος ο ιικός χάρτης είναι γρίπη, γιατί αυτή υπερισχύει. Όποιο σοβαρό περιστατικό έχουμε φέτος στην κλινική, έχει γρίπη. Δηλαδή δεν έχουμε σχεδόν καθόλου COVID-19. Είχα προχθές 250 αιτήσεις αντιιικών φαρμάκων κατά της COVID-19, και πέρυσι τέτοια μέρα είχα ολοκληρώσει 2.000 αιτήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επίσης, όπως λέει ο γιατρός, παρατηρείται αύξηση των τηλεφωνημάτων από ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα γρίπης, οι οποίοι αναρρώνουν στο σπίτι τους.

«Κάποιοι από αυτούς είναι και νέοι άνθρωποι, αλλά ταλαιπωρούνται. Από τους 10 ασθενείς με αναπνευστικά στα νοσοκομεία, οι 2 είναι γρίπη και 1 με COVID-19», σημειώνει.

Αναφορικά με τα πιθανά αίτια επικράτησης της γρίπης έναντι όλων των άλλων ιών, ο καθηγητής τονίζει ότι φέτος παρατηρήθηκε καθυστέρηση στον εμβολιασμό φέτος, εξαιτίας της πεποίθησης ότι ο καλός καιρός θα καθυστερήσει την έξαρση της γρίπης.

«Κάποιοι άνθρωποι, παρόλο που δεν ήταν εναντίον του εμβολίου, άργησαν να εμβολιαστούν. Γιατί πίστευαν ότι ο καλός καιρός είναι κάτι ευνοϊκό και μπορούν να περιμένουν. Είναι λάθος αυτό. Η γρίπη έρχεται πάντα στην κατάλληλη εποχή, δηλαδή 15 με 20 Δεκεμβρίου, και αυτό δεν έχει σχέση με τον καιρό. Και μετά πέφτει. Αλλά δεν περιμέναμε να είναι τόσο έντονη», εξηγεί.

Οι ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που νοσηλεύονται στις Πνευμονολογικές και Παθολογικές κλινικές όλης της χώρας, σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη, δεν ήταν αντιεμβολιαστές. «Μας λένε: «Δεν πρόλαβα. Είπα να το κάνω μετά τις γιορτές, γιατί ήταν καλός ο καιρός». Αυτό είναι εντελώς λάθος. Και είναι κρίμα, γιατί δεν είναι αρνητές των εμβολιασμών», τονίζει.

Γρίπη: Και πολλοί υγιείς και νέοι, ανάμεσα στους βαριά ασθενείς

Ο Καθηγητής Λουκίδης αναδεικνύει την πρόκληση που παραμένει κάθε χρόνο: τη νοσηλεία νέων και κατά τα άλλα υγιών ατόμων με βαριά γρίπη.

«Πάντα θα δούμε και βαριές περιπτώσεις υγιών ανθρώπων, που κάποιες φορές μπορεί να μην έχουν και καλή κατάληξη. Δηλαδή κάνουν εκτεταμένες πνευμονίες. Είμαστε πάντα σε εγρήγορση. Τους καταλαβαίνουμε τώρα πια από τις πρώτες μέρες ποιους δεν θα πάνε καλά», καταλήγει.

Το πικ της γρίπης αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου, με τους ειδικούς να συνιστούν ακόμη και τώρα εμβολιασμό και προσοχή για την προστασία των ευάλωτων ομάδων.

Πηγή: iatropedia.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
8 οι συλλήψεις για το οπαδικό επεισόδιο με νεκρό έναν 20χρονο στη Χαλκίδα - Άτομο πήγε στο σημείο μετά το περιστατικό και αλλοίωσε στοιχεία
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για συμπλοκή, ανθρωποκτονία με δόλο, επικίνδυνη σωματική βλάβη, υπόθαλψη και παραβάσεις της νομοθεσίας για τον αθλητισμό
Αιματηρό επεισόδιο οπαδικής βίας στη Χαλκίδα
Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και καταιγίδες – Η θερμοκρασία «πέφτει», οι άνεμοι δυναμώνουν
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 6 και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 7 και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα είναι μεταβλητοί ασθενείς
Βροχή στην Αθήνα
Ηχητικό ντοκουμέντο με τους 6 μοιραίους πυροβολισμούς της διπλής δολοφονίας στο κάμπινγκ στη Φοινικούντα
Μέσα σε μόλις 11 δευτερόλεπτα, ο δράστης εκτέλεσε τον ιδιοκτήτη μέσα στο γραφείο του, έτρεξε πίσω από τον επιστάτη και τον πυροβόλησε πισώπλατα και στη συνέχεια έριξε άλλη μια σφαίρα στο κενό
Φοινικούντα: Ηχητικό ντοκουμέντο με τους 6 μοιραίους πυροβολισμούς της διπλής δολοφονίας στο κάμπινγκ
«Εγώ τον βρήκα νεκρό, τελειωμένο μέσα στο αμάξι» λέει η σύζυγος του 39χρονου που σκοτώθηκε στο μακελειό στα Βορίζια
Ανατριχιαστική είναι η περιγραφή της συζύγου του 39χρονου Φανούρη Καργάκη, που σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυρών - «Δεν έχω πει στα παιδιά ότι δολοφονήθηκε ο πατέρας τους, του έστησαν καρτέρι» τόνιζει
Ο Φανούρης Καργάκης που έπεσε νεκρός από τους πυροβολισμούς στα Βορίζια