Κόσμος

ΝΑΤΟ: «Οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να αυξηθούν για την αποτροπή και την άμυνά μας – Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο»

Ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Μαρκ Ρούτε μίλησε για την ατζέντα της Συνόδου Υπουργών Άμυνας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε σήμερα (12.02.2025) σε συνέντευξη Τύπου ότι ένα από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το αυριανό Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα είναι η αύξηση στις αμυντικές δαπάνες.

Με φόντο την σημερινή συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την ‘Άμυνα της Ουκρανίας, στην οποία θα προεδρεύσει το Ηνωμένο Βασίλειο, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ έστειλε το δικό του «μήνυμα» για την στρατηγική των Συμμάχων σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες.

Όπως ανέφερε ο Μαρκ Ρούτε, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει τον Ιούνιο στη Χάγη, θα πρέπει να συμφωνηθούν νέοι φιλόδοξοι στόχοι για την αμυντική ικανότητα των Συμμάχων, «για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους και τον εξοπλισμό για την αποτροπή και την άμυνά μας».

«Αυτό απαιτεί από πολλούς Σύμμαχους, ειδικά στην Ευρώπη και στον Καναδά, να επενδύσουν πολύ περισσότερα στην άμυνα», είπε ο Μαρκ Ρούτε και τόνισε ότι οι επενδύσεις στην άμυνα ενισχύονται τα τελευταία χρόνια.

Ως παράδειγμα ανέφερε ότι το 2024, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και στον Καναδά επένδυσαν 485 δισεκατομμύρια δολάρια στην άμυνα, αύξηση κατά 20% σε σύγκριση με το 2023 και πρόσθεσε ότι πλέον τα δύο τρίτα των Συμμάχων ξοδεύουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα.

NATO DEFENCEΟ Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε/REUTERS/Johanna Geron

«Πρέπει επίσης να παράγουμε περισσότερα, μαζί», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι αύριο οι υπουργοί Άμυνας θα συζητήσουν πώς να ενισχυθεί η διατλαντική αμυντική βιομηχανική ικανότητα, συμπεριλαμβανομένου ενός επικαιροποιημένου Σχεδίου Δράσης Αμυντικής Παραγωγής.

«Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει μια σημαντική αύξηση της αμυντικής παραγωγής σε ολόκληρη τη Συμμαχία, αλλά πρέπει να πάμε πιο μακριά και πιο γρήγορα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», πρόσθεσε ο Ρούτε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε, επίσης, ότι συμφωνεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι είναι ανάγκη να γίνει μεγαλύτερος επιμερισμός των βαρών μεταξύ της Αμερικής και των Ευρωπαίων συμμάχων της για τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Εξάλλου, για πρώτη φορά θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο, ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ομοβροντία ιρανικών πυραύλων στο Ισραήλ, πέντε οι νεκροί - Το Ιράν απειλεί με πιο καταστροφικά χτυπήματα
Το Ισραήλ χτύπησε εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων στο κεντρικό Ιράν - Τουλάχιστον 224 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε ισραηλινές επιδρομές από την Παρασκευή
Καταστροφές σε κτίριο στο Τελ Αβίβ από Ιρανική επίθεση
Ανανεώθηκε πριν 23 λεπτά
5
Αεροπορική τραγωδία στην Ινδία: Βρέθηκε το δεύτερο μαύρο κουτί του Boeing 787 που οδήγησε στον θάνατο 279 ανθρώπους
Ειδικοί έχουν επισημάνει πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνουν υποθέσεις για τα αίτια της καταστροφής, που συγκαταλέγεται στις χειρότερες των τελευταίων χρόνων
Το κατεστραμμένο αεροπλάνο στην Ινδία
Χιλιάδες πολίτες της νότιας Ευρώπης διαδηλώνουν για τον υπερτουρισμό: Με νεροπίστολα αντιδρούν οι κάτοικοι της Βαρκελώνης
Ρεκόρ αριθμού τουριστών αναμένεται να υποδεχθεί φέτος η Ισπανία και η Γαλλία - Οι κάτοικοι της Βαρκελώνης διαμαρτύρονται για την αύξηση των ενοικίων που έχει προκαλέσει ο μαζικός τουρισμός
Φωτογραφία Reuters 1