Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντεπίθεση με σκληρή αντιπολίτευση – Οι διαφορές με το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά που δεν θέλει συγκατοίκηση

Η Νέα Αριστερά θεωρεί ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ξεκάθαρες σε ό,τι άφορα τις εξορύξεις, το μεταναστευτικό, το φορολογικό και το τραπεζικό

Ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει στην αντεπίθεση ακολουθώντας σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση από την στιγμή που είδε ότι η συγκατοίκηση με την Νέα Αριστερά δεν προχωράει ενώ το ΠΑΣΟΚ θέλει να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία.

Στην Κουμουνδούρου έστω και αργά πήραν το μήνυμα ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολουθήσει μία δική του αντιπολιτευτική γραμμή, πιο σκληρή από το ΠΑΣΟΚ με στοιχεία ακτιβισμού τότε το κόμμα της Κουμουνδούρου κινδυνεύει να χαθεί από τον πολιτικό χάρτη της χώρας.

Παράλληλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να στριμώξουν το ΠΑΣΟΚ το οποίο εμφανίζεται να θέλει να ακολουθήσει έναν απόλυτα θεσμικό δρόμο στοχεύοντας στους ψηφοφόρους του κέντρου.

Σε αυτό το πλαίσιο ο εκπρόσωπος Tύπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος, εμφανίστηκε χθες (17.02.2025) να ανεβάζει ιδιαίτερα τους τόνους ζητώντας να κατατεθεί εδώ και τώρα η πρόταση μομφής την οποία μάλιστα συνέδεσε και με προσφυγή στις κάλπες.

«Προφανώς όταν ζητάμε να γίνει πρόταση δυσπιστίας προς το πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη, εννοούμε ότι εφόσον χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής θα πέσει και θα έχουμε εκλογές. Υπάρχει Έλληνας σήμερα που πιστεύει ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της κοινωνίας;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Φυσικά και πρέπει να πάμε σε εκλογές. Εκεί θα πάρει ο καθένας τις ευθύνες του. Από τη μία έχουμε μία κυβέρνηση έξι ετών, η οποία στο κράτος δικαίου, στα καρτέλ, στα Τέμπη, στις υποκλοπές, ακόμα και στην περίπτωση των πέντε στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στη Λιβύη, που μπαίνει στο αρχείο η υπόθεση ως τροχαίο, γιατί είναι πάρα πολλά αυτά που συμβαίνουν, δεν έχει πλέον την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Εμείς ζητάμε να έρθει στη Βουλή με πρόταση μομφής και προφανώς αυτός που είναι δικαστής για τους πρωθυπουργούς είναι ο ελληνικός λαός και ο ελληνικός λαός αποφαίνεται στις εκλογές, στην κάλπη.

Δεν υπάρχει ζήτημα ή πρόταση δυσπιστίας ή εκλογές, αυτά πάνε με τη σειρά. Μέσω της πρότασης δυσπιστίας πρέπει να έρθει να απολογηθεί για τα Τέμπη, το αποτέλεσμα της συζήτησης πρέπει να οδηγηθεί στον ελληνικό λαό προκειμένου να κριθεί αυτό που παρουσιάζει ως σταθερότητα».

Οι απόψεις αυτές είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές που έχει εκφράσει το ΠΑΣΟΚ το οποίο εμφανίζεται επιφυλακτικό σε ό,τι αφορά την πρόταση δυσπιστίας, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να εμφανιστούν ότι ζητούν εκλογές.

Την ίδια στιγμή η ένταξη της Ράνιας Θρασκιά στο ΠΑΣΟΚ δεν δημιούργησε καμία ιδιαίτερη ταραχή στην Κουμουνδούρου, καθώς τα στελέχη της είχαν αντιληφθεί ότι η ανεξάρτητη βουλευτής έψαχνε εκλογική στέγη.

Όπως σημείωναν ωστόσο «εξελέγει με τις ψήφους των αριστερών ψηφοφόρων, για ακατανόητους λόγους έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ για να ακολουθήσει τον Στέφανο Κασσελάκη και τώρα με κριτήριο το εάν θα εκλεγεί στις επόμενες εκλογές εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ».

Δεν θέλει «συγκατοίκηση» η Νέα Αριστερά

Εν τω μεταξύ τα στελέχη της Νέας Αριστεράς τα οποία διαφωνούν με την συγκατοίκηση με τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται να ζητούν την δημιουργία ενός νέου αριστερού φορέα.

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση η συγκατοίκηση τους με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να γίνει κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως να γίνει η αυτοκριτική των στελεχών της Κουμουνδούρου για το τι έγινε από το 2019 και το κόμμα κατρακύλησε στα ποσοστά που έχει σήμερα.

Θα πρέπει να επικεντρωθούν στην περίοδο του Στέφανου Κασσελάκη και σε όσα έγιναν εκείνη την εποχή με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να περάσει μία περίοδο έντονης απαξίωσης.

Οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει η Κουμουνδούρου να διατυπώσει με σαφήνεια τις απόψεις της καθώς είναι τουλάχιστον προβληματικό ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίζει -όπως και το ΠΑΣΟΚ- τα εξοπλιστικά.

Θεωρούν δε ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ξεκάθαρες σε ότι άφορα τις εξορύξεις, το μεταναστευτικό, το φορολογικό και το τραπεζικό. Ακόμα εκφράζουν αντιρρήσεις και για κάποια στελέχη που βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας: Η Παναγιά οδηγεί το έθνος μας στους αγώνες για ελευθερία και προκοπή
«Να εκφράσω την ελπίδα μου, μια ελπίδα που πηγάζει εδώ από την Εκατονταπυλιανή της Πάρου, ώστε η αντιμετώπιση μιας ακόμη πύρινης δοκιμασίας, αυτού του Αυγούστου, να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας στην θεία λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής, στην Πάρο, Παρασκευή 15 Αυγούστου 2025. 
(ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ 1
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μέρα του Δεκαπενταύγουστου είναι αφιερωμένη σε όσους μας κρατούν ασφαλείς
«Σήμερα δεν είναι μέρα για πολιτικές δηλώσεις - Εγώ αυτό το οποίο εύχομαι είναι να μπορούμε να βρίσκουμε πάντα την δύναμη εκείνη, να πορευόμαστε πρώτα και πάνω από όλα με ενότητα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι 31
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα μετά τις καταστροφικές φωτιές – «Αντιπολιτευτικό μένος» βλέπει το Μαξίμου
Η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργούν Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, αναζητούν τα αίτια εκδήλωσης πυρκαγιών
Καμένο σπίτι στην Αχαΐα
Παύλος Μαρινάκης για φωτιές: 10 ψέματα της αντιπολίτευσης – Απαντήσεις στους πολίτες
«Δυστυχώς, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουν τις τραγικές στιγμές αγωνίας των πολιτών, ως ευκαιρία για να ξεδιπλώσουν το αντιπολιτευτικό τους μένος»
Ο Παύλος Μαρινάκης 6
Κεφαλογιάννης κατά Πελετίδη για τις φωτιές στην Πάτρα: Ζητούσε 112 και μετά προέτρεπε τους πολίτες να μην εφαρμόζουν τις εντολές
«Ο Δήμος Πατρέων στάθηκε κατώτερος των περιστάσεων σε όλα τα επίπεδα - Άκουσα τον Δήμαρχο κ. Πελετίδη να ενθαρρύνει τους πολίτες να μην εφαρμόσουν τις οδηγίες του 112»
Καμένα αυτοκίνητα στην Πάτρα 219