Κόσμος

Ο Ζελένσκι θα υπογράψει σύντομα την συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά, είπε το «δεξί χέρι» του Τραμπ για θέματα εθνικής ασφάλειας

Ο Μάικ Γουόλτς έστειλε νέο «μήνυμα» στο Κίεβο με φόντο τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών

Οι ΗΠΑ θέλει διακαώς να αποκτήσει πρόσβαση και να εκμεταλλευτεί τις σπάνιες γαίες και τα ορυκτά που διαθέτει η Ουκρανία, κάτι που έχει εκφράσει τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μάικ Γουόλτς.

Μάλιστα, το «δεξί χέρι» του Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ μίλησε για τα ουκρανικά ορυκτά σήμερα (21.02.2025) στο ετήσιο Συνέδριο Πολιτικής Δράσης των Συντηρητικών (CPAC), στην Ουάσινγκτον.

Ο Μάικ Γουόλτς ήταν κατηγορηματικός στις δηλώσεις του, τονίζοντας πως ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα συμφωνήσει «πολύ σύντομα» για να υπογράψει μια συμφωνία για την εξόρυξη ορυκτών της χώρας του.

«Ακούστε, στο δια ταύτα, ο πρόεδρος Ζελένσκι θα υπογράψει αυτή τη συμφωνία, και θα το δείτε αυτό να γίνεται πολύ σύντομα, και είναι καλό για την Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Σημειώνεται πως τα ορυκτά  και οι σπάνιες γαίες ήταν από καιρό περιζήτητα από ξένες δυνάμεις και τώρα ο Τραμπ θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στους πόρους του ως μια μορφή αποζημίωσης για τα δισεκατομμύρια δολάρια που ξόδεψαν οι ΗΠΑ για να στηρίξουν τη χώρα.

 Τα ουκρανικά ορυκτά ήταν από καιρό περιζήτητα από ξένες δυνάμεις και τώρα ο Τραμπ θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στους πόρους αυτούς ως μια μορφή αποζημίωσης για τα δισεκατομμύρια δολάρια που ξόδεψαν οι ΗΠΑ για να στηρίξουν τη χώρα.

Ο Ζελένσκι απέρριψε το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διαθέσει η Ουκρανία ορυκτό πλούτο αξίας 500 δισεκ. δολαρίων για να αποπληρώσει την Ουάσινγκτον για τη βοήθειά της.

Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε ότι το ποσό που έχει παρασχεθεί μέχρι τώρα δεν πλησιάζει καν αυτό το νούμερο. Διαφωνεί επίσης επειδή στη συμφωνία δεν παρέχονται συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας.

Χθες, ο Γουόλτς είπε πως «ο πρόεδρος Τραμπ είναι προφανώς πολύ απογοητευμένος από τον πρόεδρο Ζελένσκι, από το γεγονός ότι δεν ήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ότι δεν ήθελε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του προσφέραμε».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ελβετία: «Κερί γενεθλίων σε σαμπάνια» προκάλεσε την έκρηξη σε μπαρ στο Κραν Μοντανά την Πρωτοχρονιά
Μεταξύ των θυμάτων και ξένοι τουρίστες - «Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, όλο το νυχτερινό κέντρο πήρε φωτιά. Τρέξαμε όλοι έξω ουρλιάζοντας», αφηγούνται δύο νεαρές Γαλλίδες
Το θέρετρο Κραν Μοντανά στην Ελβετία όπου ξέσπσε η φονική έκρξη και πυρκαγιά
13
Τραγωδία στην Ελβετία: Τουλάχιστον 40 νεκροί από την έκρηξη σε μπαρ στο Κραν Μοντανά - Ασφυξία στα νοσοκομεία με 100 τραυματίες
Οι ελβετικές αρχές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης - Παραμένουν ακόμα άγνωστα τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη - Σε σοβαρή κατάσταση πολλοί από τους τραυματίες
Φονική έκρηξη σε μπαρ στο θέρετρο Κραν Μοντανά της Ελβετίας
13
«Ευχόμαστε να μην υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων στο Κραν Μοντανά» λέει το ΥΠΕΞ - Γραμμή βοήθειας
«Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν οι ελληνικές πρεσβευτικές αρχές στη Βέρνη, αλλά ακόμη δεν έγιναν γνωστά ούτε τα αίτια της πυρκαγιάς» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Λοβέρδος
Έκρηξη στο Κραν Μοντανά
2026: Τα γεγονότα που περιμένουμε την νέα χρονιά – Από την επιστροφή των αστροναυτών γύρω από την Σελήνη μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ
Από το διάστημα και τα γήπεδα του Μουντιάλ έως τις κάλπες, τις γεωπολιτικές συγκρούσεις και την κλιματική κρίση, το νέο έτος αναμένεται να φέρει εξελίξεις που μπορεί να αλλάξουν τον κόσμο
Χάρτινα γιαλιά