Κόσμος

Οι ΗΠΑ προτρέπουν την Ρωσία να σταματήσει τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία: «Θα συνομιλήσουμε σήμερα με την Μόσχα»

«Ελπίζουμε ότι η ρωσική πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση εκεχειρίας» είπε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, έκανε σήμερα (12.03.2025) δηλώσεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που είχαν χθες Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι για την πορεία του πολέμου και την πρόταση για εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών με την Ρωσία.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι οι ΗΠΑ προτρέπουν την Ρωσία να σταματήσει όλες τις εχθροπραξίες και έπειτα πρόσθεσε ότι αργότερα σήμερα θα υπάρξει επικοινωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας για το θέμα αυτό.

«Αν [η Ρωσία] πει όχι, θα μας πει πολλά για το ποιοι είναι οι στόχοι τους και ποια είναι η νοοτροπία τους», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αν και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα λάβει θετική απάντηση από την ρωσική πλευρά αναφορικά με την πρόταση για κατάπαυση του πυρός.

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι «η Ουκρανία είναι έτοιμη να σταματήσει κάθε δραστηριότητα στο πεδίο της μάχης με αντάλλαγμα ορισμένες ενέργειες εκ μέρους της Ρωσίας».

Έπειτα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε αυτή τη σύγκρουση», καθώς «ούτε το Κίεβο ούτε η Μόσχα έχει την στρατιωτική ισχύ και ικανότητα για να πετύχουν τους μαξιμαλιστικούς στόχους που έχουν θέσει».

Στην συνέχεια τόνισε ότι θα παρότρυνε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν να τερματίσει τις εχθροπραξίες «ώστε οι άνθρωποι να σταματήσουν να πεθαίνουν», ενώ ανέφερε ότι η αμερικανική και η ουκρανική αντιπροσωπεία συζήτησαν το θέμα παραχώρησης εδαφών, δίχως να μπαίνει σε λεπτομέρειες.

Ο Ρούμπιο είπε ακόμα ότι: «Ψάχνουμε να διασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της Ουκρανίας. Ποιο είναι το νόημα να ξοδεύουμε όλο αυτό τον χρόνο για να επιτύχουμε μια κατάπαυση του πυρός και το τέλος του πολέμου κατόπιν διαπραγματεύσεων για να το δούμε να αναζωπυρώνεται ξανά σε έξι χρόνια, τέσσερα χρόνια, τρία χρόνια; Δεν μας ενδιαφέρει αυτό».

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε: «Η Ουκρανία χρειάζεται ένα ικανοποιητικό αποτρεπτικό μέσο για να μην υπάρξουν μελλοντικές επιθέσεις και εισβολές. Οι Ουκρανοί μας ξεκαθάρισαν ότι δεν θέλουν μόνο τον τερματισμό του πολέμου, αλλά θέλουν να πάρουν πίσω τους αιχμαλώτους και τα παιδιά που έχουν απαγάγει οι Ρώσοι».

Στο σημείο αυτό, ο Ρούμπιο διευκρίνισε ότι η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας για τα ορυκτά δεν αποτελεί εγγύηση ασφαλείας και πως οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Για τις επαφές ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Μόσχα μίλησε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, λέγοντας πως η Μόσχα υπολογίζει ότι θα ενημερωθεί για όσα συμφωνήθηκαν και συζητήθηκαν στην Σαουδική Αραβία από την αμερικανική και την ουκρανική αντιπροσωπεία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κινηματογραφική λήστεια σε κοσμηματοπωλείο στην Καλιφόρνια - 25 άτομα μπούκαραν με όπλα, αξίνες και λοστούς
Οι δράστες μπήκαν στο πολυτελές κατάστημα στο City Centre Bishop Ranch μεσημέρι, έσπασαν τις προθήκες και έκλεψαν κοσμήματα, ενώ πελάτες και προσωπικό έψαχναν τρόπο να γλιτώσουν
Απίστευτη ληστεία στην Καλιφόρνια
Χαμός σε πτήση της EasyJet προς Κέρκυρα: Έγινε αναγκαστική προσγείωση στο Μιλάνο λόγω επιβάτη που προκάλεσε επεισόδιο – Δείτε βίντεο
Αστυνομικοί ανέβηκαν στο αεροπλάνο και προσπάθησαν να τον συλλάβουν αλλά ο επιβάτης συνέχισε να κοπανιέται και να αρνείται να εγκαταλείψει το αεροπλάνο, φτάνοντας στο σημείο να συρθεί στο πάτωμα
Άνδρας
1
Ντόναλντ Τραμπ: Δεν θα επιτρέψουμε στο Ισραήλ να προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη
Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη στον πόλεμο του 1967 και οι Παλαιστίνιοι τη θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι ενός μελλοντικού κράτους τους, μαζί με την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Ουάσινγκτον – Δείτε βίντεο από το κακόγουστο λογοπαίγνιο
Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες - Την Πέμπτη εκτελέστηκαν 2 θανατοποινίτες σε Τέξας και Αλαμπάμα, ο ένας με εισπνοή αζώτου – μέθοδο που ειδικοί του ΟΗΕ χαρακτηρίζουν μορφή βασανιστηρίου
Ντόναλντ Τραμπ
2
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ ενδέχεται να αναλάβει ρόλο στη διακυβέρνηση της μεταπολεμικής Γάζας, σύμφωνα με τους Financial Times
Το Ινστιτούτο Τόνι Μπλερ συμμετείχε σε πρόγραμμα με στόχο την εκπόνηση σχεδίου για την μεταπολεμική Γάζα διαβεβαιώνοντας πως σε αυτά τα σχέδια δεν περιλαμβάνεται ο εκτοπισμός των Παλαιστίνιων
Τόνι Μπλερ 1