Κόσμος

Το Βέλγιο δηλώνει έτοιμο να στείλει στρατό στην Ουκρανία – «Απαράδεκτοι οι όροι Πούτιν για ειρηνευτική συμφωνία»

Το Βέλγιο εμφανίζεται έτοιμο να στείλει στρατό στην Ουκρανία ώστε να συμβάλλει στην ειρηνευτική διαδικασία.

Αυτό δήλωσε ο Μπαρτ ντε Βέβερ, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, που διοργάνωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ το πρωί του Σαββάτου (15/03/2025) με το Βέλγιο να βρίσκεται ανάμεσα στις «πρόθυμες» χώρες για να συμβάλλουν στην ειρήνη στην Ουκρανία.

Η Βέλγος πρωθυπουργός μιλώντας στο κανάλι «VRT» τόνισε πως αν και η επίτευξη λύσης που να γίνεται δεκτή από την Ουκρανία δεν είναι κοντά και ότι «οι όροι που θέτει αυτή τη στιγμή ο Ρώσος πρόεδρος για μια ειρηνευτική συμφωνία είναι απαράδεκτοι», το Βέλγιο, διαθέτει τη βούληση να συμμετάσχει με στρατιωτική δύναμη σε περίπτωση επίτευξης ειρηνευτικής λύσης.

«Όλοι συμφωνούμε ότι η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια της Ουκρανίας και της Ευρώπης είναι ένας ισχυρός ουκρανικός στρατός σε μια ανεξάρτητη Ουκρανία.

Καμία λύση που να μειώνει αυτό δεν είναι αποδεκτή και όλοι θέλουν να ενισχύσουν περαιτέρω την Ουκρανία βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός.

«Μεγάλο ερωτηματικό» η στάση των ΗΠΑ

Ο Μπαρτ ντε Βέβερ ερωτηθείς για την στάση των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα ανέφερε πως «αυτό αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό» και πως η αμερικανική εμπλοκή είναι απαραίτητη, καθώς η Ευρώπη δεν διαθέτει ανάλογους στρατιωτικούς πόρους.

Όπως είπε, «η καλύτερη κατάσταση θα ήταν φυσικά μια αμερικανική συμμετοχή και αν όχι πλήρως, τουλάχιστον με ένα «backstop». Αυτό σημαίνει ότι θα είναι παρόντες και συμβάλλουν στην εγγύηση της επιχείρησης. Χωρίς αμερικανική εμπλοκή, είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο θέμα. Δυστυχώς, η Ευρώπη δεν διαθέτει όλους τους στρατιωτικούς πόρους που είναι απαραίτητοι».

Τέλος, ο Βέλγος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι την επόμενη Πέμπτη θα συναντηθούν στη Βρετανία στρατιωτικοί εκπρόσωποι για να εξετάσουν τα πρακτικά σχέδια των εγγυήσεων ασφαλείας μετά από μια πιθανή εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ανάλυση CNN: Οι ζημιές στις τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν μετά την επίθεση του Ισραήλ – Πόσο επηρεάζουν τον σχεδιασμό της Τεχεράνης
Το μέγεθος των ζημιών και το κατά πόσο μπορεί να επιβιώσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα παραμένει ασαφές - Ισραήλ και Ιράν έχουν διαφορετικές εκδοχές
Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν του Ιράν 1
Χάος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ προειδοποιεί τους Ιρανούς να φύγουν από περιοχές κοντά σε εργοστάσια όπλων – «Η Τεχεράνη θα γίνει Βηρυτός»
Οι νεκροί στο Ισραήλ έφτασαν τους 13 μεταξύ των οποίων και 3 παιδιά - Επιστρέφει ο Χαγκάρι - Το Ιράν εκτόξευσε περίπου 80 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας
Μεγάλες καταστροφές στην πόλη Τάμρα του Ισραήλ
Ανανεώθηκε πριν 23 λεπτά
21
Το FBI έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του υπόπτου για τη δολοφονία της Δημοκρατικής βουλευτή και του συζύγου της στη Μινεσότα
Ο φερόμενος ως δράστης είναι ο Βανς Λούθερ Μπέλτερ, 57 ετών, πολιτικός διορισμένος στο παρελθόν από τον Δημοκρατικό κυβερνήτη Τιμ Γουόλζ και παραμένει ασύλληπτος
Ο ύποπτος για τη δολοφονία της Μελίσα Χόρτμαν
Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Πρωτοβουλία Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας για συνομιλίες με Ιράν - 10 νεκροί στο Ισραήλ πάνω από 200 τραυματίες
Το Ιράν χτύπησε πολλές κατοικημένες περιοχές του Ισραήλ ισοπεδώνοντας κτίρια - Ακούστηκαν εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ - Το Τελ Αβίβ στόχευσε σε εγκαταστάσεις πυρηνικών στο Ιράν
Διασώστες βγάζουν από κατεστραμμένα κτίρια γυναίκες
Ανανεώθηκε πριν 4 ώρες
11