Ελλάδα

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση έχουν προχωρήσει όσο ποτέ»

«Μιλάμε για ένα έργο τέχνης που είναι σε κομμάτια και πρέπει να είναι ολόκληρο. Πιστεύουμε ότι ο Κιρ Σταρμερ είναι υπέρ και όχι εναντίον και αυτό δίνει ελπίδα», τόνισε η συγγραφέας Βικτώρια Χίσλοπ

Η διαδικασία επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα και η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου που διοργάνωσε η ελληνική κοινότητα του London School of Economics στο Λονδίνο.

Η πρόεδρος της Bρετανικής Eπιτροπής για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, τόνισε από το Λονδίνο ότι «οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει περισσότερο από ποτέ».
 
Η ανοικοδόμηση του ίδιου του Βρετανικού Μουσείου φαίνεται σχεδόν μια τέλεια στιγμή για τα Μάρμαρα, να βρουν ίσως ένα νέο μέρος και συζητάμε για το μέρος το οποίο ανήκουν, την Αθήνα, τόνισε η πρόεδρος της αρμόδιας βρετανικής επιτροπής.

Τα γλυπτά είναι προϊόν κλοπής λέει ο Μαρκ Στήβενς, δικηγόρος, εξειδικευμένος σε υποθέσεις που αφορούν στην τέχνη και στην πολιτιστική κληρονομιά, σύμφωνα με την ΕΡΤ. 

«Από την καθαρά νομική πλευρά είναι σαφές ότι αυτά εκλάπησαν με την εποχή της διαφθοράς από τον Λόρδο Έλγιν και ότι ποτέ δεν ήταν δικά του, ποτέ δεν τα αγόρασε και ποτέ δεν του πουλήθηκαν. Όπως ορίζει ο νόμος σε κάθε χώρααν έχεις κλέψει κάτι ποτέ δεν αποκτάς τίτλο ιδιοκτησίας σε αυτό ποτέ δεν σου ανήκει. Ο αρχικός ιδιοκτήτης μπορεί πάντα να έρθει και να το πάρει πίσω», τόνισε. 

Διαρκής δημόσια στήριξη από τη Βικτόρια Χίσλοπ

«Μιλάμε για ένα έργο τέχνης που είναι σε κομμάτια και πρέπει να είναι ολόκληρο. Πιστεύουμε ότι ο Κιρ Σταρμερ είναι υπέρ και όχι εναντίον και αυτό δίνει ελπίδα», τόνισε η συγγραφέας Βικτώρια Χίσλοπ.

Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση του διευθυντή του βρετανικού Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας να δημιουργήσει τρισδιάστατες ρέπλικες των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Ο Διευθυντής του βρετανικού Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας, Ρότζερ Μίτσελ, δήλωσε: «Διατηρώντας ακριβή αντίγραφα των Γλυπτών το Βρετανικό Μουσείο θα συνεχίσει τον ρόλο του, ενώ ταυτόχρονα τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στη φυσική και ιστορική τους θέση, αποκαθιστώντας την πολιτιστική και συναισθηματική τους αξία». 

Το ζήτημα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα παραμένει ανοιχτό και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. με προσωπικότητες, θεσμούς και οργανισμούς να πιέζουν για λύση .

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Με μπόρες και ισχυρές καταιγίδες τα κάλαντα των Χριστουγέννων, σε ποιες περιοχές θα βρέξει - Η πρόγνωση των επόμενων ημερών
Εξασθένηση των ισχυρών φαινομένων προβλέπεται, στα δυτικά τη νύχτα της Τετάρτης 24-12-2025 προς Πέμπτη 25-12-2025 και στις υπόλοιπες περιοχές το απόγευμα της ημέρας των Χριστουγέννων
Καρυοθραύστης και άνθρωποι με ομπρέλες
Καιρός σήμερα: Ισχυρά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας – Καταιγίδες σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 10 με 13 βαθμούς, στο Ιόνιο, τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο τους 14 με 17 και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου
καιρός
Πέθανε η Σύλβα Ακρίτα, η πρώτη γυναίκα βουλευτής στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ – Η ανάρτηση της κόρης της, Έλενας Ακρίτα
Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και τον Οκτώβριο του 1986, ο Ανδρέας Παπανδρέου της ανέθεσε καθήκοντα υφυπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Η Σύλβα Ακρίτα με την κόρη της Έλενα Ακρίτα, σε παλαιότερη φωτογραφία τους ΑΠΕ-ΜΠΕ 9