Κόσμος

Τα φάρμακα γλιτώνουν από τους δασμούς του Τραμπ με τον φόβο να παραμένει

Οι φαρμακοβιομηχανίες θεωρούνται στρατηγικός τομέας από την κυβέρνηση Τραμπ και για τον λόγο αυτό βρίσκονται στο στόχαστρο

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να μοιράσει δασμούς έχει προκαλέσει ανησυχία σε όλο τον κόσμο, αλλά προς το παρών τα φάρμακα φαίνεται να μην επηρεάζονται.

Οι φαρμακοβιομηχανίες στην Ευρώπη – και κυρίως αυτές που έχουν στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ – μπορούν να πάρουν μια προσωρινή ανάσα, καθώς τα φάρμακα εξαιρέθηκαν μόλις την τελευταία στιγμή από το νέο κύμα δασμών του Ντόναλντ Τραμπ.

Στις Βρυξέλλες, ωστόσο, παραμένει η ανησυχία καθώς αναμένουν την επόμενη κίνηση της Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, τα φαρμακευτικά προϊόντα εξαιρέθηκαν – για την ώρα – από τους αμοιβαίους δασμούς που ενεργοποιεί η κυβέρνηση Τραμπ στο πλαίσιο του πολέμου που έχει κηρύξει στις παγκοσμιες αγορές. Μαζί με τα φαρμακευτικά σκευάσματα εξαιρέθηκαν και προϊόντα όπως ο χαλκός, τα μικροτσίπ, το ξυλεία και η ενέργεια.

Παραμένει ο «πορτοκαλί» συναγερμός

Οι φαρμακοβιομηχανίες, ωστόσο, θεωρούνται στρατηγικός τομέας από την κυβέρνηση Τραμπ και για τον λόγο αυτό βρίσκονται στο στόχαστρο.

«Δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι μπορούμε να ανασάνουμε με ανακούφιση», δήλωσε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, σηματοδοτώντας πως τίποτε δεν έχει τελειώσει.

Ήδη από τον Φεβρουάριο, ο Τραμπ είχε προειδοποιήσει για δασμούς 25% στα φάρμακα, φέρνοντας «πορτοκαλί συναγερμό» στη φαρμακευτική αγορά και στις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται έντονα στην Ευρώπη.

Η Ιρλανδία, η Δανία, το Βέλγιο και η Γερμανία είναι οι χώρες που φαίνεται να παραμένουν περισσότερο εκτεθειμένες καθώς φιλοξενούν τα μεγαλύτερα εργοστάσια κολοσσών, όπως οι: Pfizer, Johnson & Johnson, Eli Lilly, Bristol-Myers Squibb και AbbVie.

Φάρμακα: Το νούμερο 1 εξαγωγικό προϊόν της ΕΕ προς τις ΗΠΑ το 2024

Δεν αποκλείεται, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ να έχει εξαιρέσει προς το παρόν τα φάρμακα από τους δασμούς, ως διαπραγματευτικό χαρτί που σκοπεύει να αξιοποιήσει σε δεύτερο χρόνο, στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου που μαίνεται.

Κι αυτό καθώς, μόνο οι ΗΠΑ εισήγαγαν φάρμακα αξίας 127 δισ. δολαρίων από την Ευρώπη πέρυσι. Πρόκειται για ένα αστρονομικό ποσό, που αν «πάγωνε» λόγω δασμών θα μπορούσε να καταφέρει ένα ισχυρό πλήγμα σε ασθενείς, επιχειρήσεις και ολόκληρες εθνικές οικονομίες.

Πιο αναλυτικά:

Το Βέλγιο εξήγαγε συνολικά φαρμακευτικά προϊόντα αξίας 73 δισ. δολαρίων μόνο στο πρώτο δεκάμηνο του 2024, με το 25% αυτών να καταλήγει στις ΗΠΑ. Η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί το 15% των συνολικών εξαγωγών της χώρας.

Η Ιρλανδία, με 45.000 εργαζόμενους στον κλάδο, έχει μετατραπεί σε κέντρο παραγωγής για τις αμερικανικές εταιρείες, αποτέλεσμα μιας πολιτικής που ξεκίνησε επί… Τραμπ, ο οποίος παρείχε το 2017 «φορολογικό πακέτο» στις φαρμακευτικές εταιρείες  μαζί με την ευκαιρία να μεταφέρουν τις παραγωγές τους σε χώρες με χαμηλότερη φορολογία.

«Αν τελικά επιβληθούν δασμοί, η Ιρλανδία κινδυνεύει να πληγεί σοβαρά», προειδοποιεί ο καθηγητής Νομικής Billy Melo Araujo.

Οι φόβοι για την συνέχεια….

Η Κομισιόν ήδη προετοιμάζεται. Την Τρίτη, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συγκαλεί εκτάκτως συνάντηση με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας στις Βρυξέλλες, εκπέμποντας το μήνυμα του «μη εφησυχασμού».

«Ο φαρμακευτικός τομέας είναι στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να τον προστατεύσουμε», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ, από την άλλη, φαίνεται πως προχωρούν σε επαναβιομηχανοποίηση πέντε “στρατηγικών τομέων”: αυτοκίνητα, μέταλλα, ξυλεία, φάρμακα και μικροτσίπ.

Οι τρεις πρώτοι τομείς έχουν ήδη πληγεί από δασμούς κι όλοι αναρωτιούνται αν τα φάρμακα και τα μικροτσίπ θα ακολουθήσουν.

Πηγή Iatropedia.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ντόναλντ Τραμπ: Κανείς δε με έπεισε για το Ιράν, εγώ έπεισα τον εαυτό μου – Τι είπε για Γροιλανδία, Ματσάδο και Νόμπελ Ειρήνης
«Χρειαζόμαστε τη Γροιλανδία για λόγους εθνικής ασφάλειας» είπε μεταξύ άλλων ο Τραμπ, ο οποίος «δεν βλέπει τον λόγο» να επικαλεστεί τον Νόμο περί Εξέγερσης στη Μινεσότα
Ντόναλντ Τραμπ 5
Φρίκη στην Ολλανδία: Επιθέσεις, εκφοβισμοί και ομαδικοί βιασμοί σε βάρος φοιτητριών σε «κολαστήριο» κέντρο φιλοξενίας μεταναστών
Αναγκάζονταν να ζήσουν σε συγκρότημα μαζί με 125 πρόσφυγες για να «βοηθήσουν στην ενσωμάτωση» και έπεφταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης
Ολλανδία
12
Γερμανία: Ένας νεκρός μετά από σύγκρουση λεωφορείου με τρένο στο Αμβούργο – Σε σοβαρή κατάσταση ο ένας οδηγός
Μερικοί από τους τραυματίες δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου, ένας άλλος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ο οδηγός του λεωφορείου «ήταν ο τελευταίος που μπόρεσε να απεγκλωβιστεί, γιατί είχε σφηνωθεί»
Γερμανία
Ο πρώην σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό, Ντομινίκ, ύποπτος για δύο ανεξιχνίαστες υποθέσεις βιασμού και φόνου
Ο Ντομινίκ Πελικό υπενθυμίζεται ότι καταδικάστηκε το 2024 σε κάθειρξη 20 ετών επειδή νάρκωνε τη σύζυγό του και επέτρεπε σε δεκάδες αγνώστους να τη βιάζουν μέσα στο σπίτι της οικογένειας
πελικό