Κόσμος

Η Ρωσία απελευθέρωσε την μπαλαρίνα Ξένια Καρελίνα στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων με τις ΗΠΑ

Η Ρωσία εξασφάλισε την απελευθέρωση του Άρθουρ Πετρόφ, ενός Γερμανορώσου που συνελήφθη το 2023 και κατηγορούνταν ότι εξήγαγε παράνομα προς τη Ρωσία ηλεκτρονικά εξαρτήματα για στρατιωτική χρήση

«Ο πρόεδρος Τραμπ εξασφάλισε την απελευθέρωση της Ξένια Καρελίνα». Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ανακοίνωσε ότι η Ρωσοαμερικανίδα μπαλαρίνα απελευθερώθηκε από φυλακή της Ρωσίας και ήδη κατευθύνεται για τις ΗΠΑ

«Η Αμερικανίδα Ξένια Καρελίνα είναι στο αεροπλάνο που τη μεταφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κρατούνταν άδικα από τη Ρωσία για περισσότερο από έναν χρόνο και ο πρόεδρος Τραμπ εξασφάλισε την απελευθέρωσή της», δήλωσε ο Μάρκο Ρούμπιο. Η Ξένια Καρελίνα είχε κριθεί ένοχη πέρυσι για προδοσία από δικαστήριο της Ρωσίας και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 ετών επειδή έκανε δωρεά σε μια φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ που παρέχει ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Η Καρελίνα αναχώρησε αεροπορικώς για τις ΗΠΑ από το Αμπού Ντάμπι σήμερα Πέμπτη (10.4.2025) το πρωί, δήλωσε ο Ρώσος δικηγόρος της Μιχαήλ Μουσουίλοφ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, η Ρωσία εξασφάλισε σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Άρθουρ Πετρόφ, ενός Γερμανορώσου που συνελήφθη το 2023 και κατηγορούνταν ότι εξήγαγε παράνομα προς τη Ρωσία ηλεκτρονικά εξαρτήματα για στρατιωτική χρήση, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Μόσχας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε πέρυσι πως ο Πετρόφ συμμετείχε σε ένα σχέδιο για την παροχή μικροηλεκτρονικών από τις ΗΠΑ σε κατασκευαστές που προμηθεύουν όπλα και άλλο εξοπλισμό στον ρωσικό στρατό.

Ο διευθυντής της CIA Τζον Ράτκλιφ και υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών διεξήγαγαν συνομιλίες για την ανταλλαγή στο Αμπού Ντάμπι, σύμφωνα με αξιωματούχο της CIA που επικαλείται η WSJ.

«Σήμερα, ο πρόεδρος Τραμπ έφερε πίσω από τη Ρωσία άλλον έναν Αμερικανό πολίτη που κρατούνταν άδικα», ανέφερε ο Ράτκλιφ σε μια δήλωση προς την εφημερίδα. «Είμαι περήφανος για τους αξιωματούχους της CIA που εργάστηκαν ακούραστα προκειμένου να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια και είμαστε ευγνώμονες προς την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που κατέστησε δυνατή την ανταλλαγή».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αποκαλύψεις στη δίκη του βαρυποινίτη, της 37χρονης Νάταλι και του «εισπράκτορα» στην Κύπρο - Τα τηλεφωνήματα από το κελί, οι θυρίδες και ο πίνακας μεγάλης αξίας
Ο βαρυποινίτης Γιώργος Ζαβράντωνας και η 37χρονη Νάταλι Τζιαπούρα κατάφεραν να κερδίσουν πάνω από 1.000.000 ευρώ, μέσα σε μόλις 6 μήνες
Νάταλι Τζιαπούρα
Σε ελληνόκτητο πλοίο η επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα ανοιχτά της Υεμένης – Δέχτηκε ρουκέτες και αναχαίτισε drones
Το ελληνόκτητο πλοίο υπέστη σημαντικές ζημιές και το πλήρωμα - ανάμεσα στο οποίο δεν υπάρχουν Έλληνες, δέχθηκε εντολή να το εγκαταλείψει για λόγους ασφαλείας
Φωτογραφία αρχείου
Συγκλονίζει 27χρονος που πνίγηκε προσπαθώντας να σώσει την οικογένειά του στο Τέξας - «Συγγνώμη, δε θα τα καταφέρω, σας αγαπώ»
Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να σώσει την οικογένειά του, έσπασε με γροθιά ένα παράθυρο, κόβοντας μία αρτηρία, με συνέπεια να πεθάνει από αιμορραγία
Τέξας
1