Κόσμος

Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε την αποστολή στρατιωτών στη Ρωσία: «Είναι ήρωες», δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας αποκάλυψε πως θα στηθεί μνημείο στην Πιονγκγιάνγκ, προς τιμήν των στρατιωτών που αγωνίστηκαν στο πλευρό των Ρώσων

Μετά από αμέτρητες αποκαλύψεις, άρθρα και κατηγορίες, η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε για πρώτη φορά την Κυριακή (27.04.2025) πως έστειλε στρατό στο υπό ουκρανικό έλεγχο Κουρσκ, με σκοπό να στηρίξει τις δυνάμεις της Ρωσίας.
 
Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA εξήγησε ότι στρατιωτικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας «συμμετείχαν στις επιχειρήσεις απελευθέρωσης περιοχών της Κουρσκ» υπό ουκρανική κατοχή, διαβεβαιώνοντας ότι η πολεμική εμπλοκή των στρατιωτικών, υπέρ της Ρωσίας «ολοκληρώθηκε νικηφόρα».

«Αυτοί που πολέμησαν για τη δικαιοσύνη είναι όλοι ήρωες και αντιπροσωπεύουν την τιμή της πατρίδας», δήλωσε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με το KCNA.

Πρόσθεσε πως μνημείο προς τιμή των «ανδραγαθημάτων τους στη μάχη» θα ανεγερθεί σύντομα στην πρωτεύουσα της χώρας Πιονγκγιάνγκ.

Για μήνες, το Κίεβο, η Σεούλ και δυτικές πρωτεύουσες δεν σταματούσαν να καταγγέλλουν τη συμμετοχή χιλιάδων στρατιωτικών της Βόρειας Κορέας στις μάχες, κάτι που ούτε η Μόσχα, ούτε το Κίεβο είχαν αναγνωρίσει επίσημα.

Τον Ιούνιο του 2024, η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα υπέγραψαν αμυντική συμφωνία που προέβλεπε «αμοιβαία» άμυνα σε περίπτωση επίθεσης σε κάποια από τις δυο χώρες.

Η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση πως η Βόρεια Κορέα ανέπτυξε στρατεύματα στη Ρωσία καταγράφεται αφού η Μόσχα διαβεβαίωσε το Σάββατο πως ανακατέλαβε ολόκληρη την περιφέρεια Κουρσκ, κάτι που το Κίεβο χαρακτήρισε «ψευδές» και «προπαγάνδα».

Σε ομιλία του, ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου Βαλέρι Γκεράσιμοφ εξήρε τον «ηρωισμό» των βορειοκορεατών στρατιωτικών που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της περιφέρειας αυτής — επρόκειτο για την πρώτη επιβεβαίωση από τη Μόσχα για τη «συμμετοχή», κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε, των στρατιωτικών της χώρας της Ασίας στις εχθροπραξίες στην Κουρσκ.

«Οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί των βορειοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων, που έδωσαν μάχες στο πλευρό των Ρώσων στρατιωτικών, επέδειξαν υψηλό επαγγελματισμό, ανθεκτικότητα, θάρρος και ηρωισμό για να απωθηθεί η ουκρανική εισβολή», τόνισε, εξαίροντας τη «μεγάλη βοήθεια» που προσέφεραν.

Εδώ κι εβδομάδες, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονταν σε υποχώρηση σε αυτόν τον τομέα του μετώπου, με τον ρωσικό στρατό να ανακτά κομμάτι-κομμάτι τη ρωσική περιφέρεια.

Μονάδες του ουκρανικού στρατού κατέλαβαν μεγάλο κομμάτι της τον Αύγουστο του 2024, κυριεύοντας εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, προτού ο θύλακος υπό τον έλεγχό τους να συρρικνωθεί πολύ τις τελευταίες ημέρες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε ωστόσο χθες πως στοιχεία του ουκρανικού στρατού «συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους» στην Κουρσκ.

Αντιδρώντας στην επιβεβαίωση της συμμετοχής της πόλεμο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε «ανησυχία» για την άμεση εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στις μάχες και πρόσθεσε πως η ανάπτυξη δυνάμεών της πρέπει «να τελειώσει».

«Συνεχίζουμε να ανησυχούμε» για την άμεση ανάμιξη της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο και η στρατιωτική ανάπτυξή της στη Ρωσία κι η όποια υποστήριξη παρέχεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία σε αντάλλαγμα πρέπει να τελειώσει», ανέφερε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Reuters, συμπληρώνοντας ότι τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας, «φέρουν ευθύνες» για την ένοπλη σύρραξη — υπονοώντας, εμμέσως πλην σαφώς, την Κίνα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ισραήλ καταγγέλλει «ξεδιάντροπο ψέμα» για την κήρυξη λιμού στη Γάζα από τον ΟΗΕ – Αμφισβητούν την έκθεση οι ΗΠΑ
Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η Γάζα πλήττεται από λιμό – Tο Ισραήλ απορρίπτει τα συμπεράσματα αυτά ως «ξεδιάντροπο ψέμα» και κατηγορεί τη Χαμάς, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε
Παιδιά στη Γάζα κρατώντας κατσαρόλες 1
Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο καταγγέλλει «εγκληματικό και παράνομο» σχέδιο των ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση ανάπτυξης στρατευμάτων
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι προετοιμάζει επίθεση κατά της χώρας του, μετά την ανακοίνωση της μαζικής ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων στην Καραϊβική
Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο 1
Η Γκισλέιν Μάξγουελ «αθώωσε» τον Ντόναλντ Τραμπ για την εμπλοκή του στην υπόθεση Επστάιν - «Δεν έκανε κάτι ανάρμοστο»
«Δεν πιστεύω ότι αυτοκτόνησε», είπε για τον θάνατο του Επστάιν - Η 63χρονη δήλωσε πως δεν υπάρχει «λίστα πελατών», στην οποία φέρεται πως εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, ο Μπιλ Κλίντον, ο πρίγκιπας Άντριου και ο Μπιλ Γκέιτς
Τζέφρι Επστάιν / Γκισλέιν Μάξγουελ 1
Νέο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας μετά από δηλώσεις Σαλβίνι για τον Μακρόν – Κλήθηκε η Ιταλίδα πρέσβης
Το Παρίσι κάλεσε την πρέσβη της Ιταλίας μετά από δηλώσεις του Ματέο Σαλβίνι που κρίθηκαν «απαράδεκτες», οι οποίες στόχευαν άμεσα τον Εμανουέλ Μακρόν και τη στήριξή του στην αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία
Ο Ματέο Σαλβίνι 6
Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης των αδερφών Μενέντεζ - Θα παραμείνουν φυλακή για τουλάχιστον άλλα 3 χρόνια
Ο Λάιλ και ο Έρικ Μενέντεζ δεν θα αποφυλακιστούν υπό όρους – Οι αρχές της Καλιφόρνιας απέρριψαν το αίτημά τους, κρίνοντας ότι εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο
τα αδέλφια Μενέντεζ 1
Ο Τραμπ αντιδρά με τον ρωσικό βομβαρδισμό αμερικανικού εργοστασίου στην Ουκρανία – «Δεν είμαι ευτυχής για οτιδήποτε αφορά τον πόλεμο»
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε την ρωσική επίθεση εναντίον αμερικανικού εργοστασίου στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι δεν αποδέχεται τη συνέχιση αυτής της αιματηρής σύγκρουσης
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ 1