Tasteit

Red velvet cake: Το διάσημο κέικ με κόκκινο παντεσπάνι και λευκό frosting

Red velvet cake

Η τούρτα Red Velvet είναι ο απόλυτος τρόπος για να πεις σε κάποιον «σ’ αγαπώ», «είσαι ξεχωριστός» ή «σήμερα έχουμε γιορτή».

Το κέικ Red Velvet είναι ένα κλασικό αμερικανικό κέικ, με ηλικία μεγαλύτερη των 100 ετών, που έγινε διάσημο τα τελευταία χρόνια.

Τώρα είναι μια δημοφιλής γεύση στα πάντα, από τούρτες και cupcakes, μέχρι μπισκότα.

Tip1: O ευκολότερος τρόπος για να πετύχετε ομοιόμορφες στρώσεις είναι να χρησιμοποιήσετε μια ζυγαριά κουζίνας για να μοιράσετε με ακρίβεια το μείγμα στις φόρμες κέικ.

Tip2: Το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα γίνεται πιο έντονο με κόκκινες χρωστικές τροφίμων σε μορφή τζελ, επειδή ενσωματώνονται καλύτερα στη ζύμη και χρωματίζουν πιο αποτελεσματικά. 

Αν χρησιμοποιήσετε υγρό χρώμα τροφίμων, αυξήστε την ποσότητα στη συνταγή σε δύο κουταλιές της σούπας, καθώς δεν είναι τόσο συμπυκνωμένο.

Red velvet cake

Υλικά:

Για το κέικ

  • 2 2/3 φλιτζάνια ( 320 γρ. ) αλεύρι 
  • 3 κουταλιές της σούπας ( 16 γρ.) άγλυκο κακάο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
  • 1 φλιτζάνι ( 240 ml ) γαλα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξίδι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουταλιά της σούπας κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε μορφή τζελ
  • 1/2 φλιτζάνι ( 113 γρ. ) ανάλατο βούτυρο, μαλακό
  • 3/4 φλιτζάνι ( 180 ml ) φυτικό λάδι
  • 1 1/2 φλιτζάνια ( 300 γρ.) κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

Για το γλάσο με τυρί κρέμα 

  • 225 γρ.  μαλακό τυρί κρέμα πλήρες
  • 1/2 φλιτζάνι ( 113 γρ. ) ανάλατο βούτυρο, μαλακό
  • 5 φλιτζάνια ( 568 γρ.) ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βουτυρώνουμε δύο στρογγυλά ταψιά κέικ διαμέτρου 20 εκατοστών, τα στρώνουμε με λαδόκολλα και βουτυρώνουμε και πάνω από αυτήν.

Αλευρώνουμε τον πάτο και τα πλαϊνά των ταψιών και χτυπάμε ελαφρά για να αφαιρέσουμε όσο περισσεύει.

Σε ένα μεσαίο μπολ, κοσκινίζουμε(περνάμε από μεγάλο σουρωτήρι) το αλεύρι, το κακάο σε σκόνη, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Το αλεύρι και το κακάο σε σκόνη, τείνουν να σβολιάζουν και το κοσκίνισμα βοηθάει στο να εξασφαλιστεί ένα ομοιογενές μείγμα.

Προσθέτουμε στο γάλα, το ξίδι, το εκχύλισμα βανίλιας και το κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύουμε.

Στον κάδο του μίξερ, με το εξάρτημα φτερό, χτυπάμε το βούτυρο, το φυτικό λάδι και την κρυσταλλική ζάχαρη, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν πολύ, για περίπου 4 λεπτά.

Το μείγμα θα πρέπει να διπλασιαστεί ή σχεδόν να τριπλασιαστεί σε όγκο.

Προσθέτουμε τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας μέχρι να ενωθούν πλήρως μετά από κάθε προσθήκη. Ξύνουμε τον πάτο και τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα σιλικόνης.

Ρίχνουμε το ένα τρίτο του μείγματος αλευριού, στο μείγμα βουτύρου στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί το μείγμα.

Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το μείγμα του γάλακτος με το χρώμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Συνεχίζουμε να βάζουμε εναλλάξ, στερεά και τα υγρά υλικά, φροντίζοντας να τελειώσουμε με τα στερεά υλικά, ανακατεύοντας μέχρι να ενωθούν.

Με τη σπάτουλα ξύνουμε τα πλαϊνά του μπολ.

Το μείγμα του κέικ είναι έτοιμο να ισομοιραστεί στα δύο ταψιά και να μπει στον φούρνο.

Ψήνουμε για 30 – 35 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα εισάγουμε στο κέντρο του κέικ. 

Red velvet

Το κέικ θα έχει πάρει σκούρο χρώμα και θα έχει γίνει κόκκινο σαν τούβλο, οι άκρες του, θα έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από τα τοιχώματα του ταψιού και το κέικ θα πρέπει να επανέρχεται, όταν το πιέζουμε απαλά, με το δάχτυλό μας.

Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε τα παντεσπάνια να κρυώσουν στα ταψιά για 15 λεπτά και στη συνέχεια τα αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς, πριν στήσουμε το κέικ.

Όσο κρυώνουν τα παντεσπάνια, φτιάχνουμε το frosting με τυρί κρέμα και βούτυρο.

Χτυπάμε στο μίξερ με το εξάρτημα «φτερό», το τυρί κρέμα και το βούτυρο σε μέτρια ταχύτητα, για περίπου 2 λεπτά.

Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες, το frosting, για περίπου 2 λεπτά. 

Αν το γλάσο φαίνεται πολύ μαλακό, το βάζουμε στο ψυγείο, για 10 λεπτά, να σφίξει. Αν εξακολουθεί να φαίνεται πολύ ρευστό, προσθέτουμε περισσότερη ζάχαρη άχνη, 1/2 φλιτζάνι κάθε φορά, μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή πυκνότητα για να κάνουμε ωραία επικάλυψη στο κέικ.

Ανάλογα με τον φούρνο μας, οι στρώσεις του κέικ red velvet μπορεί να έχουν σχηματίσει θόλους κατά το ψήσιμο. Δεν υπάρχει πρόβλημα.  Με ένα μεγάλο οδοντωτό μαχαίρι κόβουμε τους θόλους και αν θέλουμε κρατάμε τα κομμάτια αυτά, για να δημιουργήσουμε κόκκινα ψίχουλα με τα οποία θα διακοσμήσουμε το κέικ.

Τοποθετούμε τη μία από τις 2 στρώσεις του κέικ, με την καλή πλευρά προς τα πάνω, σε πιατέλα.

Με πλαστική σπάτουλα ή μαχαίρι βουτύρου απλώνουμε μια παχιά στρώση γλάσου, 1/2 με 1 φλιτζάνι, ομοιόμορφα πάνω από το παντεσπάνι.

Τοποθετούμε πάνω από την κρέμα, το δεύτερο παντεσπάνι, ανάποδα, έτσι ώστε η κορυφή του κέικ να είναι λεία και επίπεδη. 

Βάζουμε μια ποσότητα γλάσου στην επιφάνεια και στα πλαϊνά του κέικ χρησιμοποιώντας την ίδια σπάτουλα, απλώνουμε το frosting, σε μια λεπτή, ομοιόμορφη στρώση, θα πρέπει να μπορούμε να βλέπουμε το κέικ μέσα από το γλάσο.

Αυτό το λεπτό στρώμα γλάσου, είναι μία πρώτη επικάλυψη που θα θωρακίσει τυχόν ψίχουλα, έτσι ώστε το τελικό παχύ στρώμα γλάσου να μην «λερωθεί» με κόκκινα ψίχουλα.

Βάζουμε το κέικ στο ψυγείο για 30 λεπτά για να σφίξει η λεπτή στρώση γλάσου. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο και το μπολ με το γλάσο.

Βγάζουμε το κέικ και το μπολ με το γλάσο από το ψυγείο.

Ανακατεύουμε το γλάσο μερικές φορές μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Απλώνουμε μια γενναιόδωρη ποσότητα γλάσου στην επιφάνεια και τα πλαϊνά του κέικ όπως και πριν, αφήνοντας αυτή τη φορά, ένα πιο παχύ στρώμα γλάσου.

Με την σπάτουλα ή το πίσω μέρος ενός μαχαιριού βουτύρου λειαίνουμε τα πλαϊνά.

Μπορείτε να διακοσμήσετε την επιφάνεια με τα τρίμματα που φυλάξατε νωρίτερα  - όταν «ισιώσατε» με οδοντωτό μαχαίρι, τα παντεσπάνια - πασπαλίζοντας τα κόκκινα ψίχουλα, περιφερειακά, στην κορυφή του κέικ. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Tasteit: Περισσότερα άρθρα