Κόσμος

Ιράν και Σαουδική Αραβία χαιρέτισαν την συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ των ΗΠΑ και των Χούθι της Υεμένης

Οι σιίτες αντάρτες της Υεμένης υποστηρίζουν ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις κατά πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ

Οι ΗΠΑ και οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης προχώρησαν σε συμφωνία εκεχειρίας, όπως αποκάλυψε χθες (06.05.2025) ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μια εξέλιξη που προκάλεσε θετικές αντιδράσεις τόσο στην Σαουδική Αραβία όσο και στο Ιράν.

Ειδικότερα, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, ο κύριος υποστηρικτής των Χούθι στην Υεμένη, χαιρέτισαν σήμερα (07.05.2025) τη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ των Χούθι και των ΗΠΑ, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του σουλτανάτου του Ομάν.

Η Τεχεράνη «χαιρετίζει (…) την εξέλιξη της κατάστασης στη Δημοκρατία της Υεμένης και την παύση της αμερικανικής επιθετικότητας εναντίον της χώρας», ανακοίνωσε το ιρανικό ΥΠΕΞ, αναφερόμενο «στη θρυλική αντίσταση του λαού της Υεμένης απέναντι στην ξένη επιθετικότητα».

Από την πλευρά του, το Ριάντ τόνισε ότι η εκεχειρία στην Υεμένη έχει στόχο την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας και εμπορίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να βομβαρδίζουν στόχους των Χούθι στην Υεμένη λέγοντας ότι η οργάνωση, σύμμαχος του Ιράν, συμφώνησε να σταματήσει να πλήττει τους διαύλους ναυσιπλοΐας στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, η υεμενίτικη οργάνωση ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν περιλαμβάνει και την εξαίρεση του Ισραήλ από τις επιχειρήσεις της οργάνωσης, με τους Χούθι να λένε ότι θα συνεχίσουν να στοχοποιούν ισραηλινά πλοία που διέρχονται από τα ανοιχτά της Υεμένης.

«Οι θαλάσσιες οδοί είναι ασφαλείς για όλα τα διεθνή πλοία, εκτός από τα ισραηλινά πλοία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος των Χούθι, Αμπντουλμαλίκ Αλέζρι, προσθέτοντας ότι ισραηλινά πλοία δεν έχουν διασχίσει την Ερυθρά Θάλασσα εδώ και πολύ καιρό.

«Το Ισραήλ δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας, αυτή αφορά μόνο αμερικανικά πλοία και άλλα πλοία», είπε.

Μάλιστα, σήμερα (07.05.2025) το μεσημέρι ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη προς το Ισραήλ κατέπεσε εκτός της ισραηλινής επικράτειας, μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Το Ισραήλ να ανακαλέσει την απόφαση για τη Γάζα» - Κοινή δήλωση Ελλάδας και άλλων 4 χωρών
Με κοινή τους δήλωση οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των 5 χωρών καταδίκασαν την απόφαση του Ισραήλ να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα - «Ανθρωπιστική καταστροφή αδιανόητου μεγέθους»
Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ 8
Συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στην Αλάσκα: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποιούν ότι δεν θα δεχτούν μια «δεύτερη Γιάλτα»
Βερολίνο, Παρίσι και Λονδίνο παρουσιάζουν το δικό τους σχέδιο ειρήνης και ξεκαθαρίζουν ότι το Κίεβο πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – Ο Ζελένσκι απορρίπτει κάθε εδαφική παραχώρηση
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Εμανουέλ Μακρόν 6
3 νεκροί στην Ιταλία από αλλαντίαση μετά από κατανάλωση φαγητού καντίνας - Στο νοσοκομείο αρκετοί με συμπτώματα
Αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες οι πλανόδιοι που πούλησαν τα ύποπτα τρόφιμα στους ασθενείς - Μία 38χρονη, μία 45χρονη και ένας 52χρονος έφυγαν από τη ζωή μετά από κατανάλωση γουακαμόλε και σάντουιτς με μπρόκολο
Ασθενοφόρο 4