Κόσμος

Ιράν σε ΗΠΑ: Το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου «δεν είναι διαπραγματεύσιμο»

«Οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά ήταν πολύ πιο σοβαρές και σαφείς σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους γύρους»

Ο σημερινός, τέταρτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ήταν «πιο σοβαρός» από τους προηγούμενους, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί μιλώντας στην κρατική ιρανική τηλεόραση.

«Οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ πιο σοβαρές και σαφείς σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους γύρους», είπε ο Αραγτσί, σημειώνοντας ότι συζητήθηκαν «λεπτομερώς» ορισμένα θέματα ενώ όπως τόνισε ΗΠΑ και Ιράν «κατανοούν πλέον καλύτερα η μία χώρα τις απόψεις της άλλης», είπε.

Ο Αραγτσί επανέλαβε πάντως ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο, αν και είναι ανοιχτή στον περιορισμό «της ποσότητας» με στόχο «την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου «δεν είναι διαπραγματεύσιμο» και η Τεχεράνη «δεν θα συμβιβαστεί» με μια τέτοια πρόταση.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν Μπαντρ Αλμπουσάιντι, που διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, χαρακτήρισε «χρήσιμες και πρωτότυπες» τις ιδέες που τέθηκαν στο τραπέζι και αυτό «αντικατοπτρίζει τη βούληση να καταλήξουν σε μια «έντιμη συμφωνία».

Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών, ο πέμπτος στη σειρά, για γίνει αφού οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συμβουλευτούν προηγουμένως τις ηγεσίες τους, πρόσθεσε στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ισραήλ είχε «διεισδύσει» στο πυρηνικό και αμυντικό πρόγραμμα του Ιράν και συνέλεγε πληροφορίες
Νέα έγγραφα που είδε η εφημερίδα The Times αποκαλύπτουν ότι η Μοσάντ συλλέγει πληροφορίες από το εσωτερικό του εχθρικού κράτους — και ενδέχεται να συνεχίζει να το κάνει.
Xάρτης που απεικονίζει το Στενό του Ορμούζ και το Ιράν
«Ψήνεται» από κύμα καύσωνα η Νότια Ευρώπη – Έρχονται 47άρια σε Ισπανία και Πορτογαλία
Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία είναι οι χώρες που η κατάσταση θυμίζει καμίνι - Κόκκινος συναγερμός για 21 μεγάλες ιταλικές πόλεις, μεταξύ των οποίων Ρώμη, Μιλάνο και Τορίνο
Καύσωνας στο Παρίσι
2