Κέικ χωρίς αλεύρι, χωρίς βούτυρο, χωρίς λάδι, γίνεται;
Γίνεται και μάλιστα, το αποτέλεσμα βγαίνει εξαιρετικά ζουμερό, αρωματικό και τέλειο ακόμη και για τούρτα γενεθλίων, αν το ψήσετε σε στρογγυλό ταψί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το κλειδί σε αυτή τη συνταγή, είναι τα μανταρίνια να είναι λεπτόφλουδα.
Μπορείτε να ετοιμάσετε αυτό το κέικ σε λιγότερο από 10 λεπτά, για να μπει στον φούρνο.
Το σερβίρισμα είναι θέμα της φαντασίας σας: μπορείτε να το σερβίρετε σκέτο, ή μόνο με άχνη ζάχαρη ή με μία λεπτή στρώση μαρμελάδας πορτοκάλι ή με λιωμένη σοκολάτα ή το αγαπημένο μου, επικάλυψη κρέμας μασκαρπόνε αρωματισμένη με ξύσμα μανταρινιού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κέικ με ολόκληρα μανταρίνια
Υλικά:
- 4-6 μανταρίνια ανάλογα με το μέγεθός τους (350 έως 480 γραμμάρια συνολικά)
- 5 μεγάλα αυγά
- 2 1/2 φλιτζάνια (250 γρ.) αλεύρι αμυγδάλου
- 1 1/4 φλιτζάνια (250 γρ.) κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη μια στρογγυλή φόρμα για κέικ ή ένα ταψί διαμέτρου 23 εκατοστών.
Κόβουμε τα μανταρίνια στη μέση κάθετα στο κοτσάνι (σαν να πρόκειται να τα στύψουμε) και αφαιρούμε τυχόν σπόρους.
Τα βάζουμε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και χτυπάμε αρκετές φορές.
Στη συνέχεια σταματάμε και ψάχνουμε για τυχόν εναπομείναντα κουκούτσια.
Πολτοποιούμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία πάστα, ξύνοντας τα πλαϊνά, αν χρειάζεται.
Προσθέτουμε στο μίξερ τα αυγά, το αλεύρι αμυγδάλου, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα.
Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε μέχρι οι άκρες να ροδίσουν, για 45 έως 55 λεπτά.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει στο ταψί, πριν το σερβίρουμε και πριν βάλουμε οποιαδήποτε επικάλυψη.