Κόσμος

Βρετανία: Πέρασε 38 χρόνια στη φυλακή για έναν φόνο που δεν διέπραξε και τελικά αθωώθηκε στα 68 του χρόνια

Ο Πίτερ Σάλιβαν, που ήταν 30 ετών όταν καταδικάστηκε για τον φόνο μίας 21χρονης, αγωνιζόταν επί χρόνια να αποδείξει την αθωότητά του, μάταια

Αφού πέρασε 38 χρόνια στη φυλακή, καταδικασμένος για τον φόνο μιας γυναίκας το 1986, ο 68χρονος πλέον Πίτερ Σάλιβαν αθωώθηκε σήμερα (12.05.2025) από τη δικαιοσύνη, που αναγνώρισε μια από τις χειρότερες δικαστικές πλάνες στην ιστορία της Βρετανίας

Ο Σάλιβαν, που ήταν 30 ετών όταν καταδικάστηκε για τον φόνο μίας 21χρονης, αγωνιζόταν επί χρόνια να αποδείξει την αθωότητά του, μάταια. Το Εφετείο του Λονδίνου στη Βρετανία, τον αθώωσε σήμερα, εξηγώντας ότι το γενετικό υλικό που βρέθηκε πάνω στο θύμα δεν ήταν δικό του.

Ο Πίτερ Σάλιβαν παρακολούθησε τη διαδικασία μέσω βιντεοκλήσης από τη φυλακή όπου κρατείται και άκουσε την απόφαση με το κεφάλι σκυμμένο και τα χέρια σταυρωμένα. Έκλαψε, βάζοντας την παλάμη στο στόμα του, όταν ακυρώθηκε η καταδίκη του.

Στην ανακοίνωση που διάβασε ο δικηγόρος του ανέφερε ότι «δεν είναι θυμωμένος», ούτε «πικραμένος».

«Έχασα την ελευθερία μου πριν από τέσσερις δεκαετίες εξαιτίας ενός εγκλήματος που δεν διέπραξα. Αυτό που μου συνέβη ήταν πολύ άδικο αλλά δεν μειώνει το γεγονός ότι όλα αυτά έγιναν λόγω ενός στυγερού φόνου», τόνισε.

Η μπαργούμαν Νταϊάν Σίνταλ, 21 ετών, είχε βρεθεί νεκρή στο Μπέμπινγκτον του Μέρσεϊσαϊντ, στη βορειοδυτική Αγγλία, τον Αύγουστο του 1986. Ο Σάλιβαν συνελήφθη τον επόμενο μήνα και καταδικάστηκε τον Νοέμβριο του 1987.

Η αστυνομία εξήγησε ότι την εποχή που διεξήχθη η αρχική έρευνα η εξέταση DNA δεν ήταν διαθέσιμη. Οι αστυνομικοί «θα κάνουν τα πάντα» για να εντοπίσουν τον άνθρωπο, το DNA του οποίου βρέθηκε στο σημείο της δολοφονίας της Σίνταλ, είπε η επιθεωρήτρια Κάρεν Τζόντριλ.

«Δυστυχώς, το DNA που έχουμε στην κατοχή μας δεν αντιστοιχεί σε κανένα από αυτά που υπάρχουν στην εθνική βάση δεδομένων», είπε.

Η αδελφή του Πίτερ Σάλιβαν, η Κιμ Σμιθ, είπε στους δημοσιογράφους ότι είναι «ενθουσιασμένη» με την απόφαση του Εφετείου. Αλλά «είναι ντροπή που συνέβησαν όλα αυτά», τόνισε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Καθ' οδόν ο Ζελένσκι προς την Άγκυρα για συνάντηση με Ερντογάν - «Θα περιμένω τον Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι θα περιμένει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για να πραγματοποιήσει κατ' ιδίαν συνομιλίες σχετικά με τον τριετή και πλέον πόλεμο
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι