Αν έχετε ταξιδέψει στην Αγγλία ή έχετε επαφές με Άγγλους, τότε σίγουρα έχετε παρατηρήσει τη μανία τους για τα μικρά φασολάκια σε γλυκιά σάλτσα ντομάτας, τα γνωστά baked beans.
Μπορούν να τα καταναλώσουν σε όλα τα γεύματα, με τρέλα, ακόμη και σκέτα, μέσα από την εμβληματική, γαλάζια-τυρκουάζ κονσέρβα της γνωστής εταιρείας τροφίμων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα φασόλια αυτά έχουν διαφορετική γεύση από τις δικές μας φασολάδες και θεωρούνται συνοδευτικό, σε κρέας, ή αυγά, αλλά και μαζί με ολόκληρη ψητή πατάτα.
Εδώ θα επιχειρήσουμε να φτιάξουμε μια πιο γλυκιά και καπνιστή εκδοχή, που μπορεί να σερβιριστεί στο επόμενο BBQ, που θα ετοιμάσετε.
Μόλις κρυώσουν, τα καπνιστά φασόλια φούρνου, μπορούν να αποθηκευτούν σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 4 ημέρες ή στην κατάψυξη για έως και 3 μήνες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καπνιστά φασόλια στον φούρνο
Υλικά:
- 500 γρ. φασόλια λευκά μικρά (μουλιασμένα και βρασμένα, αλλά όχι λιωμένα)
- 4 φέτες μπέικον, κομμένες σε λωρίδες 1,5 εκ.
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι σάλτσα τσίλι
- 2 κ.σ. μελάσα ή πετιμέζι
- 2 κ. γ. μουστάρδα Ντιζόν
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Ρυθμίζουμε τις σχάρες του φούρνου έτσι ώστε να χωράει γάστρα στο κέντρο του φούρνου.
Στραγγίζουμε τα βρασμένα φασόλια και κρατάμε 2 φλιτζάνια από το υγρό που έβρασαν.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον, μέχρι να αρχίσει να βγάζει λίγο από το λίπος του, περίπου 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά ακόμα.
Ρίχνουμε την καπνιστή πάπρικα και το αλάτι, ανακατεύοντας για να καλυφθούν όλα τα κρεμμύδια με τα μπαχαρικά.
Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη, τη σάλτσα τσίλι, τη μελάσα και τη μουστάρδα.
Μαγειρεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το υγρό να αρχίσει να βράζει και να σιροπιάζεται, περίπου 3 λεπτά.
Βάζουμε τα στραγγισμένα φασόλια, ανακατεύοντας για να καλυφθούν πλήρως από όλα τα υλικά.
Ρίχνουμε περίπου 1 φλιτζάνι από το υγρό των φασολιών, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στη γάστρα.
Τη βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα. Στη συνέχεια βγάζουμε από το φούρνο και ανακατεύουμε. Αν τα φασόλια φαίνονται στεγνά, προσθέτουμε περίπου 1/2 φλιτζάνι ακόμα από το υγρό των φασολιών.
Επιστρέφουμε τη γάστρα, στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ακόμη.
Τα φασόλια σερβίρονται καλύτερα ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.