Tasteit

Συνταγή για ψητό Ηρακλειώτικο χοιρινό ή «καπρικό»

Γευστικό ταξίδι στο Ηράκλειο της Κρήτης, μέρος πρώτο

Η Κρήτη είναι πάντα μια έκπληξη από πλευράς φαγητού, αφού σε κάθε τραπέζι, κάθε φορά, έρχεσαι αντιμέτωπος με κάτι καινούργιο και εκπληκτικά νόστιμο.

Όταν δοκίμασα σε σπιτικό γλέντι στο Ηράκλειο, στην Κρήτη, για πρώτη φορά αυτό το χοιρινό, που ψήνεται στον φούρνο και η πέτσα του γίνεται σκληρή σαν καραμέλα, έπαθα σοκ

Όχι μόνο με τη νοστιμιά, αλλά με την απλότητα των υλικών, που έδωσαν ένα τόσο υπέροχα, ψημένο κρέας.

Αλάτι, πιπέρι, φυτίνη και ψήσιμο στον φούρνο, με συχνά γυρίσματα.

2 μυστικά: αφήνουμε το κρέας όλη τη νύχτα, πριν ψήσουμε, σε αλατόνερο και ψήνουμε σε σχάρα στο κέντρο του φούρνο, βάζοντας ένα ταψί, κάτω από το κρέας και αδειάζοντας τα υγρά όταν γίνονται αρκετά, ώστε να μην νοτίσει η πέτσα του χοιρινού, από την υγρασία, γιατί ο στόχος είναι να γίνει τραγανή και καραμελένια.

Ηρακλειώτικο καπρικό

Υλικά:

  • 2 κιλά χοιρινό με τη πέτσα 
  • 2 χούφτα αλάτι (1 για κάθε κιλό κρέατος)
  • μαύρο πιπέρι 
  • 2 κ.σ. φυτίνη (1 για κάθε κιλό κρέατος)
  • 2 λεμόνια κομμένα  στη μέση

Εκτέλεση:

Κάνουμε προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ πριν ψήσουμε το κρέας, βάζοντάς το σε λεκάνη με το αλάτι και τα κομμένα λεμόνια, σε νερό, τόσο όσο να το σκεπάζει. Καλύπτουμε τη λεκάνη με καθαρή πετσέτα κουζίνας.

Στεγνώνουμε το κρέας, του βάζουμε το πιπέρι και απλώνουμε παντού τη φυτίνη.

Το ψήνουμε σε φούρνο, που έχουμε προθερμάνει στην υψηλότερη θερμοκρασία, για μισή ώρα και ύστερα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180° για άλλη 1 1/2 ώρα.

Γυρίζουμε, κάθε μισή ώρα το κρέας, να πάρει χρώμα σε όλες τις πλευρές και φροντίζουμε να αδειάζουμε τα υγρά, που έχουν στάξει στο ταψί, για να μην δημιουργείται υγρασία και μαλακώσει η πέτσα του χοιρινού. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Tasteit: Περισσότερα άρθρα
MOLON LAVE: Αψήφησε τα στερεότυπα
Το νέο μήνυμα «Αψήφησε τα στερεότυπα» που προβάλει το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Μίας Σοδειάς MOLON LAVE, δηλώνει τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα...
MOLON LAVE: Αψήφησε τα στερεότυπα