Τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα έπρεπε να ήταν κατά τουλάχιστον δύο με τρεις ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα, όπως δήλωσε σήμερα (24.6.2025) ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, πριν από την κατάθεση του προέδρου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve, Fed) Τζερόμ Πάουελ ενώπιον του Κογκρέσου.
«Θα έπρεπε να ήμασταν τουλάχιστον δύο με τρεις μονάδες χαμηλότερα…αν τα πράγματα αργότερα αλλάξουν προς το αρνητικό, αύξησε το επιτόκιο», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης του οποίου είναι ιδιοκτήτης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Ο Πάουελ θα είναι σήμερα στο Κογκρέσο για να εξηγήσει, μεταξύ άλλων, γιατί αρνείται να χαμηλώσει το επιτόκιο», πρόσθεσε ο Τραμπ.
Ο Πάουελ πρόκειται να καταθέσει σήμερα και αύριο, Τετάρτη, στο Κογκρέσο, έπειτα από μια εβδομάδα αιχμηρών παρατηρήσεων του Τραμπ, ο οποίος ζητάει μειώσεις επιτοκίων και προκαλεί ανησυχίες στη Γουόλ Στριτ σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της Fed, όταν λήξει η θητεία του Πάουελ τον ερχόμενο Μάιο.
Την περασμένη εβδομάδα, η Fed διατήρησε σταθερά τα επιτόκια στο εύρος 4,25% – 4,50% και προέβλεψε δύο μειώσεις μέχρι το τέλος του 2025. Εντούτοις ο Πάουελ δήλωσε πως περιμένει «σημαντικό» πληθωρισμό στο μέλλον, καθώς οι καταναλωτές πληρώνουν περισσότερα για αγαθά λόγω της σχεδιαζόμενης επιβολής δασμών στις εισαγωγές από την κυβέρνηση του Τραμπ.
Τα σχόλια του Τραμπ για τα επιτόκια έγιναν λίγες μόνο ώρες αφού ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ