Κόσμος

PKK: Στις αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει ο αφοπλισμός των Κούρδων μαχητών – Τα επόμενα βήματα για την Τουρκία

Πρόκειται για «ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης» και «μια χειρονομία καλής θέλησης» λένε κουρδικές πηγές πληροφόρησης

Οι μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), της ένοπλης οργάνωσης που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από την Τουρκία, θα ξεκινήσουν τον αφοπλισμό τους με μια συμβολική τελετή, στις αρχές Ιουλίου, μετέδωσε σήμερα (30.06.2025) το κουρδικό μέσο ενημέρωσης Rudaw.

«Μεταξύ 3ης-10ης Ιουλίου 2025, μια ομάδα μελών του PKK, αποτελούμενη πιθανότατα από 20-30 άτομα, θα καταθέσει τα όπλα κατά τη διάρκεια μιας τελετής στη Σουλεϊμανίγια», τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του Ιρακινού Κουρδιστάν, σύμφωνα με αυτήν την πηγή.

Η διοίκηση του PKK έχει αποσυρθεί εδώ και πολλά χρόνια στους ορεινούς όγκους του βόρειου Ιράκ.

Η κατάθεση των όπλων θα είναι «ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης» και «μια χειρονομία καλής θέλησης» ανέφερε το Rudaw επικαλούμενο δύο πηγές στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, θα εκδώσει ένα νέο μήνυμα σχετικό με την ειρηνευτική διαδικασία «μέσα στις επόμενες ημέρες». Αμέσως μετά «θα ξεκινήσει επισήμως η διαδικασία του αφοπλισμού».

Αφού καταθέτουν τα όπλα οι μαχητές θα επιστρέψουν άοπλοι στις βάσεις τους. Το Rudaw διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ενδέχεται να κρατηθούν σε ορισμένες πόλεις του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει δηλώσει ότι τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με μια αντιπροσωπεία του φιλοκουρδικού κόμματος DEM, το οποίο έπαιξε βασικό ρόλο στην ανταλλαγή των μηνυμάτων μεταξύ του Οτσαλάν και της Άγκυρας.

Το PKK ανακοίνωσε στις 12 Μαΐου 2025 τη διάλυσή του, βάζοντας τέλος σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες ανταρτοπολέμου που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους. Είχε προηγηθεί μια έκκληση του Οτσαλάν, ο οποίο παραμένει φυλακισμένος από το 1999 στο νησί Ιμραλί, έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Στα μέσα Μαΐου, μια πηγή του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας ανέφερε ότι οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών θα επιβλέψουν τη συλλογή των όπλων του PKK, με τη συνεργασία των ιρακινών και συριακών δυνάμεων, χωρίς όμως τη συμμετοχή διεθνών παρατηρητών, όπως του ΟΗΕ.

Ο τουρκικός στρατός διατηρεί δεκάδες θέσεις στο αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν, απ’ όπου διεξάγει εδώ και χρόνια επιχειρήσεις εναντίον του PKK.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέα αιματοχυσία στη Γάζα: 100 νεκροί από τον νέο βομβαρδισμό του Ισραήλ – «Είδα πτώματα ακρωτηριασμένα και καμένα»
Παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, ο στρατός του Ισραήλ στόχευσε παραθαλάσσια καφετέρια στην οποία βρίσκονταν αρκετοί Παλαιστίνιοι αλλά και κέντρα διανομής βοήθειας
Γάζα
Ο Ντόναλντ Τραμ απειλεί τον Έλον Μασκ: «Χωρίς επιδοτήσεις θα πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι του στην Νότια Αφρική»
«Τέλος οι εκτοξεύσεις Πυραύλων, οι Δορυφόροι ή η Παραγωγή Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων και η χώρα μας θα εξοικονομήσει μια περιουσία», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του
Ο Έλον Μασκ μαζί με τον Ντόναλντ Τραμπ 3
Η Ευρώπη παραλύει από τους καύσωνες: Τι είναι το «heat dome» και γιατί οι ειδικοί το ονομάζουν «σιωπηλό δολοφόνο»
Αυξήθηκαν οι εισαγωγές ατόμων στα νοσοκομεία της Ιταλίας - Σε συναγερμό Γαλλία και Γερμανία για την εκδήλωση πυρκαγιών - Η Ευρώπη έχει την ταχύτερη θέρμανση στον κόσμο συγκριτικά με τις άλλες ηπείρους
Άνθρωποι
Ο Τραμπ εγκαινιάζει το «Αλκατράζ με αλιγάτορες»: Θα κοστίζει 450 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, θα κρατούνται έως 5.000 μετανάστες
«Αν κανείς αποπειραθεί να αποδράσει δεν θα τον περιμένουν και πολλά, μόνο αλιγάτορες και πύθωνες - Αντιδράσεις από τους αντιπάλους του Τραμπ και τους οικολόγους για την καταστροφή του μοναδικού περιβάλλοντος
Αλιγάτορας
5
Ο Αραγτσί «αδειάζει» τον Τραμπ: «Θα αργήσουμε τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ – Μπορούμε γρήγορα να ξεκινήσουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου»
Ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει τα «μούτρα» με την Τεχεράνη - Το Ιράν ξεκαθάρισε πως θα προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις μόνο αν του δοθεί εγγύηση από τις ΗΠΑ πως δεν θα βομβαρδιστεί ξανά
Αμπάς Αραγτσί
Συλλήψεις δημοσιογράφων και σκιτσογράφων στην Τουρκία για σκίτσο του Μωάμεθ - Οργή και αντιδράσεις κατά σατιρικού περιοδικού
Πρόκειται για μια γελοιογραφία στην οποία εμφανίζονται ο Μωάμεθ και ο Μωυσής να ανταλλάσσουν χαιρετισμό πάνω από μία πόλη της Μέσης Ανατολής που βομβαρδίζεται
Το επίμαχο σκίτσο του Μωάμεθ
3