Μία εύκολη, ιδιαίτερη και πεντανόστιμη λύση για συνοδευτικό σε κοτόπουλο α λα κρεμ ή μπιφτέκια φούρνου, η οποία μπορεί να “σταθεί” όμως εξαιρετικά και ως κυρίως πιάτο ή ορεκτικό, είναι το κυπριακό πουρκούρι.
Το πουρκούρι (ή πουργούρι) είναι μία από τις συνταγές που έμαθα πριν πολλά χρόνια, από τον Κύπριο συγκάτοικο που είχα ως φοιτητής στα Γιάννενα και έκτοτε τη φτιάχνω σταθερά μία φορά το μήνα, για να μην πω και περισσότερο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πρόκειται για μία συνταγή που δεν θα δείτε συχνά στο… instagram και τα υλικά της μπορεί να προκαλέσουν σκεπτικισμό, αλλά μία δοκιμή θα σας αλλάξει σίγουρα άποψη.
Το παραδοσιακό αυτό πιάτο της Κύπρου, συνδυάζει το φιδέ, με το πλιγούρι, αλλά ο συνδυασμός τους δημιουργεί μία τελείως διαφορετική και υπέροχη γεύση, που δεδομένα θα σας ενθουσιάσει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υλικά:
- 1 κρεμμύδι
- 1 κύβος κότας
- 5 κουταλιές της σούπας σάλτσα ντομάτας
- 1 ποτήρι του νερού πληγούρι
- 125 γραμμάρια φιδέ
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε αρκετά το κρεμμύδι και στη συνέχεια ρίχνουμε σπασμένο τον φιδέ μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και τον κύβο κότας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε. Αμέσως μετά ρίχνουμε το πληγούρι, 2,5 ποτήρια νερό και ανακατεύουμε διαρκώς, πριν κλείσουμε το καπάκι.
Μόλις το φαγητό “πιει” το νερό, το βγάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το καπάκι και τοποθετούμε μία πετσέτα από πάνω του, για 5-10 λεπτά, ώστε να “τραβήξει” τους υδρατμούς.
Το πουρκούρι μας είναι έτοιμο…
Extra Tip: Δοκιμάστε το και με γιαούρτι και σε συνδυασμό με χωριάτικο λουκάνικο