Κόσμος

Οργή Χεζμπολάχ με την απόφαση του Λιβάνου για τον αφοπλισμό της: «Σοβαρό λάθος, εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ισραήλ»

Η σιιτική φιλοϊρανική οργάνωση τονίζει ότι θα αγνοήσει πλήρως την απόφαση της Βηρυτού που προβλέπει ότι το κράτος θα έχει το μονοπώλιο των όπλων

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα (06.08.2025) ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου διέπραξε «σοβαρό λάθος» αποφασίζοντας τον αφοπλισμό της λιβανικής ένοπλης οργάνωσης μέχρι το τέλος του 2025, με το σιιτικό κίνημα να τονίζει ότι θα ενεργήσει «σαν να μην υφίσταται» αυτή η απόφαση.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου έδωσε χθες (05.08.2025) εντολή στον στρατό να προετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης για τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ μέχρι το τέλος του έτους, ένα πρωτοφανές βήμα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1990.

Η κυβέρνηση «διέπραξε ένα σοβαρό λάθος λαμβάνοντας μια απόφαση που στερεί από τον Λίβανο το όπλο της αντίστασης ενάντια στον ισραηλινό εχθρό», απάντησε το υποστηριζόμενο από το Ιράν σιιτικό κίνημα, λέγοντας ότι η απόφαση «υπονομεύει την κυριαρχία του Λιβάνου» και «δίνει στο Ισραήλ ελευθερία κινήσεων». «Γι’ αυτό θα ενεργήσουμε σαν να μην υπάρχει», πρόσθεσε.

Η Χεζμπολάχ θεωρεί αυτή την απόφαση «αποτέλεσμα των διαταγών του απεσταλμένου των ΗΠΑ, Τομ Μπαράκ», αναφερόμενη στην πρόταση του Αμερικανού αξιωματούχου, η οποία προβλέπει τον αφοπλισμό του κινήματος με βάση ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Αυτή «εξυπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα του Ισραήλ και αφήνει τον Λίβανο εκτεθειμένο στον ισραηλινό εχθρό, χωρίς κανένα μέσο αποτροπής», κατηγόρησε το σιιτικό κίνημα.

Η απόφαση της κυβέρνησης αποτελεί μέρος της εφαρμογής της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, η οποία στις 27 Νοεμβρίου 2024 έθεσε τέλος στις εχθροπραξίες που διήρκεσαν περισσότερο από έναν χρόνο μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. Η συμφωνία ορίζει ότι μόνο έξι στρατιωτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ασφαλείας έχουν εξουσιοδότηση να φέρουν όπλα.

Στην ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι η παύση των ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο ήταν προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με «μια νέα εθνική αμυντική στρατηγική».

Ο υπουργός Υγείας Ρακάν Νασερεντίν, προσκείμενος στη Χεζμπολάχ, και η υπουργός Περιβάλλοντος Ταμάρα ελ-Ζέιν, που πρόσκειται στο κίνημα Αμάλ, αποχώρησαν από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η Χεζμπολάχ θεώρησε την αποχώρησή τους ως έναν τρόπο για να εκφράσουν οι υπουργοί την «απόρριψή» τους σε αυτό που το σιιτικό κίνημα κρίνει ως επιθυμία να «υποταχθεί ο Λίβανος στην αμερικανική κηδεμονία και την ισραηλινή κατοχή».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Βιετνάμ νικητής της «ρωσικής Eurovision» στη Μόσχα - Αποχώρησε η ελληνικής καταγωγής Vassy μετά από πιέσεις
Το Βιετνάμ κατέκτησε το Σάββατο στη Μόσχα την Intervision, την ρωσική εκδοχή της Eurovision – Η ελληνικής καταγωγής Vassy, που επρόκειτο να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ, αποσύρθηκε μετά από «πιέσεις» της Αυστραλίας
Ο Duc Phuc, που εκπροσωπεί το Βιετνάμ, κρατά το τρόπαιο μετά τη νίκη του στον Διεθνή Μουσικό Διαγωνισμό Intervision 2025 στη Μόσχα
Ντόναλντ Τραμπ και Τζέι Ντι Βανς στη κηδεία του Τσάρλι Κερκ στην Αριζόνα - Αυστηρά μέτρα ασφαλείας
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους ο Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρός του Τζεϊ Ντι Βανς, αναμένονται σήμερα στην Αριζόνα για να τιμήσουν τη μνήμη του Τσάρλι Κερκ, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Πλήθος μπροστά από το State Farm Stadium στην Αριζόνα, πριν από την κηδεία του Τσάρλι Κερκ 2
Ακυρώνονται οι μισές πτήσεις στις Βρυξέλλες - «Εξαιρετικά έξυπνη» η κυβερνοεπίθεση στα αεροδρόμια λένε οι ειδικοί
Δεν είναι σαφές ποιος βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση στην Collins Aerospace, η οποία παρέχει λογισμικό check-in και επιβίβασης σε αρκετές αεροπορικές εταιρείες σε πολλά αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο με τα σενάρια να είναι πολλά
Ουρές στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών 7
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο: «Εμπνέει εκατοντάδες εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο»
«Ως Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά με την Αυτού Παναγιότητά μας για την προώθηση της πίστης, της θρησκευτικής ελευθερίας και της φιλίας για γενιές» έγραψε η Κίμπερλι Γκιλφόιλ
Κίμπερλι Γκιλφόιλ 4
Ανελέητο το σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Γάζα - Θάνατος ή μια δύσκολη έξοδος, οι δύο επιλογές των κατοίκων
«Έπαθα σοκ, συγκλονίστηκα όταν είδα τα πτώματα του αδελφού μου και της γυναίκας του» λέει ο διευθυντής του νοσοκομείου Σίφα της πόλης της Γάζας, ο Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια
Η πόλη της Γάζας
8