Κόσμος

Η Κίνα χαρακτηρίζει «προβληματικό» το πέρασμα πολεμικών πλοίων του Καναδά και της Αυστραλίας ανοιχτά της Ταϊβάν

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της, την οποία δεν κατάφερε να ενσωματώσει μετά το τέλος του εμφυλίου το 1949

Το πέρασμα πλοίων του πολεμικού ναυτικού της Αυστραλίας και του Καναδά από το στενό της Ταϊβάν κατήγγειλε η Κίνα το Σάββατο (06.09.2025), υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία της σε αυτά τα ύδατα που χωρίζουν την ηπειρωτική χώρα από το νησί, του οποίου την κυριαρχία διεκδικεί το Πεκίνο, είναι «προβληματική».

«Στις 6 Σεπτεμβρίου, η καναδική φρεγάτα ”Quebec” και το αυστραλιανό καταδρομικό ”Brisbane” πέρασαν από το στενό της Ταϊβάν, κάτι που είναι προβληματικό και προκλητικό» είπε ο συνταγματάρχης Σι Γι, ο εκπρόσωπος της Ανατολικής Διοίκησης του στρατού της Κίνας.

Το Πεκίνο «παρακολούθησε όλη την πορεία τους, με ναυτικά και εναέρια μέσα, ελέγχοντας αποτελεσματικά την κατάσταση», πρόσθεσε.

«Οι ενέργειες του Καναδά και της Αυστραλίας στέλνουν το λάθος μήνυμα και αυξάνουν τους κινδύνους ασφαλείας», συνέχισε ο Σι, υπογραμμίζοντας ότι οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις είναι πάντα σε ετοιμότητα για να υπερασπιστούν «την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια, καθώς και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της, την οποία δεν κατάφερε να ενσωματώσει στην ηπειρωτική χώρα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1949.

Αμερικανικά πολεμικά πλοία περνούν συχνά από το στενό της Ταϊβάν. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν αυξήσει τη ναυτική παρουσία τους στην περιοχή το τελευταίο διάστημα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στους ηγέτες των 27 μελών της ΕΕ: Τον Ιανουάριο η υπογραφή της Mercosur
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζιόρτζια Μελόνη, ζήτησε την αναβολή για να καθησυχάσει τους αγρότες, ενώ αρκετές χώρες που υποστηρίζουν τη συμφωνία, προειδοποίησαν ότι περαιτέρω καθυστέρηση, θα μπορούσε να καταστρέψει το εμπορικό deal
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Το Κέντρο Κένεντι θα μετονομαστεί σε «Τραμπ – Κένεντι»: Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δίνει «συγχαρητήρια» στον νεκρό πρόεδρο
Ο Ντόναλντ Τραμπ όταν επανήλθε στην προεδρία απέλυσε όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου και τα αντικατέστησε με συμμάχους του, οι οποίοι στη συνέχεια τον όρισαν πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου
Ντόναλντ Τραμπ
Νέες φωτογραφίες από την υπόθεση Επστάιν δημοσιεύτηκαν από τους Δημοκρατικούς – Τα μηνύματα για «αποστολή κοριτσιών», ο Μπίλ Γκέιτς και ο Νόαμ Τσόμσκι
Οι Δημοκρατικοί της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των ΗΠΑ έφεραν στο φως κι' άλλες φωτογραφίες που αφορούν την υπόθεση του Τζέφρι...
Ο φιλόσοφος Noam Chomsky με τον Έπστάιν 5