Κόσμος

Ο αλ Σίσι είπε το Ισραήλ «εχθρό» – Πρώτη φορά μετά από 46 χρόνια που Αιγύπτιος Πρόεδρος έκανε αυτόν τον χαρακτηρισμό

Η τελευταία φορά που Αιγύπτιος ηγέτης χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο ήταν ο Ανουάρ Σαντάτ όταν επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ το 1977

Με μια αμφιλεγόμενη δήλωση που έκανε ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για το Ισραήλ, ο Αιγύπτιος πρόεδρος «έσπασε» μια «παράδοση» που δεκάδων ετών, ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην Μέση Ανατολή με φόντο την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της πόλης της Γάζας.

Συγκεκριμένα, ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι χαρακτήρισε το Ισραήλ ως «εχθρό» και είναι η πρώτη φορά που Αιγύπτιος πρόεδρος προβαίνει σε τέτοιο χαρακτηρισμό από τότε που οι δύο χώρες υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης πριν από 46 χρόνια, δήλωσε αξιωματούχος της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Στην ομιλία του στη Ντόχα χθες Δευτέρα (15.09.2025), ο αλ Σίσι δήλωσε: «Οι θέσεις μας πρέπει να αλλάξουν την άποψη μας για τον εχθρό, ώστε να μπορεί να δει ότι οποιαδήποτε αραβική χώρα εκτείνεται από τον ωκεανό μέχρι τον Κόλπο».

Ο Ντία Ρασβάν, επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών, του επίσημου οργανισμού μέσων ενημέρωσης της Αιγύπτου, τόνισε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας Αιγύπτιος αρχηγός κράτους χρησιμοποίησε τη λέξη «εχθρός» για να περιγράψει το Ισραήλ μετά το 1977, όταν ο τότε πρόεδρος Ανουάρ Σαντάτ επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ.

Δύο χρόνια αργότερα, η Αίγυπτος έγινε η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ, με τη Συμφωνία Ειρήνης του Καμπ Ντέιβιντ.

Ο Ρασβάν τόνισε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Extra News ότι «ένας φίλος δεν απειλεί την εθνική σου ασφάλεια» και η Αίγυπτος θεωρεί «κόκκινη γραμμή» την απειλή του αναγκαστικού εκτοπισμού Παλαιστινίων εκτός της Λωρίδας της Γάζας.

Σημειώνεται ότι χθες Δευτέρα (15.09.2025) διεξήχθη η έκτακτη αραβοϊσλαμική σύνοδος κορυφής στην Ντόχα μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ισραήλ κατά μελών της διαπραγματευτικής ομάδας της Χαμάς στην Ντόχα την περασμένη εβδομάδα.

Άραβες και Ισλαμιστές ηγέτες καταδίκασαν την επίθεση του Ισραήλ, με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι να εξαπολύει σφοδρή κριτική κατά της ισραηλινής κυβέρνησης, κατηγορώντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι «ονειρεύεται η αραβική περιοχή να γίνει μια σφαίρα ισραηλινής επιρροής».

«Και αυτό είναι μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση», τόνισε ο αλ Θάνι. Το Κατάρ και η Αίγυπτος ενεργούν ως μεσολαβητές στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ιράν «θωρακίζει» τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις υπό τον φόβο επίθεσης των ΗΠΑ: Αποκαλυπτικές δορυφορικές εικόνες
Το Ιράν επιδεικνύει τη στρατιωτική του ισχύ, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι ένοπλες δυνάμεις του έχουν την ικανότητα να διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου και να πλήξουν τα αμερικανικά συμφέροντα σε όλη τη Μέση Ανατολή
Δορυφορική εικόνα δείχνει τις μη καλυμμένες εισόδους των σηράγγων στο πυρηνικό συγκρότημα του Ισφαχάν.
Η επόμενη μέρα της Κούβας στις μυστικές συνομιλίες του Μάρκο Ρούμπιο με τον εγγονό του αδελφού του Φιντέλ Κάστρο
Ο Ρούμπιο, ο οποίος γεννήθηκε στις ΗΠΑ από γονείς κουβανικής καταγωγής, είχε επαφές με τον εγγονό του Ραούλ Κάστρο, τον Ραούλ Γκιγιέρμο Ροδρίγκες Κάστρο, παρακάμπτοντας την κυβέρνηση της Αβάνας
Μάρκο Ρούμπιο
Επικεφαλής ναού στην Ταϊβάν ένιωσε αδιαθεσία και έκανε εμετό πάνω στον πρόεδρο Λάι – Δείτε βίντεο
Ο πρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε δήλωσε ότι μέλη της οικογένειας του Λιν Πέι-χουο είχαν πρόσφατα προσβληθεί από νοροϊό και ότι ο επικεφαλής του ναού μπορεί επίσης να έχει επίσης προσβληθεί
Ταϊβάν
Τζέφρι Επστάιν: Βρετανία και Γαλλία «ξεσκονίζουν» σεξουαλικές επιθέσεις σε θύματα στις δύο χώρες
Ανώνυμος μάρτυρας υποστήριξε πως μία γυναίκα δέθηκε σε ένα τραπέζι και «βασανίστηκε με ηλεκτροσόκ», την ώρα που ο πρίγκιπας Άντριου και άλλοι άνδρες παρακολουθούσαν
Τζέφρι Επστάιν
Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για πόλεμο με το Ιράν: Στη Μέση Ανατολή stealth αεροσκάφη, αεροπλανοφόρα, ιπτάμενα ραντάρ και THAAD
Η δύναμη που συγκεντρώνεται σε συνδυασμό με τις δυνατότητες του Ισραήλ, θα ήταν αρκετές για μια μεγάλη επιχείρηση που θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες
Σχηματισμός αμερικανικών stealth μαχητικών αεροσκαφών F-22 και F-35, αεροσκάφους εγγύς αεροπορικής υποστήριξης A-10 και μαχητικού αεροσκάφους τύπου F-16