Αυτό το κριθαράκι με σαφράν και παρμεζάνα, έχει τα καλά του ριζότο, χωρίς, όμως, τις δυσκολίες και τις «παραξενιές» του.
Και εξηγούμαι, αριθμώντας τα θετικά του: το κριθαρότο, βγαίνει κρεμώδες, χωρίς βούτυρο ή κρέμα. Δεν θέλει συνεχόμενο ανακάτεμα ή τακτική προσθήκη ζωμού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επίσης, μπορεί να ζεσταθεί και να σερβιριστεί, άλλη μέρα, με το κόλπο που σας εξηγώ στην εκτέλεση της συνταγής, κάτι που δεν «δουλεύει» με το ριζότο.
Είναι τέλειο συνοδευτικό σε ένα ψητό κοτόπουλο, κρέας, γαρίδες ή μπιφτέκια, αλλά στέκει άνετα μόνο του, γοητευτικό στην όψη και εθιστικό στη γεύση.
Ωστόσο στο δικό μου «αμαρτωλό» σπίτι, ανακατεύω μια κουταλιά τυρί μασκαρπόνε στο τέλος και το σερβίρω με λεπτές φέτες μπέικον, καβουρδισμένες στο τηγάνι και σπασμένες, πάνω σε κάθε πιάτο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κριθαρότο με σαφράν
Υλικά:
- 750 ml ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
- 1/4 κ.γ. σαφράν (στήμονες κρόκου Κοζάνης)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 250 γρ. κριθαράκι μέτριο
- 2 κ.σ. λευκό κρασί
- 3 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
- αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τον ζωμό ανακατεύοντας σε κανάτα, βραστό νερό με 1 φρέσκο κύβο ψυγείου. Ρίχνουμε το σαφράν, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για λίγο.
Σε ένα ρηχό, βαρύ τηγάνι ή κατσαρόλα με καπάκι, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμυδάκι και το σκόρδο, σε μέτρια φωτιά, χωρίς να πάρουν χρώμα.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε το κριθαράκι, για ένα λεπτό να λαδωθεί.
Ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε ξανά.
Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό με το σαφράν, ανακατεύουμε, κλείνουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κριθαράκι να σιγοβράσει για 20-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει και να «πιει» τον περισσότερο ζωμό.
Προσθέτουμε λίγο επιπλέον βραστό νερό αν το υγρό απορροφηθεί πριν μαλακώσει αρκετά το κριθαράκι. Βγάζουμε το καπάκι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αν πρόκειται να σερβίρουμε αμέσως, ρίχνουμε, τώρα, την παρμεζάνα και αλατοπιπερώνουμε, κατά βούληση.
Διαφορετικά, το αφήνουμε να κρυώσει, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για μία ή δύο ημέρες.
Όταν είναι να καταναλωθεί, το βάζουμε σε κατσαρόλα με λίγο ζωμό ή νερό και όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε την παρμεζάνα και το αλατοπίπερο.