Οι ψημένες κρέμες με σάλτσα καραμέλας, είναι ένα εντυπωσιακό φινάλε σε ένα τραπέζι.
Αυτή η φινετσάτη φλαν με τρία είδη γάλακτος και αρώματα πορτοκαλιού, θα σας κερδίζει από την πρώτη κουταλιά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είναι σαν την κρέμα καραμελέ, αλλά πιο αρωματική και πιο λίγο πιο εύκολη στην παρασκευή της.
Είναι απαραίτητο να κρυώσει στο ψυγείο όλη τη νύχτα πριν σερβίρουμε.
Αν θέλετε λίγη δροσιά και μια διαφορετική υφή, μπορείτε να σερβίρετε με παγωτό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φλαν με βανίλια και πορτοκάλι
Υλικά:
- 1 κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα
- 400 ml γάλα εβαπορέ
- 150 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
- 5 μεσαία αυγά
- 120 γρ. ζάχαρη
- 2 κ.γ. υγρή βανίλια
- ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
- λίγο ηλιέλαιο για το ταψί
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Στη συνέχεια, λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 20 εκατοστών ή φόρμα με έλασμα για αποσπώμενο πάτο.
Φτιάχνουμε πρώτα την καραμέλα, ζεσταίνοντας σε ένα κατσαρολάκι, τη ζάχαρη μαζί με 50 ml νερό σε μέτρια φωτιά.
Αφήνουμε να βράσουν χωρίς να ανακατεύουμε– για 5 λεπτά, αφού ξεκινήσει ο βρασμός.
Αδειάζουμε την καραμέλα στο ταψί ή την φόρμα, να καλύψει όλη την επιφάνεια. Αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε με σύρμα τα αυγά να αφρατέψουν.
Ρίχνουμε στα αυγά, τα 3 είδη γάλακτος, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
Βάζουμε την κρέμα, αργά, στην φόρμα πάνω από την καραμέλα.
Ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι τα πλαϊνά να πάρουν καφετί χρώμα, να ανασηκωθούν λίγο από τη φόρμα και το κέντρο να παραμένει ελαφρώς τρεμουλιαστό.
Βγάζουμε το φλαν, να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και ύστερα το βάζουμε για 12 ώρες στο ψυγείο.
Όταν θέλουμε να σερβίρουμε περνάμε ένα μαχαίρι για να ξεκολλήσει η κρέμα από το ταψί και αναποδογυρίσουμε σε στρογγυλή πιατέλα με χείλος.
Καπακώνουμε με την πιατέλα και τουμπάρουμε με γρήγορη και αποφασιστική κίνηση.