Οι γίγαντες φτιάχνονται πλακί σε όλη την Ελλάδα, αλλά προσωπικά τους πρωτοδοκίμασα, μαζί με σπανάκι, στα Γιάννενα.
Ήταν μια γευστική έκπληξη, αποτέλεσμα του συνδυασμού των οσπρίων με τη φρεσκάδα από το σπανάκι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το πιάτο αυτό είναι πολύ χορταστικό, ιδανικό για το καθημερινό μας τραπέζι.
Αν θέλουμε να το ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο, σε εντάσεις, μπορούμε να του προσθέσουμε θρυμματισμένη φέτα, πριν το βάλουμε στο φούρνο.
Αυτή την εκδοχή του φούρνου την προτιμώ, γιατί μου αρέσει αυτό το ελαφρύ καψάλισμα στους γίγαντες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γίγαντες πλακί με σπανάκι
Υλικά:
- 350 γρ. γίγαντες (μουλιασμένοι σε νερό από το προηγούμενο βράδυ)
- 750 γρ. σπανάκι, χοντροκομμένο
- 1 πράσο, σε λεπτές φέτες
- 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, σπασμένα με το χέρι
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράζουμε τους γίγαντες σε μεγάλη κατσαρόλα, με νερό έως τη μέση, σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Τους στραγγίζουμε.
Στην ίδια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το πράσο και τα κρεμμυδάκια για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε το σπανάκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τον άνηθο, το αλατοπίπερο και 1 νεροπότηρο ζεστό νερό.
Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Ρίχνουμε τους βρασμένους γίγαντες στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας, σε μέτριο ταψί ή πυρέξ και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για 20-30 λεπτά, αναλόγως πόσο ξεροψημένοι μας αρέσουν οι γίγαντες.