Η προετοιμασία είναι το κλειδί στην κουζίνα. Είτε θέλουμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας, ετοιμάζοντας από πριν, ισορροπημένα γεύματα, είτε θέλουμε να είμαστε ετοιμοπόλεμοι για μια απόλαυση με τους αγαπημένους μας το Σαββατοκύριακο.
Για να μην καταφύγουμε ξανά σε έτοιμα μείγματα για pancakes, μπορούμε να ετοιμάσουμε το δικό μας σπιτικό ξηρό μείγμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Έχοντας έτοιμο το μείγμα για τηγανίτες, βάζουμε λίγο σε ένα μπολ, σπάμε ένα αυγό, προσθέτουμε λίγο γάλα και βούτυρο και σε λίγα λεπτά απολαμβάνουμε.
Το δικό μας μείγμα είναι πιο αγνό, πιο νόστιμο και σίγουρα πιο οικονομικό από αυτό του εμπορίου.
Το καλύτερο είναι ότι θα παραμείνει φρέσκο για έως και 6 μήνες!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Βασικοί κανόνες για τα τέλεια pancakes:
- Πάντα είμαι στην ομάδα «βουτυρόγαλα» όσον αφορά τις τηγανίτες, γιατί τις κάνει ελαφριές και αφράτες και όχι λαστιχένιες. Δουλεύει και το κανονικό γάλα, αλλά, αντί για 1 φλιτζάνι ξινόγαλα, βάζουμε 3/4 φλιτζανιού γάλα.
- Το τηγάνι σας θα πρέπει να είναι καυτό.
- Μην ανακατεύετε υπερβολικά το μείγμα, λίγο σβωλιασμένο, είναι μια χαρά.
- Κρατήστε το βούτυρο, δίπλα στο τηγάνι, να το έχεις πρόχειρο, όταν θέλεις να τηγανίσεις μεγάλη ποσότητα.
- Γυρίστε τα pancakes όταν οι άκρες φαίνονται λίγο στεγνές και εμφανίζονται φυσαλίδες στην επιφάνεια.
- Προσθέστε βατόμουρα, κομματάκια σοκολάτας ή φέτες μπανάνας, πάνω στα pancakes λίγο πριν τα γυρίσετε.
Σπιτικό μείγμα για pancakes
Τα υλικά παρακάτω, δίνουν 7 φλιτζάνια ξηρό μείγμα για τηγανίτες και το κάθε φλυτζάνι μείγματος δίνει 6 τηγανίτες.
Αν έχετε απλό γάλα και δεν έχετε ξινόγαλα για να φτιάξετε τη ζύμη για τηγανίτες, μπορείτε να προσθέσετε 1/2 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού και να το αφήσετε 5 λεπτά να αλλάξει σύσταση.
Υλικά για το ξηρό μείγμα (για 7 φλιτζάνια μείγματος – διατηρείται στο ψυγείο):
- 6 φλιτζάνια ( 720 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/3 φλιτζάνι ( 77 γρ.) κρυσταλλική ζάχαρη
- 3 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 2 κ.γ. αλάτι
Υγρά υλικά για τις τηγανίτες (για 6 τηγανίτες):
- 1 φλιτζάνι έτοιμο σπιτικό ξηρό μείγμα για τηγανίτες
- 3/4 φλιτζανιού γάλα ή 1 φλιτζάνι ξινόγαλα
- 1 μεγάλο αυγό
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο και επιπλέον για το τηγάνι
Εκτέλεση
Για το ξηρό μείγμα:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι, με το σύρμα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα αεροστεγές δοχείο και φυλάσσουμε στο ψυγείο, για έως και 6 μήνες.
Για τις τηγανίτες:
Βάζουμε 1 φλιτζάνι από το έτοιμο ξηρό μείγμα σε ένα μεσαίο μπολ. Σε ένα ξεχωριστό μικρό μπολ, ανακατεύουμε το γάλα, το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας. Χτυπάμε με σύρμα να ενωθούν και συνεχίζουμε να χτυπάμε ενώ ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο.
Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στο ξηρό μείγμα και ανακατεύουμε ελαφρά, με σπάτουλα.
Ψήσιμο:
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι ή πλάκα ψησίματος σε μέτρια φωτιά, περνάμε από την επιφάνεια την πλάκα βουτύρου ή ρίχνουμε ένα κομματάκι βούτυρο. Ρίχνουμε 1/3 φλιτζανιού ζύμη στο τηγάνι, σχηματίζοντας μια τηγανίτα. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να γεμίσει το τηγάνι, αλλά όχι πολύ γεμάτο.
Μόλις σχηματιστούν φυσαλίδες στην κορυφή και οι άκρες της τηγανίτας φαίνονται ελαφρώς πιο στεγνές από τη μέση, γυρίζουμε. Ψήνουμε την τηγανίτα για περίπου 3 λεπτά από την πρώτη πλευρά και 1 – 2 λεπτά αφού την γυρίσουμε. Οι τηγανίτες θα πρέπει να είναι ελαφρώς χρυσαφένιες και από τις δύο πλευρές, με τραγανές άκρες.
Σερβίρουμε με σιρόπι σφενδάμου, μέλι, λιωμένη σοκολάτα, ζάχαρη άχνη και φρούτα ή ό,τι σας αρέσει.