Κόσμος

Ουκρανία: Προβληματισμένη η Ευρώπη για το σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ – «Τα σύνορα δεν αλλάζουν με τη βία»

Σε κοινή δήλωσή τους στο πλαίσιο της G20, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκτιμούν ότι η πρόταση της Ουάσινγκτον μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης, αλλά εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τους περιορισμούς που επιβάλλονται στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε με προσοχή στο σχέδιο των 28 σημείων που κατέθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ ως πιθανό οδικό χάρτη για την ειρήνη στην Ουκρανία, στο περιθώριο των συζητήσεων της G20 στη Νότια Αφρική.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε το Σάββατο (22.11.2025) στο περιθώριο της G20, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρουν ότι το κείμενο μπορεί να λειτουργήσει ως «βάση εργασίας», προσθέτοντας ωστόσο ότι «απαιτεί επιπλέον προσπάθεια» προτού θεωρηθεί αποδεκτό από την Ουκρανία.

Οι ίδιοι ηγέτες τονίζουν την ανησυχία τους για τους στρατιωτικούς περιορισμούς που προβλέπονται για τις ουκρανικές δυνάμεις, προειδοποιώντας ότι αυτοί θα μπορούσαν να καταστήσουν τη χώρα ευάλωτη σε νέες επιθέσεις.

Σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης διπλωματικής πίεσης, η ΕΕ επιμένει στην ανάγκη να διασφαλιστούν σταθερές συνθήκες ασφάλειας πριν από οποιαδήποτε συμφωνία.

Η κοινή δήλωση υπογράφτηκε από τους ηγέτες της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, της Ιρλανδίας Μίχαλ Μάρτιν, της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, της Ιαπωνίας Σανάε Τακαΐτσι, της Ολλανδίας Ντικ Σχόοφ, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, της Νορβηγίας Γιούνας Γκαρ Στόρε και του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ. Τη συνυπέγραψαν επίσης οι Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Αντόνιο Κόστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει το BBC.

Στο κείμενο αναφέρεται: «Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε ενεργά ώστε μια μελλοντική ειρήνη να είναι πραγματικά βιώσιμη. Παραμένουμε απολύτως ξεκάθαροι στην αρχή ότι τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάζουν με τη βία».

Οι ηγέτες προσθέτουν: «Μας ανησυχούν οι προτεινόμενοι περιορισμοί στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς θα έθεταν την Ουκρανία σε κίνδυνο έναντι μελλοντικών επιθέσεων».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «η εφαρμογή των στοιχείων που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ απαιτεί τη ρητή συναίνεση των κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αντίστοιχα».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μπλεξίματα για Τραμπ: Κατηγορίες πως απέσυρε έγγραφα από τον φάκελο Επστάιν που τον μπλέκουν σε σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης
Το υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε μέσω της πλατφόρμας Χ, υποστηρίζοντας ότι «τίποτα δεν διαγράφηκε» και ότι οι περιορισμοί αφορούν μόνο διπλά έγγραφα, αποφάσεις μη δημοσιοποίησης ή στοιχεία εν εξελίξει έρευνας
Τζέφρι Επστάιν και Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ επισκέφθηκαν παιδιά πρόσφυγες από τη Συρία και τη Γάζα
Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ «συναντήθηκαν με νεαρούς πρόσφυγες και συμμετείχαν με τα παιδιά σε δραστηριότητες σχετικές με το ποδόσφαιρο, την τέχνη και τη μουσική», ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ
Ο πρίγκιπας Χάρι της Βρετανίας και η Μέγκαν, δούκισσα του Σάσεξ, φτάνουν στο Ειδικό Νοσοκομείο στο Αμμάν της Ιορδανίας
Η τράπεζα Edmond de Rothschild «παρακολουθεί στενά» την γενική διευθύντρια για τις σχέσεις της με τον Επστάιν
Οι σχέσεις της ντε Ροτσίλντ με τον Επστάιν άρχισαν το 2013, σύμφωνα με ανταλλαγές emai, οι οποίες υποδηλώνουν ότι ο επιχειρηματίας κατέλαβε εξέχουσα θέση, καθώς έγινε ο έμπιστος και στρατηγικός της σύμβουλος
Το λογότυπο της τράπεζας Edmond de Rothschild στη Γενεύη της Ελβετίας και ο Τζέφρι Επστάιν