Πολιτική

Η Τουρκία επαναφέρει τα περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, με αφορμή βανδαλισμό σχολείου στη Ροδόπη

Το κτίριο δε βρίσκεται σε λειτουργία από το σχολικό έτος 2021-2022

Την προκλητική ρητορικής της περί «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη επαναφέρει η Τουρκία, με αφορμή φθορές που σημειώθηκαν σε μειονοτικό σχολείο στον Άρατο Ροδόπης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδικάζει το συμβάν και καλεί τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στη διερεύνηση του περιστατικού. Στην ανακοίνωσή του, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Καταδικάζουμε την επίθεση που πραγματοποιήθηκε από άγνωστα άτομα στο δημοτικό σχολείο της “τουρκικής” μειονότητας της Δυτικής Θράκης, το οποίο έχουν κλείσει οι ελληνικές αρχές. Όποιος κι αν είναι ο υπεύθυνος, αναμένουμε από την Ελλάδα να εντοπίσει άμεσα τους δράστες και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα».

Παράλληλα, το τουρκικό ΥΠΕΞ δηλώνει ότι «συμμερίζεται τη θλίψη των ομοεθνών μας» και επαναλαμβάνει ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση υπό το πρίσμα της Συνθήκης της Λωζάνης».

Το σχολικό κτίριο δε βρίσκεται σε λειτουργία από το σχολικό έτος 2021-2022, καθώς έχει τεθεί σε αναστολή. Τοπικά μέσα ενημέρωσης της Ροδόπης, πάντως, δίνουν διαφορετική εικόνα από αυτή που παρουσιάζει η τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με το Rodopipress.gr, δεν υπάρχουν ενδείξεις που να στοιχειοθετούν εθνικιστικά κίνητρα πίσω από τις φθορές, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο είτε απόπειρας αφαίρεσης υλικών από το εσωτερικό (όπως χαλκός), είτε πράξεων βανδαλισμού από νεαρά άτομα με παραβατική συμπεριφορά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ευρωπαϊκό Plan B κατά της ακρίβειας ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κύπρο – Στα 800 εκατ. ευρώ τα μέτρα στήριξης από την αρχή του πολέμου
«Η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά καμία χώρα δεν μπορεί να θεωρείται θωρακισμένη απέναντι σε ένα σοκ τέτοιου μεγέθους»
O Κυριάκος Μητσοτάκης
Δαβάκης: Τουρκική φρεγάτα δεν παρενόχλησε ολλανδικό πλοίο κοντά στην Κάσο αλλά σε διεθνή ύδατα νότια της Κρήτης
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι το περιστατικό σημειώθηκε πολύ νοτιότερα του νησιού, με την Άγκυρα να αξιώνει άδεια βάσει του «ανυπόστατου μνημονίου» με τη Λιβύη
Φρεγάτα
Μαρινάκης για νέα μέτρα στήριξης: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού διορθώνει τα λάθη της, γυρίζει στην κοινωνία όσα στερήθηκε»
Με ανάρτησή του στο TikTok, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξειδίκευσε το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
Παύλος Μαρινάκης
5
Μετά τον Κεδίκογλου και ο Παναγιωτόπουλος «κουνάει μαντίλι» στον ΣΥΡΙΖΑ: «Θα είμαι με τον Τσίπρα, είτε έτσι είτε αλλιώς»
Ο βουλευτής Αχαΐας δηλώνει ανοιχτά ότι θα ταχθεί στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού, βλέποντας στο πρόσωπό του τον καταλύτη για την αναδιάταξη του λεγόμενου προοδευτικού χώρου
Ανδρέας Παναγιωτόπουλος 6