Κόσμος

Το Ισραήλ εξαπέλυσε μπαράζ βομβαρδισμών κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο: «Παραβιάζεται η εκεχειρία»

Ο Λίβανος τελεί υπό ισχυρή πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να αφοπλίσει τη Χεζμπολάχ

Μπορεί ο Λίβανος να ανακοίνωσε χθες Πέμπτη (08.01.2026) ότι ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο αφοπλισμού της Χεζμπολάχ στο νότιο τμήμα της χώρας, όμως αυτό δεν φαίνεται να ικανοποίησε το Ισραήλ.

Για τον λόγο αυτό εξάλλου, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ δεν δίστασαν να εξαπολύσουν σήμερα (09.01.2026) νέους βομβαρδισμούς σε πολλές περιοχές του Λιβάνου, βάζοντας στο στόχαστρο – όπως δήλωσε – θέσεις της Χεζμπολάχ.

Τα πλήγματα έθεσαν στο «στόχαστρο αποθήκες όπλων και εγκατάσταση παραγωγής οπλισμού, που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση και τη στρατιωτική ενίσχυση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ», δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.

 

«Πολλές εγκαταστάσεις εκτόξευσης και αντιαρματικών εκτοξευτών πυραύλων, καθώς και στρατιωτικές δομές», επλήγησαν επίσης, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, όπου προστίθεται πως οι εγκαταστάσεις αυτές «χρησιμοποιούνταν από τη Χεζμπολάχ για να εξαπολύει επιθέσεις» στο ισραηλινό έδαφος.

Οι ενέργειες αυτές «συνιστούν παραβίαση των διευθετήσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στον Λίβανο», καταγγέλλει ο στρατός.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, Ani, μετέδωσε ότι σημειώθηκαν πλήγματα στον νότο σε απομακρυσμένες περιοχές στα σύνορα, καθώς και στην κοιλάδα Μπεκάα (ανατολικά), όπου η Χεζμπολάχ έχει ισχυρή παρουσία, αλλά δεν έκανε λόγο για θύματα.

Ο Λίβανος τελεί υπό ισχυρή πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να αφοπλίσει τη Χεζμπολάχ, που βγήκε αποδυναμωμένη τον Νοέμβριο του 2024 από έναν φονικό πόλεμο με το Ισραήλ.

Χθες, Πέμπτη (0.01.2026) ο στρατός του Λιβάνου δήλωσε ότι πέτυχε «τους στόχους της πρώτης φάσης» του σχεδίου του, που συνίσταται στον αφοπλισμό του σιιτικού κινήματος στην περιοχή ανάμεσα στα σύνορα με το Ισραήλ και τον ποταμό Λιτάνι, περίπου 30 χιλιόμετρα πιο βόρεια.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ χαρακτήρισε «ανεπαρκή» τις ενέργειες της Βηρυτού για να αφοπλίσει την φιλοϊρανική σιιτική ορργάνωση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο ιδιοκτήτης του μπαρ στο Κραν Μοντανά παραδέχτηκε ότι μια πόρτα ήταν κλειδωμένη - Πολλά θύματα πέθαναν στην προσπάθειά τους να την ανοίξουν
Ο Ζακ Μορέτι ισχυρίζεται τώρα ότι δεν γνωρίζει γιατί η πόρτα εξυπηρέτησης ήταν εξαρχής κλειδωμένη, ενώ το προσωπικό του μπαρ αναφέρει ότι η είσοδος τους από την συγκεκριμένη έξοδο κινδύνου «απαγορευόταν»
Μια γυναίκα ανάβει ένα κερί σε ένα αυτοσχέδιο μνημείο έξω από το μπαρ «Le Constellation», μετά από μια θανατηφόρα πυρκαγιά και έκρηξη κατά τη διάρκεια ενός πάρτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στο πολυτελές χιονοδρομικό κέντρο Crans-Montana στη νοτιοδυτική Ελβετία
Σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Ινδονησία
Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 77 χιλιομέτρων, ενώ το επίκεντρο σημειώθηκε στα ανοιχτά των ακτών του νησιωτικού συμπλέγματος Ταλάουν
Σεισμός
CNN: Η 18ημερη καταδίωξη του δεξαμενόπλοιου «Bella1» – Η χρήση Navy SEALs και «Night Stalkers» και ο πολύμηνος «σκιώδης στόλος»
Η κατάσχεση ενός πετρελαιοφόρου με (πρόχειρα ζωγραφισμένη) ρωσική σημαία ήταν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της κυβέρνησης Τραμπ να διασφαλίσει ότι τα αποθέματα πετρελαίου της Βενεζουέλας δεν θα διαρρεύσουν σε άλλες χώρες
Το δεξαμενόπλοιο Bella 1 μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών αρχών ότι η Αμερικανική Ακτοφυλακή καταδίωξε ένα πετρελαιοφόρο σε διεθνή ύδατα κοντά στη Βενεζουέλα
Το Ιράν «φλέγεται»: Ο Τραμπ προειδοποιεί ότι «θα ανοίξουμε πυρ» αν σκοτωθούν περισσότεροι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές
«Θα τους χτυπήσουμε πολύ σκληρά εκεί που πονάει και αυτό δεν σημαίνει στρατιωτική επέμβαση» προειδοποιεί ο Ντόναλντ Τραμπ τους ηγέτες του Ιράν
Ιράν
18