Κόσμος

Παχλαβί από Ουάσιγκτον: Το καθεστώς θα πέσει, επιστρέφω στο Ιράν – Σχέδιο 6 σημείων

Ο εξόριστος διάδοχος του τελευταίου Σάχη του Ιράν είπε ότι έχει «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για μια ομαλή μετάβαση, το οποίο είναι έτοιμο να εφαρμοστεί αμέσως»

Έτοιμος να επιστρέψει στο Ιράν και να ηγηθεί κυβέρνησης δηλώνει ο γιος του τελευταίου σάχη Ρεζά Παχλαβί. 

«Δεν πρόκειται πλέον για απλή καταστολή, πρόκειται για ξένη κατοχή που φοράει ιερατικά άμφια», είπε ο έκπτωτος γιος του τελευταίου μονάρχη του Ιράν, Ρεζά Παχλαβί σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον για τις εξελίξεις στο Ιράν και συνεχάρη τους Ιρανούς που συνεχίζουν τον αγώνα στους δρόμους παρά τη δριμεία καταστολή και τόνισε ότι η σφαγή συνεχίζεται στη χώρα από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο Παχλαβί ξεκίνησε την ομιλία του με ενός λεπτού σιγή «για τον θαρραλέο ιρανικό λαό» και συνέχισε: «Η λεγόμενη Ισλαμική Δημοκρατία δεν είναι η κυβέρνηση του Ιράν. Δεν πρόκειται πλέον για απλή καταστολή, πρόκειται για ξένη κατοχή που φοράει ιερατικά άμφια. Η Ισλαμική Δημοκρατία θα πέσει, όχι αν αλλά όταν (θα πέσει)».

«Θα επιστρέψω στο Ιράν. Μόνο εγώ μπορώ να εγγυηθώ μια ομαλή και σταθερή μετάβαση. Αυτή δεν είναι η δική μου άποψη. Είναι η ετυμηγορία που εξέδωσε δυνατά και καθαρά ο λαός μπροστά στις σφαίρες».

Εκτιμά ακόμη ότι το ιρανικό καθεστώς «επιτίθεται σαν πληγωμένο ζώο, μέσα στην απελπισία του να κρατήσει την εξουσία», επειδή «βρίσκεται κοντά στην κατάρρευση».

Ο Ρεζά Παχλαβί, παρουσίασε αναλυτικά το δικό του σχέδιο για τη μεταβατική περίοδο, μιλώντας για την «επόμενη μέρα» μετά, όπως τη χαρακτήρισε, τη νίκη.

Όπως δήλωσε, διαθέτει «ένα σαφές σχέδιο για τη μετάβαση στη δημοκρατία», το οποίο βασίζεται σε τέσσερις θεμελιώδεις αρχές: τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράν, τον σαφή διαχωρισμό κράτους και θρησκείας, τις ατομικές ελευθερίες και την ισότητα όλων των πολιτών, καθώς και το δικαίωμα του ιρανικού λαού να αποφασίσει δημοκρατικά για τη μορφή διακυβέρνησής του.

Ο Ρεζά Παχλαβί τόνισε επίσης ότι η μετάβαση θα είναι «ειρηνική, σταθερή και συντεταγμένη».

Το σχέδιο 6 σημείων

Δηλώνει ότι ζητά από τον κόσμο «να κάνει έξι πράγματα»:

  • Να προστατεύσει τον ιρανικό λαό, αποδυναμώνοντας την ικανότητα του καθεστώτος για καταστολή, όπως για παράδειγμα, με τη στοχοποίηση της ηγεσίας της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς και της υποδομής διοίκησης και ελέγχου της.
  • Να ασκήσει και να διατηρήσει τη μέγιστη οικονομική πίεση στο καθεστώς.
  • Να επιτρέψει την απεριόριστη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
  • Να απελάσει τους Ιρανούς διπλωμάτες από τις πρωτεύουσες και να αναλάβει νομικές ενέργειες κατά των υπευθύνων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
  • Να απαιτήσει την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.
  • Να προετοιμαστεί για μια δημοκρατική μετάβαση στο Ιράν, με τη δέσμευση να αναγνωρίσετε μια νόμιμη μεταβατική κυβέρνηση όταν έρθει η στιγμή.

«Ο Τραμπ είναι άνθρωπος που κρατά τον λόγο του»

Κεντρικό θέμα στη συνέντευξη Τύπου του Ρεζά Παχλαβί αποτέλεσε η έκκλησή του για διεθνή στήριξη, με στόχο – όπως υποστηρίζει – να επισπευσθεί η επικείμενη κατάρρευση του ιρανικού καθεστώτος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ο ιρανικός λαός αγαπά την Αμερική και απεχθάνεται αυτό το καθεστώς. Μετά την πτώση του, η κατάσταση θα είναι διαφορετική», δήλωσε ο εξόριστος διάδοχος.

Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσίασε την ιδέα μιας συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα σε «ένα ελεύθερο Ιράν» και άλλες χώρες, στα πρότυπα των Συμφωνιών του Αβραάμ, τις οποίες είχε μεσολαβήσει ο Ντόναλντ Τραμπ μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο Ρεζά Παχλαβί χαρακτήρισε τη δική του πρόταση ως τις «Cyrus Accords». 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο πρώην σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό, Ντομινίκ, ύποπτος για δύο ανεξιχνίαστες υποθέσεις βιασμού και φόνου
Ο Ντομινίκ Πελικό υπενθυμίζεται ότι καταδικάστηκε το 2024 σε κάθειρξη 20 ετών επειδή νάρκωνε τη σύζυγό του και επέτρεπε σε δεκάδες αγνώστους να τη βιάζουν μέσα στο σπίτι της οικογένειας
πελικό
Τα «μαζεύει» ο Ράμα για τους Έλληνες «κληρονόμους του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη» – Μιλούσε λέει, «φιλικά και χιουμοριστικά»
«Είναι απίστευτο ότι μια φράση που ειπώθηκε για πλάκα μπορεί να βγει εντελώς από το πλαίσιο και να μετατραπεί σε δημόσια διαμάχη που τροφοδοτείται από εθνικιστικό πάθος» γράφει σε ανάρτησή του
Έντι Ράμα 22