Ελλάδα

Έβρος: «Τα νερά είναι πάρα πολλά και η εικόνα θυμίζει το 2015 με την πλημμύρα της εκατονταετίας» λέει ο αντιπεριφερειάρχης

Σε συναγερμό η περιοχή μέχρι την Παρασκευή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχουν πλημμυρίσει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται ο Έβρος, καθώς η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών έχει προκαλέσει έντονες εισροές υδάτων από το βόρειο τμήμα του νομού. Η στάθμη του ποταμού Έβρου αλλά και των άλλων ποταμών της περιοχής, Τούντζα και Άρδα, παραμένουν υψηλές, ενώ η πίεση μεταφέρεται σταδιακά προς τον κεντρικό και νότιο τομέα της Περιφερειακής Ενότητας.

Για την κατάσταση συναγερμού που επικρατεί στην περιοχή του Έβρου μίλησε στο newsit.gr o αντιπεριφεριάρχης Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Κωστας Βενετίδης λέγοντας ότι οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες. Μάλιστα, τα ξημερώματα της Τετάρτης (25.2.26) είχε σταλεί στους κατοίκους στα Λάβαρα Σουφλίου μήνυμα από το 112, καλώντας τους να βρίσκονται σε ετοιμότητα λόγω κινδύνου υπερχείλισης του ποταμού Έβρου.

«Βρισκόμαστε ακόμη σε κόκκινο συναγερμό μέχρι και την Παρασκευή. Τα προβλήματα παραμένουν, αν και σήμερα η εικόνα είναι λίγο πιο αισιόδοξη όσον αφορά τις εισροές υδάτων από το βόρειο κομμάτι του νομού. Το επόμενο κρίσιμο διάστημα εντοπίζεται στο επόμενο 24ωρο έως και το Σάββατο, καθώς η μεγαλύτερη πίεση μεταφέρεται πλέον στον κεντρικό και νότιο Έβρο, εφόσον δεν υπάρξουν νέες εισροές από τη βόρεια πλευρά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Χάρτης με τον Έβρο
Χάρτης με τις περιοχές όπου έχει ανέβει η στάθμη του ποταμού Έβρου

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σοβαρή, με τον αντιπεριφερειάρχη να επισημαίνει ότι «τα νερά είναι πάρα πολλά και η εικόνα θυμίζει το 2015, που είχε χαρακτηριστεί πλημμύρα εκατονταετίας». Αν και το κλείσιμο θυροφραγμάτων από την τουρκική πλευρά συνέβαλε στην εκτόνωση μέρους του όγκου, παραμένει αβέβαιη η συμπεριφορά του φαινομένου.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια πού μπορεί να υπάρξουν θραύσεις αναχωμάτων. Παρακολουθούμε την πορεία του νερού ώρα με την ώρα και παρεμβαίνουμε όπου μπορούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφεριάρχης.

Πλημμύρες στον Έβρο

Ολόκληρη η λεκάνη απορροής του ποταμού έχει επηρεαστεί, από την περιοχή βόρεια της Ορεστιάδας έως τις Φέρες. Ιδιαίτερα επιβαρυμένες εμφανίζονται οι περιοχές του Διδυμοτείχου -όπου ο Ερυθροπόταμος ήταν ήδη πιεσμένος- και του Σουφλίου, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την κοίτη του Έβρου.

 

Σημαντικές είναι και οι απώλειες στον αγροτικό τομέα, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για δεκάδες χιλιάδες στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων, χωρίς ακόμη να υπάρχει ακριβής αποτύπωση λόγω περιορισμένης πρόσβασης.

Πλημμύρες στον Έβρο

Από τα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν κυριών πληγεί αγροτεμάχια και μερικές κατοικημένες εκτάσεις κυρίως στην περιοχή της Πυθίου με την περιφέρεια να παίρνει μέτρα ασφαλείας. 

Πλημμύρες στον Έβρο

 

«Στόχος μας να μην πλημμυρίσει κανένας οικισμός»

«Παρά τον μεγάλο όγκο νερού, οι ζημιές σε κατοικημένες περιοχές παραμένουν μέχρι στιγμής περιορισμένες. Στο Πύθιο σημειώθηκαν εισροές σε κατοικίες, ωστόσο αντιμετωπίστηκαν με αντλήσεις, ενώ στα Λάβαρα παρατηρήθηκαν προβλήματα κυρίως σε αυλές και μεμονωμένες οικίες. Στόχος μας είναι να μην πλημμυρίσει κανένας οικισμός. Κάνουμε πρόχειρα αναχώματα, κλείνουμε διόδους των υδάτων και προσπαθούμε να ελέγξουμε τις θραύσεις, ώστε να μην κινηθούν ανεξέλεγκτα τα νερά», τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης.

Οι Αρχές παραμένουν σε διαρκή ετοιμότητα, με το βλέμμα στραμμένο κυρίως προς το νότιο τμήμα του νομού και τον δήμο Αλεξανδρούπολης, όπου αναμένεται να φανεί η τελική εξέλιξη του φαινομένου. Το επόμενο τριήμερο θεωρείται καθοριστικό για την πορεία της κακοκαιρίας και την αντοχή των υποδομών απέναντι στη συνεχιζόμενη υδρολογική πίεση.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Η στιγμή που ο 26χρονος αρσιβαρίστας μεταφέρει λιπόθυμη την Μυρτώ από το ξενοδοχείο στην Κεφαλονιά
Το σοκαριστικό πλάνο είναι η στιγμή που ο αρσιβαρίστας έχει στα χέρια του την 19χρονη Μυρτώ, λιπόθυμη, και προσπαθεί να τη μεταφέρει από το νοσοκομείο στο παρκάκι όπου και την παράτησε, όσο εκείνη χαροπαλεύει
Η 19χρονη Μυρτώ
«Το έχω αφήσει στην καφετέρια να πάει να το πάρει»: Το μήνυμα του 23χρονου σε φίλη της Μυρτώς για το κρυμμένο κινητό της 
Το newsit.gr φέρνει στο φως το μήνυμα, αποκαλύπτοντας το σημείο όπου είχε κρύψει το τηλέφωνό της, λίγες ώρες μετά τη μοιραία νύχτα στο ξενοδοχείο του Αργοστολίου
Κεφαλονιά: Το μήνυμα του 23χρονου σε φίλη της Μυρτώς για το κρυμμένο κινητό της – «Το έχω αφήσει στην καφετέρια να πάει να το πάρει» 9
Βανδαλισμοί στο 5ο Γυμνάσιο – Λύκειο Γλυφάδας: Έσπασαν πόρτες, διέλυσαν γραφεία και έκλεψαν 8.000 ευρώ – Αγωγές και μηνύσεις προαναγγέλλει ο δήμος
Άγνωστοι παραβίασαν το σχολικό συγκρότημα και προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές – «Ο λογαριασμός θα πάει στους ενόχους», δηλώνει ο Γιώργος Παπανικολάου
Επιδρομή στο 5ο λύκειο Γλυφάδας
Από ανακοπή ο θάνατος της Μυρτούς στην Κεφαλονιά - Ο 23χρονος έκρυψε το κινητό και καθάρισε το δωμάτιο από τα ναρκωτικά
Ανθρωποκτονία από πρόθεση τελούμενη δια παραλείψεως και ιδιαίτερα διακεκριμένη περίπτωση κατοχής και χρήσης ναρκωτικών ουσιών, η ποινική δίωξη για τους συλληφθέντες - Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τον θάνατό της
Η 19χρονη Μυρτώ 10