Κόσμος

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης μπλοκάρουν τον πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν – Στρατιωτικός κλοιός γύρω από τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ

Πληροφορίες του Iran International, αναφέρουν ότι οι Φρουροί κρατούν απομονωμένο τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, μπλοκάρουν διορισμούς και ασκούν de facto εξουσία

Η δύναμη των Φρουρών της Επανάστασης φαίνεται να έχει υπερβεί τα όρια της κυβέρνησης στο Ιράν: ασκούν de facto εξουσία, μπλοκάρουν τον πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν και απομονώνουν τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ παίρνοντας ουσιαστικά τα ηνία της εξουσίας στα χέρια τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Iran International, ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν βρίσκεται σε πλήρες πολιτικό αδιέξοδο, καθώς οι Φρουροί της Επανάστασης μπλοκάρουν κρίσιμους διορισμούς και στήνουν ένα στρατιωτικό κλοιό γύρω από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά τον έλεγχο της ασφάλειας και της λήψης αποφάσεων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο επικεφαλής των Φρουρών, Αχμάντ Βαχίντι, απέρριψε όλους τους υποψήφιους που πρότεινε ο πρόεδρος Πεζεσκιάν για τη θέση του υπουργού Πληροφοριών, μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χατίμπ από το Ισραήλ νωρίτερα μέσα στον μήνα. Η εξέλιξη αυτή φέρεται να έχει οδηγήσει τον πρόεδρο σε «πλήρες πολιτικό αδιέξοδο», καθώς οι διορισμοί σε κρίσιμα χαρτοφυλάκια απαιτούν την έγκριση του ανώτατου ηγέτη, ο οποίος έχει τον τελικό λόγο σε ζητήματα κρατικής λειτουργίας.

Ο Μαζούντ Πεζεσκιάν
Ο Μαζούντ Πεζεσκιάν / WANA (West Asia News Agency) / REUTERS / Φωτογραφία αρχείου

Οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι το συμβούλιο των Φρουρών έχει επιβάλει «ζώνη ασφαλείας» γύρω από τον ανώτατο ηγέτη Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, εμποδίζοντας οποιαδήποτε επικοινωνία με τον πρόεδρο Πεζεσκιάν, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του τελευταίου. Παράλληλα, φέρεται να παρεμποδίζεται και η αποστολή κυβερνητικών αναφορών προς τον Χαμενεΐ, γεγονός που, σύμφωνα πάντα με το Iran International, καταδεικνύει ότι οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν αναλάβει ουσιαστικά τον έλεγχο του μηχανισμού λήψης αποφάσεων.

Παράλληλα, οι Φρουροί εμφανίζετονται να επιδιώκουν την απομάκρυνση του Αλί Ασγάρ Χετζάζι από το γραφείο του ανώτατου ηγέτη. Ο Χετζάζι υπήρξε στενός συνεργάτης του Αλί Χαμενεΐ και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχε εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του στην ανάδειξη του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ στη θέση του ανώτατου ηγέτη καθώς, όπως θεωρούσε ότι δεν διέθετε τα απαραίτητα προσόντα για τον ρόλο και ότι η επιλογή του θα οδηγούσε σε πλήρη κυριαρχία των Φρουρών της Επανάστασης στο πολιτικό σύστημα.

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, ο οποίος θεωρείται στενός σύμμαχος των Φρουρών της Επανάστασης, δεν έχει κάνει καμια δημόσια εμφάνιση από τότε που ανέλαβε καθήκοντα μετά τον θάνατο του πατέρα του και προκατόχου του, Αλί Χαμενεΐ στις 28 Φεβρουαρίου. Ο νεότερος Χαμενεΐ φέρεται να τραυματίστηκε επίσης κατά την ίδια επίθεση και έκτοτε κανείς δεν τον έχει δει. Το τελευταίο του μήνυμα, ήταν γραπτό, για ακόμη μία φορά, και σε αυτό ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης, ευχαριστούσε το Ιράκ για τη στήριξή του στον πόλεμο κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Η κατάσταση δείχνει να κλιμακώνεται, με την κυβέρνηση αποκλεισμένη από τον πυρήνα των αποφάσεων και την στρατιωτική ηγεσία να ελέγχει πλέον τα κρίσιμα νήματα εξουσίας στη χώρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: Ο νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν μου ζήτησε κατάπαυση του πυρός
«Θα το εξετάσουμε όταν το Στενό του Ορμούζ είναι ανοιχτό, ελεύθερο και ασφαλές. Μέχρι τότε, θα καταστρέψουμε το Ιράν ή, όπως λένε, θα το στείλουμε πίσω στη Λίθινη Εποχή» έγραψε στο Truth Social - Δηλώσεις στο Reuters
Ντόναλντ Τραμπ
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
10
Η KitKat έφτιαξε tracker για να βρει τις 413.793 κλεμένες σοκολάτες και ζητάει τη βοήθεια του κόσμου
«Πραγματικά θέλουμε να μάθουμε πού έχουν καταλήξει. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε έναν Tracker Κλεμμένων KitKat, που σας επιτρέπει να ελέγξετε αν το KitKat σας προέρχεται από την παρτίδα που αγνοείται»
KitKat
«Φτιάξαμε ομάδα 35 χωρών για ενίσχυση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο» τόνισε ο Κιρ Στάρμερ
Και υπογράμμισε ότι η συνεργασία με συμμάχους στοχεύει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και στη διατήρηση της ελευθερίας μετακίνησης πλοίων σε στρατηγικούς θαλάσσιους διαδρόμους
Ο Κιρ Στάρμερ