Σάββατο, 27 Απρ.
19oC Αθήνα

Οι Ρώσοι πάνε στους Ολυμπιακούς Αγώνες υπό προϋποθέσεις – Το θρίλερ συνεχίζεται!

ΦΩΤΟ Reuters
ΦΩΤΟ Reuters

-Η ΔΟΕ δεν απέκλεισε όλους τους αθλητές της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο
-Ωστόσο, η συμμετοχή τους θα κριθεί από τις ομοσπονδίες των αθλημάτων
-Οποιος Ρώσος έχει βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ δεν μπορεί να αγωνιστεί στο Ρίο, ακόμη κι αν έχει εκτίσει την ποινή του
-Αναχώρησε για το Ρίο η ομάδα γυμναστικής των Ρώσων

Φυσικά, η εν λόγω απόφαση της ΔΟΕ που ελήφθη κατά την έκτακτη σύσκεψή της -έπειτα από τις αποκαλύψεις του Καναδού καθηγητή Ρίτσαρντ ΜακΛάρεν για συστηματική φαρμακοδιέγερση στη Ρωσία από το 2011 έως το 2015- δεν αφορά στους ήδη αποκλεισμένους αθλητές του στίβου από το Ρίο.

Η απόφαση για τους τιμωρημένους με αποκλεισμό αθλητές ανήκει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου (IAAF) και η ΔΟΕ τόνισε ότι όλοι οι υπόλοιποι αθλητές θα λάβουν μέρος στην κορυφαία των διοργανώσεων υπό προϋποθέσεις. Εν ολίγοις… πετάει το μπαλάκι στις διεθνείς ομοσπονδίες αθλημάτων, οι οποίες όπως έπραξε και η IAAF καλούνται να αποφασίσουν για την τύχη των υπόλοιπων αθλητών.

H Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ζήτησε από τις ομοσπονδίες να μελετήσουν το αντιντόπινγκ ιστορικό κάθε αθλητή και να βασιστούν αποκλειστικά και μόνο στις διεθνείς δειγματοληψίες και στα δείγματα που δεν ελέγχονταν από τα ρωσικά εργαστήρια, με αφορμή το σκάνδαλο που αποκάλυψε ο ΜακΛάρεν. Ακολούθως, θα ενημερωθεί σχετικά η ΔΟΕ, η οποία αναφέρει ξεκάθαρα ότι όποιος Ρώσος αθλητής από τα άλλα σπορ -πλην του στίβου- έχει τιμωρηθεί στο παρελθόν για ντόπινγκ δεν μπορεί να λάβει μέρος στους Αγώνες του Ρίο, ακόμη κι αν έχει εκτίσει την ποινή του.

Επίσης, η ΔΟΕ ζήτησε από τις 27 διεθνείς ομοσπονδίες να βρουν τα ονόματα των Ρώσων αθλητών που εμπλέκονται στην έκθεση του ΜακΛάρεν. Αυτοί δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Υπενθυμίζουμε ότι το Ρίο έχει αρχίσει να δέχεται αποστολές απ’ όλες τις χώρες, καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες αρχίζουν στις 5 Αυγούστου και ήδη μπήκε στο αεροπλάνο για τη Βραζιλία η δυνατή ομάδα της ενόργανης γυμναστικής της Ρωσίας, καθώς στις 6 του ίδιου μήνα αρχίζουν οι προκριματικοί.

Νωρίτερα, διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι πίεσεις που ασκούνται στη ΔΟΕ για γενικό αποκλεισμό της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ήταν μεγάλες και πιθανότατα η Ολυμπιακή Επιτροπή θα προχωρούσε σε μια τέτοια απόφαση. Ωστόσο, οι πληροφορίες τους δεν επαληθεύτηκαν.

Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ρωσίας, Αλεξάντερ Ζούκοφ ισχυρίστηκε ότι τους τελευταίους έξι μήνες οι Ρώσοι ελέγχονται συστηματικά, πως έχουν δώσει περισσότερα από 3.000 δείγματα και τα περισσότερα ήταν αρνητικά.

Επίσης, η Ολυμπιακή Επιτροπή δεν επιτρέπει ούτε στη Γιούλια Στεπάνοβα να μετάσχει στους Αγώνες, ως ανεξάρτητη και όχι με τη ρωσική σημαία, έπειτα από αίτημα της αθλήτριας που αρχικά είχε γίνει δεκτό. Η πρωταθλήτρια των μεσαίων αποστάσεων εχει τιμωρηθεί στο παρελθόν για ντόπινγκ (είχε αφύσικες τιμές στο βιολογικό της διαβατήριο), ενώ από τους Ρώσους χαρακτηρίστηκε “Ιούδας”, καθώς είχε μιλήσει στο ντοκιμαντέρ του Χάγιο Σέπελτ για το συστηματικό ντόπινγκ στη Ρωσία. Το 2014 έφυγε από την πατρίδα της για τη Γερμανία και πλέον ζει στις ΗΠΑ.

ΜΑΡΙΑ ΚΑΟΥΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε