Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Εθνική Ελλάδας: 10 χρόνια απ΄τον άθλο της Πορτογαλίας (VIDEOS)

Εθνική Ελλάδας: 10 χρόνια απ΄τον άθλο της Πορτογαλίας (VIDEOS)

Σαν σήμερα πριν από 10 χρόνια η Ελλάδα σόκαρε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη κατακτώντας το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στα γήπεδα της Πορτογαλίας, σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών.

Όσα χρόνια και να περάσουν δεν θα το ξεχάσει κανείς. Όσοι το έζησαν θα μεταφέρουν την ιστορία στις επόμενες γενιές και τα κατορθώματα αυτής της ομάδας θα μνημονεύονται για πάντα. Είναι το καλοκαίρι του 2004. Το καλοκαίρι που άλλαξε την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η νίκη στην πρεμιέρα κόντρα στην οικοδέσποινα Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο, η ισοπαλία κόντρα στην εκπληκτική Ισπανία την 2η αγωνιστική έδωσαν στην Εθνική μας ομάδα την πρόκριση στην επόμενη φάση, καθώς η ήττα από την Ρωσία την τελευταία αγωνιστική δεν άλλαξε την κατάσταση.

Στα προημιτελικά, η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ βρήκε απέναντι της την Γαλλία του μεγάλου Ζινεντίν Ζιντάν, όμως ούτε αυτός κατάφερε να την σταματήσει. Μια απίστευτη κούρσα του Ζαγοράκη και μια κεφαλιά του Χαριστέα έδωσαν στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα την πρόκριση στα ημιτελικά.

Οι Έλληνες σε όλον τον κόσμο παραληρούν. Μια χώρα είναι στο πόδι. Άντρες, γυναίκες και παιδιά πανηγυρίζουν έξαλλα και περιμένουν το επόμενο παιχνίδι κόντρα στην ομάδα που ήταν για πολλούς φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, την Τσεχία.


Η παρέα του Νέντβεντ, του Ροζίτσκι και του Κόλερ σφυροκόπησε την ελληνική άμυνα, η οποία όμως άντεξε την πίεση και έστειλε το ματς στην παράταση. Χρειάστηκε μόνο ένα κόρνερ και ο Δέλλας με  με το «silver» γκολ στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης, έστειλε όλους τους Έλληνες στα ουράνια και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στον τελικό της Λισαβόνας.


Αντίπαλος, ξανά η Πορτογαλία που είχε πια επουλώσει τις πληγές της από την ήττα της πρεμιέρας και έψαχνε εκδίκηση. Όμως, αυτή την ελληνική ομάδα ήταν αδύνατο να την “λυγίσει” κανείς. Κόρνερ ο Μπασινάς, κεφαλιά ο Χαριστέας, η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης και κοτζάμ Κριστιάνο Ρονάλντο να κλαίει με λυγμούς.


Την ίδια ώρα στην Ελλάδα αλλά και όπου υπάρχουν Έλληνες επικρατεί παροξυσμός. Οι πανηγυρισμοί είναι ξέφρενοι και κανείς δεν κοιμάται. Όλοι είναι στους δρόμους και αποθεώνουν τον Ρεχάγκελ και τους παίκτες του που πέτυχαν αυτό που ούτε να το ονειρευτεί δε μπορούσε κανείς μέχρι τότε.



Οι συνθέσεις του τελικού
 

Πορτογαλία (Σκολάρι): Ρικάρντο, Νούνο Βαλέντε, Ανδράδε, Καρβάλιο, Μιγκέλ (Π. Φερέιρα), Κοστίνια (60’ Ρουί Κόστα), Μανίς, Κ. Ρονάλντο, Φίγκο, Ντέκο, Παουλέτα (74’ Γκόμες). 

Στον πάγκο έμειναν οι Κιμ, Μορέιρα, Ρουί Ζορζ, Κόουτο, Πετίτ, Σιμάο, Μπέτο, Τιάγκο, Πόστιγκα. 

Ελλάδα (Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Φύσσας, Καψής, Δέλλας, Σεϊταρίδης, Κατσουράνης, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος (76’ Βενετίδης), Χαριστέας, Βρύζας (81’ Παπαδόπουλος). 

Στον πάγκο έμεινα οι: Χαλκιάς, Κατεργιαννάκης, Νταμπίζας, Τσιάρτας, Καφές, ΓΧ. Γεωργιάδης, Γκούμας, Λάκης, ενώ ο Γιώργος Καραγκούνης δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής λόγω καρτών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Η απολαυστική εξομολόγηση του Καραγκούνη στους συμπαίκτες του (VIDEO)

Κατσουράνης: Δεν κρατάω κακία, πάω στο εξωτερικό

Γκέκας: Κλείνω τα μάτια μου και βλέπω το πέναλτι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ NEWSIT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε