Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

European Super League: «Πραξικόπημα», ασύλληπτα χρήματα, αντιδράσεις και ραγδαίες εξελίξεις

European Super League: «Πραξικόπημα», ασύλληπτα χρήματα, αντιδράσεις και ραγδαίες εξελίξεις
Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ - ΜΠΕ / Reuters

Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε “πόλεμο” από αργά το βράδυ της Κυριακής (18/4), όταν δώδεκα πανίσχυρες ομάδες αποφάσισαν να ταράξουν τα νερά του ποδοσφαιρικού πλανήτη, θέλοντας να αλλάξουν τον χάρτη της στρογγυλής θεάς.

Η European Super League, που τόσο συζητιόταν τους τελευταίους μήνες, έκανε κι επίσημα την εμφάνιση της κι είναι έτοιμη να εκτοπίσει το Champions League που όλοι ξέρουμε τόσα χρόνια και λατρεύουμε. Μία ποδοσφαιρική Euroleague (σ.σ. η κλειστή λίγκα του μπάσκετ που έχει διαχωρίσει τη θέση της από τα εθνικά πρωταθλήματα) ετοιμάζεται να δημιουργηθεί, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Η «βόμβα» της European Super League «εξερράγη» πριν καλά καλά κάτσει η… σκόνη από την είδηση ότι υπάρχουν 12 ομάδες που συζητούν την δημιουργία της.

Ως ιδρυτικά μέλη υπογράφουν οι Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο, Τσέλσι, Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ και πρόεδρος τοποθετήθηκε ο ισχυρός άνδρας της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ και αντιπρόεδρος ο Αντρέα Ανιέλι της Γιουβέντους. Να σημειωθεί ότι οι γερμανικές ομάδες είναι απέναντι στη νέα διοργάνωση, με την Μπάγερν Μονάχου να στηρίζει το Champions League.

Πως γεννήθηκε η ιδέα της European Super League

Περίπου 750 εκατομμύρια απώλειες μόνο το 2019-20 (φέτος θα είναι ακόμη μεγαλύτερες) και 5,7 δισεκατομμύρια καθαρό χρέος. Αλλά και δισεκατομμύρια φίλαθλοι σε όλο στον κόσμο. Σε αυτούς τους αριθμούς πρέπει να εντοπιστεί, σύμφωνα με την ιταλική αθλητική εφημερίδα “Gazzetta dello Sport”, το δημιούργημα της Super League τη συγκεκριμένη στιγμή.

H ισπανική “As” αποκαλύπτει ότι για… ξεκίνημα, οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι της ευρωπαϊκής Super League, καθώς και οι άλλοι τρεις που πρόκειται να ενταχθούν στο έργο, με την ίδια «ιδιότητα», θα μοιραστούν 3,5 δισ. ευρώ. Χρήματα με τα οποία θα γίνει μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος που έχει προκληθεί από την πανδημία του κορονοϊού, στην οικονομία των συλλόγων, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί η κρίση και να αποκατασταθούν οι παράμετροι στις οποίες το ποδόσφαιρο κινήθηκε μέχρι τον Μάρτιο του 2020.

 

Ο χορός των δισεκατομμυρίων 

Η “JP Morgan”, όπως είναι ήδη γνωστό, είναι η οικονομική οντότητα που βρίσκεται πίσω από το έργο της Super League.

Επισημαίνεται ότι ο νικητής της Super League θα μπορούσε να κερδίσει ποσό κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ, περισσότερα δηλαδή από τις τριπλάσιες αποδοχές του νικητή του Champions League αυτή τη σεζόν (120 εκατ. ευρώ). Η Μπαρτσελόνα, η ομάδα που εισέπραξε τα περισσότερα από όλες τις ομάδες το 2019, κέρδισε συνολικά 117 εκατομμύρια.

Click4more: Λιντς – Λίβερπουλ: Τα μπλουζάκια των γηπεδούχων και οι αδιανόητες ατάκες Κλοπ για τη European Super League

Τα τελευταία τρία χρόνια, η κατανομή των 1,950 δισ. ευρώ είχε ως εξής: 488 εκατομμύρια, 25%, διατίθενται στα αρχικά μπόνους και 585 εκατομμύρια για αποτελέσματα. Το ίδιο για πληρωμές 30%, αντιστοιχιστεί στα μπόνους βάση του συντελεστή της απόδοσης τα τελευταία 10 χρόνια. Τα υπόλοιπα χρήματα, 292 εκατομμύρια, 15%, βάση μεταβλητών ποσών.

Η Super League δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τη μοιρασιά, αλλά το ποσό σχεδόν τριπλασιάζεται εν συγκρίσει με αυτό που «βάζει» σήμερα το Champions League «στο τραπέζι».

Πώς όμως μπορεί να είναι δυνατή αυτή η αύξηση; Όπως επιβεβαιώνεται από τη Super League, θα διαχειρίζονται άμεσα τα εμπορικά και οπτικοακουστικά δικαιώματα, ενώ επιπλέον γίνεται λόγος για δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης 10 δισ. ευρώ, αντί των 4,1 δισ. ευρώ που διέθεσε η UEFA το 2020 και διανέμεται μέσω των Ομοσπονδιών.

 

To φορμάτ της διοργάνωσης

Είκοσι ομάδες, με 15 ιδρυτικές και πέντε που θα προκύπτουν με βάση την απόδοσή τους την προηγούμενη σεζόν.
Αγώνες μεσοβδόμαδα με όλες τις ομάδες να συνεχίζουν να συμμετέχουν στα πρωταθλήματά τους, διατηρώντας το παραδοσιακό εγχώριο καλεντάρι, που παραμένει στην καρδιά του διασυλλογικού ποδοσφαίρου.

Έναρξη τον Αύγουστο, με τις ομάδες να συμμετέχουν σε δύο ομίλους των 10, με παιχνίδια εντός και εκτός. Οι τρεις πρώτοι κάθε γκρουπ περνούν αυτομάτως στους προημιτελικούς. Οι ομάδες που τερματίζουν στην 4η και την 5η θέση, παίζουν διπλά ματς για τις άλλες δύο θέσεις στην οκτάδα. Ακολουθούν διπλά ματς νοκ-άουτ μέχρι τον μονό τελικό στο τέλος Μαϊου.

Μετά την έναρξη της διοργάνωσης, θα ακολουθήσει και η αντίστοιχη για τις γυναικείες ομάδες των συλλόγων, για την ανάπτυξη του αθλήματος.

Έντονες αντιδράσεις από ομάδες και οπαδούς

Η αντίδραση της FIFA ήταν άμεση. Με επίσημη ανακοίνωση, η παγκόσμια ομοσπονδία ξεκαθάρισε ότι απορρίπτει οποιαδήποτε «αποσχιστική τάση».

Από την πλευρά τους, οι οπαδοί των αντίπαλων ομάδων, αλλά και των 12 που δημιούργησαν την European Super League είναι αντίθετοι με τη νέα διοργάνωση και φρόντισαν να το εκφράσουν με κάθε τρόπο, ενώ και οι κυβερνήσεις των χωρών δεν στηρίζουν την κλειστή λίγκα.

 

Ακόμα, κορυφαίοι ποδοσφαιριστές εξέφρασαν την αντίθεση τους με τη European Super League.

“Βόμβες” από την UEFA

Η UEFA δεν πρόκειται να ανεχτεί τη νέα διοργάνωση που ετοιμάζεται, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι τους για να σταματήσει τις μεγάλες ομάδες να προχωρήσουν στη δημιουργία της Super League.

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα, μετά την ολοκλήρωση του Εκτελεστικής Επιτροπής για το νέο Champions League, ξεκαθαρίζοντας πως οι παίκτες των ομάδων της Super League, δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις διοργανώσεις της FIFA και της UEFA.

Click4more: European Super League: H κοινή ανακοίνωση οπαδών των «έξι» κατά του κλειστού πρωταθλήματος

«Οι παίκτες που θα παίξουν στη Super League δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Παγκόσμιο Κύπελλο και στο Euro. Δεν θα έχουν δικαίωμα να παίξουν με τις εθνικές τους ομάδες», είπε ο Σλοβένος πρόεδρος της UEFA και συμπλήρωσε:

«Η Super League είναι μια απαίσια πρόταση, οι λίγες συμμετέχουσες ομάδες τροφοδοτούνται από απληστία. Η Super League είναι απλά ένα θέμα χρημάτων, τη στιγμή που η UEFA επανεπενδύει το 90% των κερδών της στο ποδόσφαιρο. Η Super League υποτιμά και προσβάλει όλους όσους αγαπούν το ποδόσφαιρο, και δεν θα τους αφήσουμε να μας το στερήσουν».

Ραγδαίες εξελίξεις που επηρεάζουν ακόμα και το φετινό Champions League

Μία δήλωση “βόμβα” έκανε ο Γέσπερ Μέλερ, ο οποίος είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA.

Ο Δανός παράγοντας μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τονίζοντας ότι η ομοσπονδία εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο αποκλεισμού από το φετινό Champions League των Ρεάλ Μαδρίτης, Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι, οι οποίες είναι από τα ιδρυτικά μέλη της European Super League.

“Οι ομάδες αυτές, η Τσέλσι, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μάντσεστερ Σίτι, πρέπει να αποβληθούν από την φετινή διοργάνωση και περιμένω αυτό να συμβεί την Παρασκευή! Τότε θα πρέπει να βρούμε πως θα ολοκληρωθεί η σεζόν στο Champions League”, δήλωσε ο Γέσπερ Μέλερ.

Αν περάσει αυτή η πρόταση, θα τιναχθεί στον αέρα το φετινό Champions League, αφού οι τρεις ομάδες έχουν περάσει στα ημιτελικά της διοργάνωσης! Η Παρί Σεν Ζερμέν είναι η μοναδική ομάδα που δεν κινδυνεύει με αποβολή από το φετινό Champions League.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις