Δευτέρα, 17 Ιουν.
30oC Αθήνα

Κώστας Σλούκας: Η δικαίωση ενός πραγματικού ηγέτη έφερε την έβδομη Euroleague για τον Παναθηναϊκό

Κώστας Σλούκας: Η δικαίωση ενός πραγματικού ηγέτη έφερε την έβδομη Euroleague για τον Παναθηναϊκό

Ο Κώστας Σλούκας απέδειξε με τον πιο πειστικό τρόπο ότι είναι ένας πραγματικός ηγέτης, οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση της Euroleague. Η απόφαση που δεν πίστευε κανείς το καλοκαίρι, η αμφισβήτηση στο ξεκίνημα της σεζόν, η έκρηξη στην κρίσιμη καμπή της χρονιάς και η απόλυτη δικαίωση στο Final Four για τον αρχηγό του τριφυλλιού.

Ο Κώστας Σλούκας είναι μία ιστορία μόνος του. Μία ιστορία που μοιάζει αρκετά σ’ αυτή του Βασίλη Σπανούλη, μία ιστορία βγαλμένη από τα πιο τρελά βιβλία της ιστορίας του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ο Έλληνας γκαρντ πήρε μία ιστορική απόφαση το καλοκαίρι του 2023 και δικαιώθηκε μόλις λίγους μήνες μετά, φροντίζοντας να αποδείξει γιατί είναι ο καλύτερος Έλληνας μπασκετμπολίστας στην Ευρώπη.

Η κατάκτηση της Euroleague αλλά και το βραβείο του MVP στον τελικό του Final Four αποτελεί τη μεγαλύτερη δικαίωση για τον ηγέτη Κώστα Σλούκα.

8 Ιουλίου του 2023, η μέρα που άλλαξε η ιστορία του Παναθηναϊκού

Ο Κώστας Σλούκας πήρε μία ιστορική απόφαση το περασμένο καλοκαίρι. Η “κόντρα” του με τον προπονητή του Ολυμπιακού, Γιώργο Μπαρτζώκα, τον οδήγησε στην έξοδο από το ΣΕΦ. Πολλοί πίστευαν ότι ο Έλληνας γκαρντ θα συνέχιζε την καριέρα του στο εξωτερικό, κανείς, όμως, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι λίγες μέρες μετά το “διαζύγιο” με τους Πειραιώτες, θα έβαζε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του σε ένα πλουσιοπάροχο τριετές συμβόλαιο που το έδωσε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος για να ηγηθεί του Παναθηναϊκού.

Στις 8 Ιουλίου του 2023, ο Κώστας Σλούκας ανακοινώθηκε από τον Παναθηναϊκό. Πρόκειται για τη μέρα που άλλαξαν όλα τα δεδομένα στους πράσινους. Χρήματα υπήρχαν πολλά για την αγορά κορυφαίων παικτών, αλλά μεταγραφή Έλληνα παίκτη κορυφαίου επιπέδου από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό κι αντίστοιχα γίνεται πολύ σπάνια. Τελευταία ήταν αυτή του Βασίλη Σπανούλη. Οι δύο περιπτώσεις έχουν άλλωστε αρκετά κοινά χαρακτηριστικά…

Ο Κώστας Σλούκας δήλωσε ότι ήρθε στον Παναθηναϊκό για να τον οδηγήσει και πάλι στον δρόμο των επιτυχιών και εκπλήρωσε την υπόσχεση του λίγους μήνες αργότερα.

Η αμφισβήτηση στο ξεκίνημα της σεζόν

 Η μετάβαση που έκανε ο 34χρονος γκαρντ από το ΣΕΦ στο ΟΑΚΑ δεν ήταν απλή. Βρέθηκε στο στόχαστρο των οπαδών του Ολυμπιακού, ενώ ταυτόχρονα ο Κώστας Σλούκας κλήθηκε να προσαρμοστεί άμεσα σε νέα δεδομένα και να ηγηθεί μίας ομάδας, όπου οι μοναδικοί παίκτες που είχε αγωνιστεί ποτέ ξανά μαζί στο παρελθόν αρκετές φορές ήταν οι συμπαίκτες του στην Εθνική Ελλάδας Παπαπέτρου και Μήτογλου.

Οι πρώτοι μήνες στο ΟΑΚΑ ήταν δύσκολοι, όχι επειδή οι οπαδοί του Παναθηναϊκού δεν τον αγκάλιασαν. Το αντίθετο, τον έβαλαν στην καρδιά τους πριν καν πατήσει το παρκέ.

Τα πρώτα παιχνίδια της σεζόν δεν πήγαν όπως τα φανταζόταν. Το buzzer beater με τον Ολυμπιακό στην πρεμιέρα της διοργάνωσης κατέληξε στο σίδερο. Λίγο αργότερα, μία χαμένη βολή στο παιχνίδι με της Μακάμπι Τελ Αβίβ έστειλε το παιχνίδι στην παράταση κι από εκεί σε δεύτερη εντός έδρας ήττα εντός μερικών εβδομάδων.

Ακολούθησαν και κάποιοι μικροτραυματισμοί που δεν τον άφησαν να βρει τον ρυθμό που ήθελε. Όλα αυτά, βέβαια, στην κανονική περίοδο της Euroleague, γιατί στα κρίσιμα ήταν κάτι παραπάνω από “παρών”.

Η αγωνιστική έκρηξη όταν η μπάλα “έκαιγε”

Με την κανονική περίοδο της Euroleague να φτάνει προς το τέλος, ο Κώστας Σλούκας άρχισε να ανεβάζει στροφές και να αποτελεί τον απόλυτο ηγέτη του Παναθηναϊκού. Οι εμφανίσεις του στα τελευταία παιχνίδια που έκριναν το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ ήταν εντυπωσιακές, διαλύοντας κάθε εβδομάδα το ranking.

Οι εμφανίσεις του, ειδικά, στα πλέι οφ πρόκρισης στο Final Four με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ θα μείνουν αλησμόνητες. 

Ρεκόρ καριέρας σε πόντους (29), ρεκόρ καριέρας σε ασίστ (13), ρεκόρ καριέρας σε ριμπάουντ (8). Ένα ρεκόρ… μόνος του Κώστας Σλούκας, ο οποίος πήρε από το χέρι τον Παναθηναϊκό και τον οδήγησε στο Final Four. Έκανε δηλαδή αυτό που ξέρει ίσως καλύτερα από τον καθέναν. Δεν είναι και… λίγα άλλωστε τα 11 Final Four που έχει αγωνιστεί.

Η απόλυτη δικαίωση στο Final Four της Euroleague

Κι έφτασε η στιγμή του τελικού του Final Four της Euroleague. Η στιγμή που “μιλάνε” οι πραγματικά τεράστιοι αθλητές. Έπειτα από έναν μέτριο ημιτελικό κόντρα στη Φενέρμπαχτσε (σ.σ. ο Έλληνας γκαρντ ερχόταν από τραυματισμό), ο Κώστας Σλούκας μπήκε με το “μαχαίρι στα δόντια” στον τελικό και ισοπέδωσε τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ήταν ο παίκτης που είχε το “καθαρό” μυαλό να διαβάσει την άμυνα των Μαδριλένων στο κρίσιμο τελευταίο δεκάλεπτο. Όταν άπαντες είχαν θολώσεις με την αναπάντεχη ζώνη του Ματέο, ο Σλούκας βγήκε μπροστά, σημείωσε δύο σερί ιστορικά, όπως αποδείχθηκαν τρίποντα, σταμάτησε στους 24 πόντους και με 31 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης δεν γινόταν να μην πάρει και τον τίτλο του MVP στο σπίτι του!

Ο πιο επιτυχημένος Έλληνας μπασκετμπολίστας της τελευταίας δεκαπενταετίας

Ο Κώστας Σλούκας δικαιώθηκε για την επιλογή του να μετακομίσει στον Παναθηναϊκό. Ηγήθηκε της ομάδας τόσο εντός παρκέ όσο κι εκτός, δίνοντας το πνεύμα νικητή στα αποδυτήρια. Ανέβασε τους συμπαίκτες του, ανέβασε τον κόσμο και σήκωσε την κούπα στο Βερολίνο σ’ ένα μοναδικό one man show.

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού κατέγραψε ένα μοναδικό ρεκόρ, καθώς έγινε ο πρώτος Έλληνας που κατακτά τη Euroleague με τρεις διαφορετικές ομάδες.

Τη σεζόν 2011-12 ο Σλούκας στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με τον Ολυμπιακό, όπως και την επόμενη σεζόν. Ο Έλληνας γκαρντ μετακόμισε στη Φενέρμπαχτσε το 2015 και κατέκτησε την τρίτη EuroLeague της καριέρας του το 2017. Επτά χρόνια αργότερα, έμελλε να οδηγήσει ως αρχηγός τον Παναθηναϊκό στο 7ο “αστέρι”.

Παράλληλα, ο Κώστας Σλούκας έγινε ο δεύτερος σε συμμετοχές στο Final Four στην ιστορία της Euroleague. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού έφτασε τα 20 παιχνίδια σε 11 Final Four, ξεπερνώντας τον Θοδωρή Παπαλουκά, που έμεινε στις 18 συμμετοχές. Βέβαια, ρέκορντμαν συμμετοχών παραμένει ο θρύλος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Βίκτορ Κριάπα, με 23.

 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις